10/5/18

Μουσταφά Ακιντζί: Τα πάντα για την Τουρκία…

Με σαφή πρόθεση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι των Τουρκοκυπρίων, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι ο αγωγός για μεταφορά φυσικού αερίου θα πρέπει να διέλθει μέσω τουρκικού εδάφους.
Ο Μουσταφά Ακιντζί έφτασε στο σημείο να λειτουργεί και απειλητικά υποστηρίζοντας ότι, για να μπορεί να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή, θα πρέπει ο αγωγός να διέλθει μέσω Τουρκίας. Στις τοποθετήσεις του ο κατοχικός ηγέτης εμφανίστηκε να δίνει ίσα δικαιώματα για το κυπριακό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.
Σύμφωνα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας είναι ο πιο «εύλογος τρόπος για να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο».
Ο Μουσταφά Ακιντζί σχολίαζε τις δηλώσεις από την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλκαι την πρόθεση που δηλώθηκε από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου όπως εντός 2018 υπογραφεί συμφωνία για τον αγωγό EastMed, καθώς και το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί χρηματοδότηση μελετών για το έργο από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτή δεν είναι η οδός της ειρήνης.
Σε ανακοίνωσή του ο Μ. Ακιντζί αναφέρει σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο ότι δεν είναι δυνατόν να συμβάλει κανείς στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Κύπρου αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι θα ήταν εύλογο να γίνει διαχείριση του ζητήματος στη βάση του κοινού οφέλους και να μεταφερθεί το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας με έναν τρόπο πιο φθηνό και γρήγορο. «Αυτός είναι ο εύλογος τρόπος να εξυπηρετηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα και να υπάρξει συμβολή σε λύση στην Κύπρο», είπε.
Κατά τον Μ. Ακιντζί θα προστεθεί ένα νέο λάθος στο μεγάλο λάθος που έγινε πριν από 14 χρόνια όταν εντάχθηκε η Νότια Κύπρος, όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ΕΕ. Ανέφερε ότι αφότου έγινε μέλος της ΕΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά απομακρύνθηκε από τη λύση, προσθέτοντας ότι αν οι Ελληνοκύπριοι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες του φυσικού αερίου και το μεταφέρουν στην Ευρώπη, αποκλείοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία, το κίνητρο που έχουν για λύση «το οποίο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο» θα τερματιστεί.  Αυτό θα εξυπηρετήσει μόνο τη διχοτόμηση στην Κύπρο, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, ιδίως την ΕΕ και τον ΟΗΕ, οι οποίοι λένε ότι επιθυμούν ειρήνη στην Κύπρο, συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή, να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα με εύλογο τρόπο.

Πολιτικές αναταράξεις ενόψει στα κατεχόμενα 
Προς νέες πολιτικές αναταράξεις φαίνεται να οδηγούνται στα κατεχόμενα μετά την κίνηση του «συγκυβερνώντος» Δημοκρατικού Κόμματος να υποδείξει την κόρη του Ντερβίς Έρογλου ως υποψήφια για τον «δήμο» Λευκωσίας. Η Γκεντζιάι Έρογλου προέρχεται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην «αντιπολίτευση».
Ο νυν «δήμαρχος» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, που προέρχεται από τον εταίρο του ΔΚ στην «κυβέρνηση», Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίαςμ, επαναδιεκδικεί τη θέση του ενώ το ΚΕΕ, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ακόμα, θα κατεβάσει υποψήφιο τον νυν πρόεδρο της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου.
Η υποψηφιότητα της Έρογλου, που χαρακτηρίζεται από τ/κ ΜΜΕ ως έκπληξη, εγκρίθηκε χθες από την κομματική βουλή, το ανώτατο κομματικό όργανο του ΔΚ, με τον Σερντάρ Ντενκτάς να δηλώνει ότι ο Οκγιάι Σαντίκογλου, που είχαν υποδείξει ως υποψήφιο για τον «δήμο» Λευκωσίας, αποσύρθηκε πριν μερικές μέρες και με την Γκεντζιάι Έρογλου σήμερα «πατάμε το κουμπί για τις εκλογές». Η ίδια η κόρη του Ντερβίς Έρογλου είπε ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να είναι υποψήφια και «μια τέτοια πρόταση δεν μπορούσα να την απορρίψω». Η υποψηφιότητα Έρογλου πέρασε κατά πλειοψηφία από το ανώτατο κομματικό όργανο του ΔΚ με τον Σερντάρ Ντενκτάς να δηλώνει ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε γυναίκα υποψήφια «δήμαρχος» για τη Λευκωσία και γι’ αυτό υπέβαλαν πρόταση στην κ. Έρογλου.
Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, η υπόδειξη από το ΔΚ της Γκεντζιάι Έρογλου φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα και για τον μεγάλο εταίρο της τετρακομματικής «κυβέρνησης», το ΡΤΚ. Η Κίπρις Ποστασί γράφει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι και το ΡΤΚ θα κατεβάσει τώρα υποψήφιο στον «δήμο» Λευκωσίας, ενώ μέχρι τώρα αντιστεκόταν στο έντονο αίτημα μελών του για κάτι τέτοιο, επιλέγοντας να στηρίξει την «κυβερνητική» συμμαχία.
Ο οργανωτικός γραμματέας του ΡΤΚ, Ουρούν Σολγιαλί, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το κόμμα του θα υποδείξει σε 16 «δήμους» υποψήφιους και πως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον «δήμο» Λευκωσίας. Θα συνεχίσουν, πρόσθεσε, τις επαφές με τα «συγκυβερνώντα» κόμματα για συνεργασία στις «τοπικές εκλογές» και γι’ αυτό θα υπάρξουν τετραμερείς, τριμερείς ή και διμερείς συμμαχίες από «δήμο» σε «δήμο», όπως ανέφερε.
  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.