15/5/18

Κριμαία: Ο Πούτιν εγκαινίασε γέφυρα με τη Ρωσία οδηγώντας φορτηγό - Οργή της Ουκρανίας

REUTERS/SPUTNIK
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εγκαινίασε τη νέα γέφυρα που συνδέει την - υπό ρωσικό έλεγχο - ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία οδηγώντας ένα φορτηγό, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των ουκρανικών αρχών.
Φορώντας τζιν και ένα απλό τζάκετ, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους οδήγησε το φορτηγό για τα 19 χιλιόμετρα της γέφυρας, που ενώνει την ρωσική χερσόνησο Ταμάν με την Κριμαία. Η τελευταία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από το 2014, όταν Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους, εκμεταλλευόμενοι το χάος μετά την ανατροπή του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
«Θέλω να σας συγχαρώ ειλικρινά γι' αυτή την ξεχωριστή, γιορτινή και - με όλη τη σημασία της λέξης - ιστορική ημέρα», ανέφερε ο κ. Πούτιν, φθάνοντας στην κριμαϊκή πλευρά της γέφυρας και μιλώντας στους εργάτες που την κατασκεύασαν.

«Σε διάφορες ιστορικές εποχές, ακόμη και την εποχή του τσάρου, οι άνθρωποι ονειρεύονταν αυτή τη γέφυρα», πρόσθεσε, ενώ οι εργαζόμενοι τον επευφημούσαν.
Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β' είχε προτείνει μια τέτοια γέφυρα, ωστόσο το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, ακύρωσε τα σχετικά σχέδια.
Άκαρπη στάθηκε ανάλογη προσπάθεια επί Σοβιετικής Ένωσης και ηγεσίας Ιωσήφ Στάλιν τη δεκαετία του '30.
Πρόκειται για την μακρύτερη γέφυρα στο ευρωπαϊκό έδαφος, με συνολικό κόστος 3,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Οργή στο Κίεβο
Η Ουκρανία, η οποία μαζί με τη διεθνή κοινότητα θεωρεί την Κριμαία αυτόνομο ουκρανικό έδαφος, καταδίκασε το έργο.
«Οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις, που ελέγχουν προσωρινά την Κριμαία, συνεχίζουν να δρουν εκτός διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν διαμαρτυρηθεί για περιβαλλοντική ζημία από την ανέγερση της γέφυρας, καθώς και για προβλήματα στον ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων στα λιμάνια της στην Αζοφική Θάλασσα.
Οι αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας επέδραμαν εξάλλου το πρωί στα γραφεία του ρωσικού κρατικού δικτύου RT στο Κίεβο και συνέλαβαν έναν δημοσιογράφο. Η διεύθυνση του RT απέδωσε την ενέργεια στα εγκαίνια της γέφυρας.
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έχουν στοχεύσει με κυρώσεις όσους εμπλέκονται στην έγερση της γέφυρας, βασικά τον στενό σύμμαχο του Βλ. Πούτιν, επιχειρηματία Αρκάντι Ρότενμπεργκ και την εταιρεία του, Stroygazmontazh.
Η γέφυρα, με τέσσερις λωρίδες για τα οχήματα, ανοίγει νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καθώς το χρονοδιάγραμμα έφθανε μέχρι τον Δεκέμβριο. Το κοινό θα μπορεί να την χρησιμοποιεί από την Τετάρτη.
naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.