5/5/18

Ντιμιτρόφ: Υπάρχει βούληση για το ονοματολογικό - Ίσως προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης

Για «βούληση» εκ μέρους των δύο πλευρών, προκειμένου να επιλυθεί το ζητήμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης».
Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως, «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο.
Από την άλλη πλευρά τα όρια δεν συνδέονται με τη φύση αυτής της διαδικασίας. Συνδέονται με το "ευρωπαϊκό τρένο" για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου».
Παράλληλα, ο κ. Ντιμιτρόφ, χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, «εξαιρετικό οικοδεσπότη» και «σκληρό διαπραγματευτή», αναφέροντας ότι από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, στις 14 Ιουνίου (2017) στην Αθήνα, έχουν γίνει πολλά. «Υπάρχει», σημείωσε, «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη κατανόηση. Και οι δυο μας έχουμε περάσει μερόνυχτα αναλογιζόμενοι ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, όταν υπάρχει κατανόηση, να καταλήξεις σε λύση. Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος».
Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «μόλις τα καταφέρουμε κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές -καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση- θα μας απασχολήσει γιατί δεν το έχουμε λύσει έως τώρα».
Όπως είπε συζητήθηκαν «μια-δυο τελευταίες διαφορές», εκτιμώντας ότι «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο».
«Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Τέλος, επεσήμανε πως συμφώνησαν με τον κ. Κοτζιά να συνεχίσουν τις συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο στο Σούνιο, ενώ δήλωσε πως έχουν καλέσει και τον κ. Νίμιτς.
«Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει εδώ και πολύ καιρό το θέμα, επομένως μην "θυμώνετε" για το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο συχνά. Αλλά το θέμα είναι τόσο βαθιά θεμελιωμένο και πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια και να συζητήσουμε ζητήματα», κατέληξε ο κ. Ντιμιτρόφ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. "ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση"
    εἶναι ὁ σεβασμός στήν ἱστορική ἀλήθεια καί ἡ ἐγκατάλειψη τοῦ ψεύδους
    περἰ Μακεδονίας ἄλλης ἀπό τήν ἐπί 3000 χρόνια Ἑλληνικῆς Μακεδονίας,
    καί περί ψευδοῦς "μακεδονικοῦ ἔθνους"

    ("μακεδονικοῦ ἔθνους", σλαβικῆς προελεύσεως καί ἀλβανικῆς, νεο-οθωμανικῆς, πανσλαβιστικῆς, ἀμερικανικῆς, γερμανο-ναζιστικῆς, ἤ ἄλλης ἀποδοχῆς).

    Γιά νά πιστεύῃ κάποιος ὅτι εἶναι Μακεδόνας χωρίς νά εἶναι Ἕλληνας, πρέπει νά εἶναι εἴτε θύμα μαζικῆς πλύσεως ἐγκεφάλου, ἕως ἐκούσιος ψεὐτης.
    Καί μέ ψεῦτες, πού σοῦ ἀνφισβητοῦν τήν ταυτότητά σου καί θέλουν τή πατρίδα σου, τί χωριό νά κάνῃς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διαβάζω καθόλου το άρθρο γιατί κάτι δεν μ αρέσει στα πράγματα! Οπότε φίλε Ζάεφ αν δεν πάει καλά η δουλειά για μας σε βλέπω ούτε εσύ ουτε ο πρωθυπουργός σου που έχει σπίτι στην Χαλκιδική με το μανεκέν την κορούλα του να πατάτε Ελλάδα. Μακεδονία θα λέτε και Μακεδονία δεν θα βλέπετε! Θα στις φτιάξουμε εμείς τις " διαπραγματεύσεις" που μου "κλειδώσατε" και το όνομα μη χάσετε! Μη φοβάσαι θα σου στειλουμε δείγμα "Μακεδόνα" τον Μπουτάρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.