3/5/18

Κάτι γίνεται πάλι στο Κυπριακό - ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης καλεί Ακιντζί να τοποθετηθεί για ασφάλεια και εγγυήσεις

Ο Νίκος Αναστασιάδης βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όταν ενημερώθηκε για το μήνυμα του Μουσταφά Ακιντζί με το οποίο τον καλούσε να αποδεχθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες για να προχωρήσει η προσπάθεια στο Κυπριακό.
Αρχικώς δεν ήθελε να πάρει θέση καθώς έβλεπε τη σκοπιμότητα που εμπεριείχε η τοποθέτηση του Μουσταφά Ακιντζί που είχε να κάνει πρώτα απ’ όλα με την προσπάθειά του να ξεφύγει από την πίεση που δεχόταν εντός της κοινότητάς του για να τοποθετηθεί επί της πρότασης Τσαβούσογλου (με την οποία ζητούσε να προβληματιστεί η τ/κ πλευρά για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας).
Αυτή η προσέγγιση συνεχίζει να υπάρχει εντός της ε/κ πλευράς, ότι δηλαδή ήταν μια κίνηση τακτικής και όχι ουσίας από τον Μουσταφά Ακιντζί.
Επιστρέφοντας στο γραφείο του χθες το πρωί και μετά από μακρά σύσκεψη με τους συνεργάτες του (πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου) αποφάσισε να δώσει απάντηση προς τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά όχι όπως θα την ήθελε ο κατοχικός ηγέτης.
Στοχευμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στη δήλωσή του δύο –κατά γενική εκτίμηση σημαντικότερες– από έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες. Πρόκειται για τις αναφορές στα θέματα της ασφάλειας και των στρατευμάτων. Τα δύο θέματα που, ως γνωστό, είχαν βάλει πίεση στην Τουρκία, υπήρξε αντίδραση κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα και τελικά σημειώθηκε ναυάγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση γνωρίζοντας πως εάν υπάρξει αποδοχή από τουρκικής πλευράς στις αναφορές Γκουτέρες για ασφάλεια και στρατεύματα, τότε επιτυγχάνεται σημαντική πρόοδος ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε στη δήλωσή του την 4η Ιουλίου 2017, όχι τυχαία. Για να ξεκαθαρίσει ο Μ. Ακιντζί ότι αναφέρονται στο ίδιο έγγραφο και όχι σε κάτι άλλο και κυρίως όχι στο έγγραφο που είχε ετοιμάσει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε και παρουσίασε στις 30 Ιουνίου 2017.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Αναστασιάδη έχει ως ακολούθως:
Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, κ. Ακιντζί, περί αποδοχής του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία, επιθυμώ να παρατηρήσω τα ακόλουθα:
1. Εάν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό διαμορφώθηκε οριστικά στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.

2. Αυτό που πρέπει να διευκρινίσει ο κ. Ακιντζί, αλλά πρωτίστως η Τουρκία, είναι εάν υιοθετούν τις πρόνοιες του πλαισίου που αναφέρονται:
(α) Στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων που επί λέξει διαλαμβάνουν: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο καθεστώς ασφάλειας και όχι η συνέχιση του παλιού. Θα πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και η Συνθήκη Εγγυήσεως. Η παρούσα κατάσταση να αντικατασταθεί από ισχυρούς μηχανισμούς εφαρμογής, παρακολούθησης και εποπτείας της υλοποίησης της λύσης που θα περιλαμβάνουν διεθνή διάσταση (ΟΗΕ / πολυμερές - διεθνές πλαίσιο / φιλικές χώρες), και όπου ολόκληρη η Κύπρος και το σύνολο των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες θα αισθάνονται ασφαλείς. Οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν την εφαρμογή των δικών τους υποχρεώσεων».
(β) Στα ξένα στρατεύματα που επί λέξει αναφέρεται: «Θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και στη συνέχεια ο αριθμός των δυνάμεων να μειωθεί στα επίπεδα του 1960. Αναφορικά με τη ρήτρα λήξης έναντι της ρήτρας αναθεώρησης για την πλήρη αποχώρηση των εναπομεινάντων στρατευμάτων, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων».
3. Έκανα αναφορά σε θετική εξέλιξη και όχι τυχαία, διότι είναι καλά γνωστό πως ο λόγος ναυαγίου των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα ήσαν οι άκρως αντίθετες θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων επί των πιο πάνω.
Εάν συνεπώς και παρά τις όσες δηλώσεις ακολούθησαν το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα δεν εμμένουν στις θέσεις που προέβαλαν κατά την εν λόγω Διάσκεψη για την Κύπρο, τότε όντως δημιουργούνται οι συνθήκες για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, όπως έχω επανειλημμένα ζητήσει.

4. Θέλω να υπενθυμίσω πως η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε, με βάση τις πρόνοιες του ΓΓ της 4ης Ιουλίου 2017, στις 5 και 6 του ίδιου μήνα, ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε μία των προνοιών μέσα στα πλαίσια ενός συνολικού και περιεκτικού πακέτου που καλύπτει και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, κάτι που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέλειψαν να πράξουν, εμμένοντας στις αρχικές προτάσεις που είχαν υποβάλει και οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο Γκουτέρες, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.
5. Χθες γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του ΓΓ να διορίσει Σύμβουλο για διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Έδωσα ήδη οδηγίες να δοθεί αμέσως θετική απάντηση από πλευράς μας στην πρόταση του ΓΓ.
Συνεπώς, τόσο η Τουρκία όσο και ο κ. Ακιντζί καλούνται να τοποθετηθούν με σαφήνεια και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους, εάν αποδέχονται ή όχι τις παραμέτρους του ΓΓ, ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ή δηλώσεις εντυπωσιασμού, αλλά και να διαμορφώσει σαφή εικόνα ο ΓΓ εάν δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανάληψη του διαλόγου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προδρόμου: Δεν βοηθά η τυφλή υποστήριξη των θέσεων Ακιντζί
Ο Ακιντζί θυμήθηκε άλλο έγγραφο
Ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν χθες από διάφορες πηγές, ενοχλήθηκε από την απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και κυρίως για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού βάζει πίεση μέσω των επίμαχων θεμάτων της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Κάτι που δείχνει πως το επικοινωνιακό παιχνίδι που πήγε να παίξει με τη δήλωσή του την περασμένη Δευτέρα μάλλον δεν του βγήκε, πέραν του ότι ώθησε κάποιους στις ελεύθερες περιοχές να κινηθούν πιεστικά προς την κατεύθυνση του Νίκου Αναστασιάδη.
Αξιοσημείωτο είναι πως και στα κατεχόμενα η κίνηση Ακιντζί ερμηνεύεται ως επικοινωνιακό τέχνασμα θεωρώντας ότι επιχείρησε να ξεφύγει από τη συζήτηση για τα θέματα της συνομοσπονδίας και της λύσης δύο κρατών. Θέματα που έθεσε στο τραπέζι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στα κατεχόμενα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη χθες σε δηλώσεις κατά τις οποίες επιχείρησε να εξηγήσει τις θέσεις του και την πρόταση που, υποτίθεται, έθεσε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Από τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί είναι εμφανές ότι οι αρχική του τοποθέτηση δεν ήταν επί του πλαισίου Γκουτέρες της 4ης Ιουλίου 2017 το οποίο τέθηκε ενώπιον των πλευρών (το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στη σελ. 4) από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί στήριξε (τουλάχιστον με τις χθεσινές του δηλώσεις) σε άλλο άτυπο έγγραφο –όπως είπε– του ΓΓ του ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα είναι αναφορές που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου και επί των οποίων υπήρξαν διαφορετικές ερμηνείες από την κάθε πλευρά. Ο κ. Άιντε ανέλαβε στις 3 Ιουλίου να επικοινωνήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ και να ζητήσει διευκρινίσεις. Την επομένη επανήλθε με τις θέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες όπως αυτές καταγράφονται σ’ αυτό που χαρακτηρίστηκε πλαίσιο Γκουτέρες.
Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε καταγραφή των δικών του θέσεων και ερμηνειών. Οι οποίες φαίνεται να είναι οι ίδιες που έκανε και στο Κραν Μοντάνα πριν τις 3 Ιουλίου 2017. Υποστήριξε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε το πλαίσιο σκεπτόμενος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διέξοδος και ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά ως προς κατά πόσον γίνεται αποδεκτό ή απορρίπτεται. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία αναφέρεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι προνοείται αναλογία 2 προς 1, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο υπάρχει επίσης αναφορά στην αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι ο οδικός χάρτης ο οποίος προβλέπεται στο πλαίσιο είναι ο ίδιος με αυτόν που παρουσιάστηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ούτε αυτός που υπήρχε στο Σχέδιο Ανάν ούτε αυτός που προτάθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο προβλέπει μια «δίκαιη και ίση» μεταχείριση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι θα έρθουν να διαμείνουν στην Κύπρο μετά από μια ενδεχόμενη λύση. Πρόσθεσε ότι δεν δίδονται συγκεκριμένοι αριθμοί στο πλαίσιο. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι το πλαίσιο αναφέρει ότι η μονομερής επέμβαση δεν είναι βιώσιμη και πρόσθεσε ότι προβλέπει έναν κοινά αποδεκτό μηχανισμό μετά από μεταβατική περίοδο. Σημείωσε ότι το πλαίσιο δεν λέει πως θα τερματιστεί οτιδήποτε από την πρώτη ημέρα.
Κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να δηλώσει το συντομότερο δυνατόν αν είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, «χωρίς να το διαλύσει». Η έκκλησή του δεν είναι προς διαπραγμάτευση αυτού, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει η βούληση, το πλαίσιο είναι εκεί.
Ο κ. Ακιντζί απάντησε και σε κριτική που δέχεται από την τουρκοκυπριακή κοινότητα καλώντας όλους να είναι ήρεμοι και προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα έχει τον τελικό λόγο. Είπε ότι ο ίδιος προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί το πλαίσιο χωρίς να το διαλύσει, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις αλλά αυτό θα ανακοινωθεί ως στρατηγική συμφωνία προηγουμένως», ανέφερε.
Τέλος ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να ορίσει κάποιον για να συζητήσει αυτό το ζήτημα και εάν υπάρχει συμφιλίωση, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια διαδικασία με στόχο το αποτέλεσμα, όχι μια ανοιχτή διαδικασία. Αν υπάρξει συμφιλίωση, ανέφερε, τότε υπάρχει επίσης η ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια κάλυψης των λεπτομερειών. «Αν υπάρχει η βούληση, δεν υπάρχει ανάγκη για μια μακρά χρονική περίοδο», είπε.
Κατηγορίες εκ των έσω δέχεται ο κατοχικός ηγέτης 
Η κίνηση Ακιντζί δεν πέρασε απαρατήρητη στα κατεχόμενα με τα δύο εθνικιστικά κόμματα Εθνικής Ενότητας και Αναγέννησης να θεωρούν ότι επιχειρείται προσπάθεια να μην υπάρξει συζήτηση επί της πρότασης Μεβλούτ Τσαβούσογλου για λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σχολιάζοντας την κίνηση Ακιντζί δήλωσε πως εγκατάλειψη των εγγυήσεων από την Τουρκία σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον και η ασφάλεια της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του τουρκικού έθνους.
Πρόσθεσε πως η πρόσφατη πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρες δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία και πως ο Ακιντζί θέτει σε κίνδυνο την ισότητα, την ελευθερία, την κοινωνικο-οικονομική δομή και τα εδάφη.
Επεσήμανε πως οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν θα δεχθούν ποτέ να εγκαταλείψουν την ασφάλεια και τα δικαιώματά τους και πως πρέπει να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης που να τα προστατεύει.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.