8/5/18

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί την αποπληρωμή του χρέους - Η πολιτική του 2015 ευθύνεται για την παραμονή στα μνημόνια

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕSM τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.
Mιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε απόψε στο Άαχεν ενόψει της απονομής, την Πέμπτη, του 60ού Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου στον Εμανουέλ Μακρόν, o επικεφαλής του ESM χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, έκανε λόγο για «εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής», ενώ τόνισε ότι εάν η τελευταία έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση από τον ESM, ενώ τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους. Υποστήριξε δε ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν πιθανόν βγει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπό «χαοτικές συνθήκες», ενώ και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα είχαν προβλήματα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι τα επιτόκια του ESM βρίσκονται καθαρά κάτω από το επίπεδο που οι χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν στις αγορές και για αυτό εξοικονομούν πολλά χρήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, «εκτιμούμε ότι τα δάνεια του ESM οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε και υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει χωρίς να κοστίζει τίποτα στον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Αυτές οι εξοικονομήσεις είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης την οποία δείχνουν τα κράτη-μέλη του ευρώ μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε «μεγάλες προσπάθειες» που καταβάλλει η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους αυστηρούς μεταρρυθμιστικούς όρους.
«Συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δηλαδή "μαύρο μηδέν" (σ.σ.: η γερμανική έκφραση για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό). Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και συνέχισε: «εάν με τους εταίρους μας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση» και επιπλέον «θα μπορούσαν τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να σκεφτούν να δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους -- όπως π.χ. μακρότερους χρόνους αποπληρωμής των δανείων». Αυτό οι υπουργοί Οικονομικών το προέβλεπαν ήδη τον Μάιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, σημείωσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι και παραμένει σαφές ότι ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους αποκλείεται».
Ο επικεφαλής του ESM χαιρέτισε εξάλλου την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, «διότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να επιτύχουμε μια νέα βάση για μια καλή, υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα -- αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά είναι και προς το συμφέρον του ESM, διότι είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας». Όπως είπε, ο ΕΜΣ έχει εκταμιεύσει 187 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που ισοδυναμούν με περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και πάνω από το 50% των δημοσίων χρεών της χώρας.
«Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει ποτέ όλα αυτά τα δανεικά;», διερωτήθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ναι! Δεκαετίες εμπειρίας με παρόμοιες δύσκολες περιπτώσεις δείχνουν ότι οικονομίες οι οποίες έχουν ασθενήσει λόγω κρίσης μπορούν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια διάσωσης, εάν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρονικά επιμηκυνθούν χρονικά αρκετά και δεν υπερβαίνουν σε σχέση με την οικονομική επίδοση το όριο του 15-20%». Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία κατέβαλε την τελευταία δόση των υποχρεώσεων που απέρρεαν από την Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 μόλις το 2010.
Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι περίοδος πολύ εντατικής εργασίας, συνέχισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι οι ειδικοί του ESM επιστρέφουν μαζί με τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα, προκειμένου να επεξεργαστούν μια κοινή καταληκτική έκθεση. «Εάν η Έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση του ESM. Πέραν αυτού, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων χρέους», επισήμανε και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα ενώ οι άλλες χώρες έχουν ολοκληρώσει τα δικά τους, έκανε λόγο για «ειδική περίπτωση», για τρεις λόγους: «Πρώτον, η οικονομία της Ελλάδας είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η χώρα υπέφερε από μια πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση από ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ. Και τρίτον, η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών (σ.σ. Γιάνη) Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το "Grexit" ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης. «Εάν δεν είχαμε απλώσει τις ομπρέλες διάσωσης κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης, τότε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μάλλον θα είχαν βγει υπό χαοτικές συνθήκες από την Νομισματική Ένωση.», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Λόγω των μεταδοτικών συνεπειών, άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να είχαν τεθεί σε κίνδυνο και το ευρώ ως σύνολο θα βρισκόταν σε κίνδυνο. Η Ευρώπη σήμερα θα ήταν διαφορετική! Αυτό θα είχε ζημιώσει ιδιαίτερα την Γερμανία. Με την κεντρική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης και ως οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, η Γερμανία επωφελείται από το ευρώ όσο σχεδόν καμία άλλη χώρα», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

18 σχόλια:

  1. Δεν θεωρω τον ευατο μου ιδιαιτερα εξυπνο τουναντιον μαλιστα αλλα απο τα παιδικα μου χρονια θυμαμαι οταν καποιος ειδημων μου εξηγουσε κατι με τη 1η 2η φορα το καταλαβαινα.Μπορει καποιος να μας εξηγησει ποιες ειναι οι μεταρρυθμησεις αυτες που οτανν γινουν θα μπορει η Ελλαδα να αποπληρωσει το χρεος της.Γιατι απο τη καθε μερα πραξη δεν βλεπω καμια μεταρρυθμιση να γινεται...η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ η οποια τυγχανει να εχω εμπλακει τα τελευταια χρονια ειναι το ιδιο ανυπερβλητη και καταδυναστευτικη οπως προ κρισης,η φορορλογια εχει πνιξει καθε κινητηρια δυναμη που μπορει να εχει αυτο το κρατος εστω και στο ελαχιστο,τα παραγωγικα μυαλα εχουν φυγει εξω,δεν υπαρχει κανενα κινητρο παραγωγικοτητας στους εναπομινανατες Ελληνες εργαζομενους δημοσιου και ιδιωτικου τομεα,δεν υπαρχει κανενας ελεγχος αξιοκρατιας και αξιολογησης στους δημ υπαλληλους που οπως επρεταν προ κρισης το ιδιο και χειροτερα ενεργουν και τωρα,δεν υπαρχει κανενα οικονομικο σχεδιο αναπτυξης,ενω η δικαιοσυνη παραμενει δυσκινητη σε τυχον αποφασεις που θα μπορουσαν να κανουν πιο ευελικτη την αγορα χρονια τωρα απο προ κρισης, και ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟ ΡΕΓΚΛΙΝΚ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ..!!!εστω καποιος ειδημων στα οικονομικα να μπορουσε να μου απαρυθμιση μερικες μεταρυθμιστικες κινησεις που εινα να γινουν και θα παρουμε μπροστα??εαν ειχε τη καλοσυνη.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1)Κούρεμα χρέους?
    Να μην λέμε αυτήν την λέξη γιατί ανακατεύεται το στομάχι των Δανειστών.
    Η Ελλάδα είναι πλέον αποικία χρέους, και οι Δανειστές σκοπεύουν να μείνη έτσι τουλάχιστον έως το 2060.

    2)"«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕSM τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.
    ...
    «εκτιμούμε ότι τα δάνεια του ESM οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε..."

    Τί μας λέει? Σταματάνε να μας δίνουν δανεικά με τα επιδοτούμενα επιτόκια του ESM, και πως αντί 1% θα πρέπει να πληρώνουμε επιτόκια της αγορἀς, δηλαδή τουλάχιστον 4%.
    Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν πρωτογεννές πλεόνασμα 3,5% δια να καλυφθούν τα 10 δισ. ευρώ που μας επιδοτούσαν.

    3)"«Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει ποτέ όλα αυτά τα δανεικά;», διερωτήθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ναι!..."

    Τί θέλει να πεί? Οι Μνημονιακές κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά τις απαιτούμενες "μεταρρυθμίσεις", δηλαδή θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους και θα περικόψουν τα έξοδα ακόμα περισσότερο, για να επιτευχθεί το πρωτογεννές πλεόνασμα του 3,5%.
    Πώς? Δια της τερατώδους υπερφορολόγησις, της πώλησις της δημόσιας περιουσίας, της περαιτέρω περικοπής των εξόδων του δημοσίου, δηλαδή μισθών, συντάξεων, εξοπλισμών, επενδύσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται τα χρήματα για την αποπληρωμή των ετήσιων τοκοχρεολυσίων στους "Θεσμούς".

    3)Συμπέρασμα:

    Η οκταετής ύφεση θα γίνεται συνεχώς εντονότερη, με συνεχή έλλειψη ρευστότητος. Όσοι έχουν ακόμα χρήματα σταδιακά θα τα χάσουν και όσοι δεν έχουν θα γίνουν ακόμα φτωχότεροι.

    Η παγίδα των "Μνημονίων" πρέπει να στήθηκε από την εποχή που απεφάσισαν να φύγει ο Καραμανλής και έκτοτε η χώρα πάει κατά διαόλου.

    Η κατεστραμμένη οικονομία, οι μεγάλες εξωτερικές απειλές, το μεταναστευτικό - δημογραφικό, η ηθική διαφθορά, οι άθλιες ηγεσίες, καθώς και η εκτεταμένη αποστασία από τον Θεό, κάνουν το μέλλον της Ελλάδος εξαιρετικά δυσοίωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ταϋγέτη.

    Ὅπως ἐγώ τὸ καταλαβαίνω:
    "ἐάν ἐφαρμοσθοῦν οἱ ἐναπομείνασες μεταρρυθμίσεις ἀποφασιστικά μποροῦμε νὰ βγοῦμε ἐπιτυχῶς ἀπὸ τὸ πρόγραμμα τοῦ ESM τὸν Αὐγουστο τοῦ 2018".

    Δλδ ὅταν ξεπουλήσετε ὅλα τὰ ἀσημικά σας(αὐτὲς εἶναι οἱ μεταρρυθμίσεις),τότε κλπ,κλπ,γιὰ νὰ μὴν ἐπεναλαμβάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1953 στο Λονδίνο υπογράφτηκε σύμφωνο με το οποίο απάλλασσε τη Γερμανία από την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, μέχρι την οριστική επίλυση του γερμανικού ζητήματος. Οι Γερμανοί έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορες δικαιολογίες και ψέματα για να αποφύγουν να πληρώσουν το λεγόμενο κατοχικό δάνειο. Μετά τον πόλεμο, όχι μόνο δεν αποζημίωσαν τις πιστώτριες χώρες, αλλά δέγραψαν το 50% του χρέους τους και για το υπόλοιπο φρόντισαν ώστε να γίνει ρύθμιση για μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του. Το χρέος της Γερμανίας, ύψους 31 δισ. μάρκων «κουρεύτηκε» και ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνθηκε στα 30 χρόνια. Το αποκαλούμενο «γερμανικό θαύμα», που ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες της ανάπτυξης, δεν οφείλεται μόνο από την εργατικότητα του γερμανικού λαού και τη βοήθεια των Αμερικάνων, αλλά -όπως συμφωνούν και Γερμανοί ιστορικοί- η πορεία της χώρας δεν θα ήταν η ίδια εάν το χρέος δεν είχε διαγραφεί. «Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα», αναφέρει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ- Γιασίνσκι....

    Ξεχνά ο κος Ρέγκλιν να μας πει για την Γερμανία και το Λονδίνο όμως την αλήθεια, πως με όλα αυτά στην Γερμανία χωρίς να έχει περισσότερο στρατό σήμερα και έξοδα σε δαπάνες στρατιωτικές πως χρειάστηκε 57 χρόνια να το αποπληρώσει "κουρεμένο". Η Ελλάδα πως? Δεν μας τα λες καλά Κλάους, δεν μας τα λες καλά...το 2015 για παράδειγμα η Ελλάδα (2.38 του ΑΕΠ) ήταν η 2η χώρα σε οικονομική συμμετοχή μετά την Αμερική (3.6 ΤΟΥ ΑΕΠ) και η Γερμανία έδωσε το 1.19 του ΑΕΠ...μην τρελαθούμε!Άλλωστε κάνε και μια δημοσίευση του "αναπτυξιακού" προγράμματος που έκανε η Ελλάδα στην Σύνοδό σας εμείς δεν ξέρουμε κάτι! Τι κάνετε τα λέτε μόνοι σας, κάτι μεταξύ ούζου από Μυτιλήνη και μπύρας μαύρης Βαυβαρικής...Κλάους πάτα τη τώρα, μας έχει απομείνει λίγο μυαλό, και μ αυτό θα στην συγυρίσουμε και την κυβέρνηση και το πρόγραμμά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Μετά τον πόλεμο, όχι μόνο δεν αποζημίωσαν τις πιστώτριες χώρες<

      Εξόφλησαν (όχι "αποζημίωσαν") τις δύο από τις τρεις, την Γιουγκοσλαβία (1956) και την Πολωνία (1971). Η Ελλάδα μόνο δεν πήρε τα οφειλόμενα από το κατοχικό δάνειο. (απ' εδώ).

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Λοιπόν πάμε πάλι οι χώρες ήταν 21 το λέω αναφορικά.Δεν ήταν όλες υπό τις ίδιες συνθήκες.( λ.χ. Ελλάδα) Εν τάχει να μην ανοίξουμε κουβέντα τώρα εδω και μακρυγορούμε,άλλο είναι το θέμα...Εγώ λέω αποζημίωσαν. Άλλο εξόφληση κι άλλο αποζημίωση.Το "δάνειο" το πήραν κατά παράβαση του νόμου και βίαια! Όχι νόμιμα αλλά παράνομα προκαλώντας μια πρώτη ζημιά...Άρα αποζημίωση είναι: 1. Για το "δάνειο" 2. Για τον πλούτο και ακόμα για τρόφιμα που έδινε αναγκαστικά η Ελλάδα με θανάτους από λιμό Ελλήνων! Αποζημίωση για το Δίστομο, Λιγκιάδες, Κομμένο, κ.α.οχι και εξόφληση (αφού κατέβαλαν κάποιες δόσεις) αλλά κι γιατί κουρεύτηκε...τελεία και παύλα.Ας μείνουμε εδω.

      Διαγραφή
    4. Μίλησες για πιστώτριες χώρες και επ' αυτού σχολίασα. Εκτός κι αν δεν ξέρεις τι γράφεις, ή τι σημαίνει η λέξη "πιστωτής".

      Αντί να γράφεις υποθετικά ό,τι σού καπνίσει, διάβασε τον σύνδεσμο που σού έδωσα, μη βαριέσαι. Ο Τάσος Ηλιαδάκης τα εξηγεί πολύ καλά.

      Τριών ειδών οφειλές έχει η Γερμανία προς την Ελλάδα:

      α) Αποπληρωμή υπολοίπου τού αναγκαστικού κατοχικού δανείου, τελευταία δόση τού οποίου από τις συνολικά 19, που μάς κατεβλήθησαν, μάς κατεβλήθη την 25/9/1944, ήτοι 17 ημέρες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα. Το ύψος του είναι γνωστό (€ 11 εκατ. ατόκως, ή € 49 εκατ. εντόκως, λόγω υπερημεριών τού υπολοίπου) και αδιαπραγμάτευτο, εφ' όσων υπάρχουν έγγραφα.

      β) Επανορθώσεις για την οικονομική καταστροφή που επέφεραν στην χώρα. Πρέπει να συμφωνηθεί το ποσόν και σε περίπτωση διαφωνίας να γίνει προσφυγή σε διαιτητικό δικαστήριο, π.χ. ΔΔΧ.

      γ) Αποζημιώσεις στα θύματα κατοχής (π.χ. Καλάβρυτα, Δίστομο, Βιάννος, Κάνδανος κλπ.). Και αυτή πρέπει να συμφωνηθεί και καταβάλλεται από κράτος, Γερμανία εν προκειμένω, προς ιδιώτες.

      Σημειωτέον ότι η Ιταλία έχει εξοφλήσει τις δικές της ανάλογες υποχρεώσεις. Πιάσε να μελετήσεις το θέμα, διότι δεν φαίνεται να το γνωρίζεις.

      Διαγραφή
    5. Λοιπόν πάμε πάλι! Τώρα σου φταίει το πιστωτές επειδή δεν το έκανα "πιστωτές". Αυτό ήταν το "αμάρτημα της μητρός" ! Δεν το έβαλα σε εισαγωγικά ήταν λάθος. Μπορούσες να γράψεις ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ. Όμως συμπεριφέρθηκες σαν αυτόν που του δείχνουν το φεγγάρι, αλλά αυτός κοιτάζει το δάχτυλο! Αυτό κάνεις ενώ σου γράφω δεύτερο σχόλιο που λέω: "δεν ήταν όλες υπό τις ίδιες συνθήκες (λ.χ. Ελλάδα)". Εξέφρασα την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΗΘΙΚΗ άποψη, για τον Ρέγκλινγκ.Ηρθες να πεις, το πως έχουν σήμερα τα πράγματα με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και όχι «δάνειο» που έγραψα στο σχόλιο,το οποίο δεν το διάβασες καν γιατί δεν ξέρεις να διαβάζεις! Μάλλον είσαι από αυτούς που έχουν μάθει «λεπτεπίλεπτα» να υπαγορεύουν. Αν διάβαζες σωστά, θα έβγαζες νόημα από όλο το γραπτό και δεν θα χρειαζόταν να σχολιάσεις. Στο σχόλιο μου έγραψα για τα του Ρέγκλινγκ και δεν καταπιάστηκα με το "δάνειο" ή δάνειο όπως εσύ αναφέρεσαι. Εσύ μετέτρεψες σε κύριο θέμα το κατοχικό δάνειο, αποφάσισες και τι ξέρω και τι δεν ξέρω, μου υπέδειξες τι να διαβάσω, ότι γράφω "υποθετικά, αλλά και ότι μου καπνίσει". Πέταξες την «μπάλα» στην κερκίδα. Όταν θα γράφουμε κείμενο, θα το πηγαίνουμε σε φιλόλογο για το συντακτικό και την ορθογραφία αλλά να μας πεις αν θες με ψιλή και δασεία με τα πρότυπα Τζαρτζάνου. Λοιπόν εγώ γράφω με την ελευθερία του λόγου που μου παρέχει το Σύνταγμα και δεν θα μου υποδείξει κανένας τι θα διαβάσω και σε υπεροπτικό ύφος, ακόμα θα γράφω με το λίγο μυαλουδάκι που έχω όσο καταλαβαίνω! Αυτό που ξέρω είναι πως κι αν κάνω λάθος δεν πειράζει! Αυτό που νιώθω είναι η αγάπη μου για την Ελλάδα και θα την υπερασπίζομαι και στον τάφο! Αν θες να υποδείξεις κάτι υπεροπτικά υπό μορφή «διδασκάλου» κάντο στα παιδιά σου. Εγώ είμαι απόφοιτος του Σάμερχιλ.. ε μα! Δεν διεκδικώ βραβείο αλάνθαστου και όταν κάνω λάθη δεν έχω εγωισμό! Ωστόσο κρατώ το ότι δεν έβαλα εισαγωγικά σε μια λέξη. Άλλωστε δεν διαπραγματεύομαι εγώ το δάνειο εσύ που το κάνεις γράψε μας και το πραγματικό σου όνομα να είσαι και λεβέντης και να ξέρουμε τα έργα σου. Συμφωνώ πως οι διαφορές με τους Γερμανούς είναι το δάνειο χωρίς εισαγωγικά, οι επανορθώσεις και οι αποζημιώσεις , αλλά εγώ έγραψα σε άλλο ύφος, έλεος! Όμως το δάνειο είναι 1.530.033.302.528.820 δρχ. ο Ηλιαδάκης άλλα γράφει που εσύ δεν διάβασες ενώ με παροτρύνεις να διαβάσω εγώ, επίσης ο Γερμανός Jurgen Κilian μέλος της επιτροπής του Γερμανικού υπουργείου οικονομικών λέει πως το δάνειο είναι (το γνωστό με την μετατροπή δραχμών σε μάρκα Reichsmark μην αναλύσουμε κι αυτό τώρα, αύριο αυτό χαχα)! προσδιορίζεται σε 670 εκ. μάρκα Reichsmark ενώ στην Γερμανία άτυπα προσδιορίζεται σε 476 εκ μάρκα Reichsmark όπως αναφέρει η Χριστίνα Σταμούλη Νομικός, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων σε άρθρο της. Όλα αυτά δεν γράφονται στο άρθρο του Ηλιαδάκη αλλά ούτε και το ποσό που αυθαίρετα γράφεις. https://www.militaire.gr/%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81/ http://m.tvxs.gr/mo/i/171675/f/news/egrapsan-eipan/den-yparxei-katoxiko-daneio-tsipa-yparxei.html «Το ύψος του δανείου κατά την ΤΕ ανέρχεται (δίχως τους τόκους) σε 227.940.201 εκ. δολ. το 1944 και κατά τον Αλτενμπουργκ 400 εκ. μετακατοχικά μάρκα. Με τις αναπροσαρμογές και τους τόκους ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ. Επομένως το κατοχικό δάνειο είναι συμβατικό και όχι αναγκαστικό, σταθερού νομίσματος και από τον Απρίλιο του 1943 έντοκο. Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και όχι επανορθωτική. Ως τέτοια δεν εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου 1953 που αναστέλει την καταβολή των επανορθώσεων και αποζημιώσεων». (ΗΛΙΑΔΑΚΗΣ)….και τώρα που είπαμε όλα αυτά γράψε μου για τον νόμο του Σβόλου, και ανατίναξε όλη την κουβέντα, την ισοτιμία της δραχμής και τις επιπτώσεις στο δάνειο, για την Τράπεζα της Ανατολής, και την Ε.Τ…καλό βράδυ φιλαράκο, χάρηκα που τα είπαμε, πάντα τέτοια με αγάπη και υγεία!

      Διαγραφή
    6. Έγραψες πιστώτριες χώρες και όντως είναι πιστώτριες χώρες οι τρεις που ανέφερα. Δεν χρειαζόταν εισαγωγικά. Τίποτε δεν μού ... "φταίει". Ούτε το (αναγκαστικό κατοχικό) δάνειο χρειάζεται εισαγωγικά.

      Το ποιος ξέρει να διαβάζει φαίνεται απ' αυτά που γράφεις για το ύψος τού δανείου. Αυτό έχει υπολογισθεί με διάφορους τρόπους κατά καιρούς και δεν βλέπω πού ακριβώς διαφοροποιούμαι αισθητά. Τα ποσά που ανέφερα είναι αυτά που έδωσε το 1915 η επιτροπή που είχε συστήσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (επιτροπής Καρακούση), που είχε συσταθεί από την προηγουμένη κυβέρνηση.

      Η υπόλοιπες φλυαρίες σου μ' αφήνουν παγερά αδιάφορο.

      Διαγραφή
    7. ...άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε!Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!Μπες στον κόπο να διαβάσεις μη βαριέσαι,αυτά που σου έστειλα γράφεις ότι θες.Περίεργη η στάση σου.Για το ύψος του δανείου δεν γράφω εγώ γράφουν Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, και είναι η Χριστίνα Σταμούλη και ο Ο Αριστομένης Συγγελάκης είναι Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Βιάννου.Σε αυτούς απευθύνσου...

      Διαγραφή
    8. ...έγραψες πιό πάνω στο σχόλιο σου (€ 11 εκατ. ατόκως, ή € 49 εκατ. εντόκως, λόγω υπερημεριών τού υπολοίπου) έχεις μπερδέψει τα εκατομμύρια...με τα δις

      Διαγραφή
    9. 11 Μαΐου 2018 - 1:57 μ.μ.

      Ναι, εκ παραδρομής προφανώς. Αυτό σε μάρανε;

      Τα υπόλοιπα τα γνωρίζω, διότι έχω ασχοληθεί με το θέμα.

      Διαγραφή
    10. Το είδα...μάλλον για λογαριασμό των Γερμανών!

      Διαγραφή
  5. ...τα τελευταία ποσοστά αφορούν το ποσοστό συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, συγνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει "ποσοστό συμμετοχής" στο ΝΑΤΟ, αλλά ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε χώρας για "αμυντικές" δαπάνες.
      Ευχή του ΝΑΤΟ -και πρωτίστως των ΗΠΑ- είναι το ποσοστό αυτό να είναι τουλάχιστον 2%.

      Διαγραφή
    2. Αυτό περιγράφω, έγραψα ποσοστό και ΑΕΠ στο πρώτο σχόλιο στο δεύτερο όχι. Έχεις δίκιο, σωστή παρατήρηση.

      Διαγραφή
  6. Το ΧΡΕΟΣ είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ,ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ,ΑΠΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ
    Ολη η Ελλάδα το γνωρίζει
    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ #4
    https://www.youtube.com/watch?v=_Nj8VvauKVQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.