27/5/18

Προσοχή, πάνε να στήσουν «μαύρη τρύπα» στην Κύπρο μέσω εναρμόνισης των Τ/κ χωρίς λύση

Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Επικίνδυνα παιγνίδια που τείνουν να δημιουργήσουν μια «μαύρη τρύπα» στην Κύπρο, διά της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς λύση του Κυπριακού, επιχειρούν να στήσουν κύκλοι στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποτελεί οντότητα που θα μπορούσε να αποκτήσει αυτόνομες σχέσεις με την ΕΕ.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι εν λόγω κύκλοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων, είτε μέσω τεχνικών επιτροπών, είτε μέσω της χρηματοδότησης που παρέχεται από την ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Πρόσχημα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η «προετοιμασία» των Τουρκοκυπρίων, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι για λύση του Κυπριακού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Τι θα γίνει όμως εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά και «οι δομές» του τουρκοκυπριακού «συνιστώντος κρατιδίου» εναρμονισθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς λύση του Κυπριακού, στη βάση δηλαδή των σημερινών δεδομένων; Προφανώς θα ενισχυθούν οι προσπάθειες «αυτονόμησής» της, κάτι που δεν δίστασε ήδη να θέσει ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ζητώντας από τις Βρυξέλλες τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ(!).
Οι κίνδυνοι αυτοί οδήγησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να ενημερώσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διά επιστολής, (15 Ιουνίου 2016) ότι η «εξοικείωση» των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής, θα έπρεπε να κινείται παράλληλα με τις απευθείας διαπραγματεύσεις και όχι να αποτελεί μιαν ανεξάρτητη διαδικασία.
Ο κ. Γιούνκερ απάντησε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχεδόν άμεσα, με επιστολή που στάλθηκε στις 27 Ιουνίου 2016 (βλέπε φωτοτυπία) επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «... ενώ κατανοώ τις βαθύτερες πολιτικές σκέψεις της τοποθέτησής σας, ότι η ταχύτητα των εργασιών της επιτροπής θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την ταχύτητα και την πρόοδο στις συνομιλίες αυτές καθεαυτές, θα ήθελα να επιστήσω τη προσοχή σας στο γεγονός ότι οι τεχνικές προπαρασκευαστικές εργασίες απαιτούν χρόνο και ότι πρέπει να γίνουν πολλά. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνω να προχωρήσετε γρήγορα σε αυτές τις τεχνικές προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ καθησυχάζοντας παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η όλη προσπάθεια, εκκρεμούσης της λύσης, δεν μπορεί να εκληφθεί ως αναγνώριση «δημόσιας αρχής» στα κατεχόμενα και ότι η άρση της αναστολής του κεκτημένου θα λάβει χώρα στη βάση του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης.
Η κατανόηση Γιούνκερ για τις «βαθύτερες» πολιτικές ανησυχίες του Νίκου Αναστασιάδη και οι διαβεβαιώσεις που παρείχε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανάψει πράσινο φως για την εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο.
Έκτοτε έγιναν 125 και πλέον συναντήσεις στο πλαίσιο της ad hoc δικοινοτικής επιτροπής για την εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, στο πλαίσιο των οποίων εξέχοντα ρόλο διαδραμάτιζε η Κομισιόν.
Ωστόσο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, στο Κραν Μοντάνα, η Λευκωσία αποφάσισε ορθώς να παγώσει τη διαδικασία εξοικείωσης/εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων με το κεκτημένο, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας «μαύρης τρύπας», διά της εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην απουσία συνομιλιών, σαφούς δέσμευσης και ξεκάθαρης πορείας προς την επανένωση της Κύπρου.
Έκτοτε όμως, η «κατανόηση» της Κομισιόν στις βαθύτερες πολιτικές σκέψεις της Λευκωσίας,  εξαφανίστηκε και πλέον αποτελεί μακρινή ανάμνηση που υφίσταται μόνο «στα χαρτιά», στο πλαίσιο της επιστολής Γιούνκερ.
Η ομάδα του Λουξεμβούργιου προέδρου της Επιτροπής φλερτάρει με την αναβίωση, μέσω άλλων διαδικασιών, της εξοικείωσης/εναρμόνισης της τουρκοκυπριακής κοινότητας με το κεκτημένο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ»

1 σχόλιο:

  1. Με τα μυαλά που έχουμε, το Κυπριακό θα λυθεί κατά τις θελήσεις μας όταν φυτρώσουν νούφαρα στη Σαχάρα... Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω πως ο dealer του σχεδίου Ανάν είναι ήδη πρόεδρος για δεύτερη θητεία!!!
    Μετά φταίνε οι πολιτικοί αλλά προς Θεού, όχι οι ψηφοφόροι...ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.