10/5/18

Παράκρουση στην Τουρκία – Τσαβούσογλου εναντίον Ερντογάν!

Του Κυριάκου Μανιάτη
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε την έκπληξη και ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από αυτόν του προέδρου Ερντογάν όσον αφορά τις διεθνείς συνθήκες. Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει ως στόχο του να ακυρώσει τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης κινούμενος σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τουρκικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής, ο υπουργός επί των εξωτερικών του δηλώνει ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Pacta sunt servanda δηλαδή, όπως είναι γνωστή η αρχή της τήρησης των συμφωνιών στο Διεθνές Δίκαιο.
Με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, ο Τούρκος υπουργός, στις 9/5 από τη Λιθουανία όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε: “Τα κράτη πρέπει να τηρούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει. Τα κράτη δεν πρέπει να υπαναχωρούν από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει προηγούμενες κυβερνήσεις. Αν το κάνουν, τότε όλες οι διεθνείς συνθήκες του παρελθόντος μπορεί να αγνοηθούν ξαφνικά κάποια στιγμή.”.
Γίνεται αντιληπτή αμέσως η διάσταση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, αρκεί να θυμηθούμε την ένταση και την εμμονή με την οποίαν ο πρώτος βάλλει κατά της Συνθήκης της Λωζάννης απλά και μόνον επειδή τον εξυπηρετεί, όπως νομίζει. Είτε είναι γενικώς υπέρ της τήρησης των διεθνών συνθηκών ένα κράτος και η διοίκησή του, είτε δεν είναι. Επιλεκτική εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο δεν δέχεται. Συγχρόνως, όμως η ala cart τήρηση των διεθνών συνθηκών αφαιρεί αξιοπιστία από το κράτος που την επιλέγει και το κατατάσσει στα εν δυνάμει εχθρικά για τη Δημοκρατία και τη διεθνή κοινότητα.
Η Τουρκία ισορροπεί ανάμεσα στα παράνομα συμφέροντά της και τη διεθνή νομιμότητα. 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε τη δεύτερη. 
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει την πρώτη. 
Χαμένη βγαίνει η Τουρκία ωστόσο.

4 σχόλια:

  1. Προφανός μυρίζεται τον καταποντισμό του Σουλε'ι'μάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι ξεκάθαρος τα κράτη πρέπει να τηρούν τις συμφωνίες και τις συνθήκες που υπέγραψαν, πλην της Τουρκίας η οποία είναι ελεύθερη να επιλέγει, ποιες συνθήκες τη βολεύουν, οπότε και τις τηρεί και όσες δεν τη βολεύουν τις καταγγέλλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος θα ειναι ο καινούργιος τουρκος υπουργός εξωτερικών ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είπε κάτι ενάντια στον Ερντογάν ούτε οι Τούρκοι βρίσκονται σε παράκρουση. Αυτή είναι η κλασική "Δύο μέτρα και δύο σταθμά" πολιτική της Τουρκίας.

    Ο τίτλος είναι ειρωνικός και όχι κυριολεκτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.