13/5/18

Μέτωπο Ε.Ε. - Ρωσίας κατά Τραμπ για Ιράν

Σε εντατικές διαβουλεύσεις έχουν αποδυθεί οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Ρωσίας, στη δύσκολη προσπάθειά τους να διασώσουν την ιστορική συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, παρά το σοβαρότατο πλήγμα που της επέφερε η απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οπως γνωστοποιήθηκε, χθες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη με τον Ιρανό ομόλογό τους, Τζαβάντ Ζαρίφ. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων θα είναι η ανίχνευση τρόπων για την αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας στο νέο τοπίο που δημιούργησε η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης. Προηγουμένως, ο Ζαρίφ θα έχει συνομιλίες για το ίδιο θέμα στο Πεκίνο και στη Μόσχα.
Το ιρανικό ζήτημα συζήτησαν, χθες, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Αγκελα Μέρκελ. Οπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι η διάσωση της συμφωνίας έχει «θεμελιώδη σημασία για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια». Στις 18 Μαΐου, η Γερμανίδα καγκελάριος μεταβαίνει στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, με βασικό αντικείμενο το Ιρανικό.
Την Πέμπτη, η Αγκελα Μέρκελ αποδοκίμασε τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, με κορύφωση την απόσυρση από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και κάλεσε τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στις ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλειά τους. Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος, στη διάρκεια ομιλίας της στην πόλη Μίνστερ, επέμεινε στην ίδια γραμμή, αν και προσέθεσε ότι η απόφαση Τραμπ για το Ιράν δεν είναι λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η σχέση Ευρώπης - ΗΠΑ. Γενική είναι η αίσθηση των διεθνών παρατηρητών ότι η απόφαση Τραμπ έχει θέσει σε δυσχερή θέση τον μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ενισχύοντας τους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος, οι οποίοι έβλεπαν από την πρώτη στιγμή με καχυποψία τη συμφωνία, όπως και κάθε βήμα προσέγγισης της Δύσης. Ενδεικτική ήταν, από αυτή την άποψη, η χθεσινή ομιλία του ανώτατου κληρικού Αχμάντ Χαταμί στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενώπιον χιλιάδων συγκεντρωμένων για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής.
«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα. Στόχος τους ήταν πάντα η ανατροπή του καθεστώτος και η έξοδος (από τη συμφωνία) εναρμονίζεται με αυτή τη στρατηγική», δήλωσε ο Χαταμί στο κήρυγμά του, στο οποίο περίσσευαν οι απειλές κατά του Ισραήλ. «Θα επεκτείνουμε τις πυραυλικές δυνατότητές μας σε πείσμα των δυτικών πιέσεων για να καταλάβει το Ισραήλ ότι, αν κάνει καμιά ανοησία, το Τελ Αβίβ και η Χάιφα θα καταστραφούν ολοσχερώς», προειδοποίησε ο Χαταμί, ενώ οι συγκεντρωμένοι κραύγαζαν «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ».
Εκκληση Γκουτιέρες
Εκκληση στο Ιράν και στο Ισραήλ να σταματήσουν «κάθε είδους επιθετικές ενέργειες» απηύθυνε, χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί «μια νέα ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή. Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ενισχύθηκαν κατά πολύ ύστερα από την εκτεταμένη αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Συρία, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί απόσυρσης. Το Τελ Αβίβ ισχυρίστηκε ότι έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία, απαντώντας σε ιρανική πυραυλική επίθεση στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν.
Στην πρώτη αντίδρασή της μετά την ισραηλινή επίθεση, η Τεχεράνη δεν διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράν Γασεμί, υποστήριξε ότι το Ισραήλ καταφεύγει σε «χαλκευμένες και αβάσιμες» κατηγορίες και ότι η Συρία «έχει δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της απέναντι τους επιτιθέμενους». Μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές ιρανικές πόλεις.
REUTERS, A.P., Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.