7/5/18

Ο πολύ δημοφιλής Πούτιν ετοιμάζεται για τον Ψυχρό Πόλεμο 2.0

Καθώς αυξάνεται η δυτική εχθρότητα ενάντια στη Μόσχα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, η νέα κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να γίνει διαρκές υπουργικό συμβούλιο πολέμου
Le très populaire Poutine se prépare à la guerre froide 2.0
PEPE ESCOBAR
Αμέσως μετά την επίσημη ορκωμοσία του, σήμερα Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση του. Και προετοιμάζει μια βόμβα. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι αναγκαστικά μια  Σταύκα,  δηλαδή ένα υπουργικό συμβούλιο πολέμου.
Στο πλαίσιο της ατελείωτης ιστορίας του Russiagate, των κυρώσεων των ΗΠΑ όλο και πιο σκληρές, της μασκαράτας Skripal (η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει εξαφανιστεί εντελώς από το δυτική κύκλο ειδήσεων) και της σοβαρής κλιμάκωσης στη Συρία - σε αντίθεση με τη προσπάθεια της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας να επιτύχουν μια ειρηνευτική διαδικασία στην Αστανά - είναι μια σχεδόν αναπόφευκτη επιλογή που επέλεξε το Κρεμλίνο.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο πρώην αξιωματικός του στρατού Yevgeny Krutikov αρθρογράφος της vzglyad,  αποκάλυπτε  ποιες ήταν οι ρωσικές κόκκινες γραμμές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ: Ουκρανία, Γεωργία, Φινλανδία, Σουηδία , «οι εχθρικές ενέργειες της Λιθουανίας και της Πολωνίας» κατά του θύλακα του Καλίνινγκραντ και της ναυσιπλοΐας στη Βαλτική, και, τέλος, η Αρκτική, «σχεδόν το ιδανικό όλων των διαθέσιμων δυνατών βάσεων να ξεκινήσει μια πρώτη επιδρομή, ταυτόχρονα με πυρηνικά όπλα όσο και με μη πυρηνικά στρατηγικά όπλα υψηλής ακρίβειας.
Ωστόσο, η νέα απόλυτη κόκκινη γραμμή είναι η Συρία - όπως οριοθετήθηκε πρόσφατα από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: οποιαδήποτε επίθεση κατά ρωσικών αγαθών ή ρωσικού προσωπικού θα αντιμετωπιστεί με μια καταστροφική αντίδραση.
Πιο σημαντικό ακόμη, η υπερσύγχρονη πυραυλική τεχνολογία της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ο Πούτιν στο εντυπωσιακό λόγο του την 1η Μαρτίου , εγείρει σοβαρά ζητήματα στην αμερικανική ναυτική αυτοκρατορία.
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Μόσχας μειώθηκαν κατά 20% το 2017 για να φτάσουν στα 66,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με μια  έκθεση που  κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Πρόκειται για τη πρώτη ετήσια μείωση σε σχεδόν 20 χρόνια.
Συγκρίνετε την με τις συνδυασμένες στρατιωτικές δαπάνες 29 χωρών του ΝΑΤΟ το 2017: 201 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για να μην αναφέρουμε τις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, σχετικά σταθερές, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα 610 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το SIPRI αναφέρει ότι θα αυξηθούν λόγω του «εκσυγχρονισμού των συμβατικών και πυρηνικών όπλων».
Αλλά η καρδιά του προβλήματος δεν είναι πλέον το τεράστιο χάσμα μεταξύ των ρωσικών στρατιωτικών προϋπολογισμών και του ΝΑΤΟ/ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι η Μόσχα μπορεί να εκτοξεύσει υπερηχητικούς πυραύλους σε σειρά  - γρήγορους και φθηνούς - σε σύγκριση με την δυνατότητα του Πενταγώνου να κατασκευάσει αεροπλανοφόρα πλοία  αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Ευρασιανιστές ενάντια στους Ατλαντιστές
Οι Ρώσοι αναλυτές επιβεβαίωσαν στην Asia Times ότι  σχηματίζεται μια  Σταύκα - μεταφράζεται σε μια σφιχτή και σταθερή συλλογική ομάδα, αποφασισμένη να επινοήσει ρεαλιστικές λύσεις σε ένα πλαίσιο οικονομίας του πολέμου σε όλα τα μέτωπα. Αυτό συνεπάγεται εξαιρετικά στενό συντονισμό μεταξύ του Κρεμλίνου, του Υπουργείου Άμυνας, του επιτελείου, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Ο Σεργκέι Σόμπιάνιν, σημερινός δήμαρχος της Μόσχας, είναι πιθανόν να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο ιδανικός υποψήφιος για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα θα ήταν ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ή ακόμα και ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοσίν. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Πούτιν, για πολύπλοκους λόγους εσωτερικού ανταγωνισμού, θα επιλέξει τον Σόμπιάνιν.
Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα. Ο Ρογκοζίν χτυπήθηκε από κυρώσεις το 2014. Οι Σόιγκου και Σογιάνιν δεν είναι αντικείμενο καμίας κύρωσης - προς το παρόν. Ως αποτέλεσμα, καταρρέει η τύχη του σημερινού πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Δεν είναι μυστικό ότι στους υψηλότερους κύκλους εξουσίας στη Ρωσία, διεξάγεται μια επική μάχη για περισσότερο εδώ και μια δεκαετία μεταξύ των Ευρασιανιστών υπέρ της εθνικής κυριαρχίας – οι οποίοι υποστηρίζουν τον Πούτιν - και των Ατλαντιστών υπέρ της ολοκλήρωσης στη δύση- που υποστηρίζουν τον Μεντβέντεφ. Η ευρασιατική ορμή είναι προσανατολισμένη προς έναν πολυπολικό κόσμο και την ευρασιατική ολοκλήρωση (Νέοι δρόμοι του Μεταξιού, Ευρασιατική Οικονομική Ένωση). Η Ατλαντική τάση είναι υπέρ μιας Ρωσίας που να είναι αποδεκτή από τη Δύση ως ισότιμος εταίρος - μια προοπτική που έχει καταστεί τώρα σχεδόν αδύνατη.
Οι Ατλαντιστές ελέγχουν απόλυτα τους ρωσικούς τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας. Στην πραγματικότητα, η ρωσική οικονομία καθοδηγείται από τη Συναίνεση της Ουάσιγκτον. Από την άποψη των Ευρασιανιστών εθνικιστών, είναι η μεγαλύτερη απειλή για ένα σταθερό εθνικιστικό σύστημα με έναν εξαιρετικά δημοφιλή Πουτίν επικεφαλής.
Ο Πούτιν, δημόσια, υποστηρίζει σταθερά την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και την οικονομική ομάδα που σχετίζεται με τον Μεντβέντεφ. Αυτό δεν πρέπει να ληφθεί κυριολεκτικά. Οι αναλυτές διηγούνται στην Asia Times μια πρόσφατη σειρά σοβαρών επικρίσεων εναντίον τους σε όλα τα μεγάλα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια.
Η τελική δοκιμασία, μετά την ανακοίνωση της Stavka, είναι να γνωρίσουμε συνεπώς εάν θα υπάρξει ένα είδος πολιτικής καταστολής κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και των συμμάχων του Μεντβέντεφ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι προσδοκίες για αυτό το θέμα είναι τόσο υψηλές όσο και για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Ιούνιο.
Περί γέφυρας (της Κριμαίας)
Εν τω μεταξύ στη Μόσχα, το σφίξιμο του γεωπολιτικού παιχνιδιού δεν μπορεί παρά να παραμείνει στην ημερήσια διάταξη, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία συζήτηση της  Διεθνούς Λέσχης του Valdai στη Σαγκάη στα τέλη του Απριλίου, που επικεντρώθηκε στο πώς η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για την κατασκευή της «Μεγάλης Ευρασίας».
Αυτό περιλαμβάνει, βεβαίως, την παράκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ στο διμερές εμπόριο, την ενίσχυση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης ·και να εδραιωθεί η συμβίωση της Κίνας ως καταναλωτή και της Ρωσίας ως παραγωγού αγαθών.
Οι αναλυτές Σεργκέι Karaganov και Yu Bin, για παράδειγμα, συμφωνούν ότι σε αυτό που ο Karaganov  ορίζει  ως «μονομερής πόλεμος της Δύσης κατά της Κίνας και της Ρωσίας». Μια συναίνεση προκύπτει για το γεγονός ότι η καλύτερη στιγμή για να διαμορφωθεί μια νέα πολυπολική παγκόσμια τάξη είναι μέσα σε 10 έως 15 χρόνια.
Σχεδόν ταυτόχρονα, και επίσης εντελώς κάτω από το ραντάρ των εταιρικών δυτικών μέσων ενημέρωσης, εκπρόσωποι όχι λιγότερων από 71 χώρες συναντήθηκαν στην Κριμαία κατά το τέταρτο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Γιάλτας .
Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ρωσικές επιχειρηματικές συναντήσεις με το Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, το επενδυτικό Φόρουμ του Σότσι και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.
Τον Φεβρουάριο του 1945, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο Ιωσήφ Στάλιν συναντήθηκαν στη Γιάλτα για να ζωγραφίσουν τον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - ο οποίος τελικά έγινε Ψυχρός Πόλεμος. 
Σήμερα, σε ένα περιβάλλον ψυχρού πολέμου 2.0, η Ρωσία επανατοποθετεί την Κριμαία ως κέντρο συζήτησης για την παγκόσμια συνεργασία - με ένα ολοκαίνουργιο διεθνές αεροδρόμιο και μια γέφυρα της Κριμαίας , που καλύπτει 19 χιλιόμετρα διασχίζοντας το στενό του Kerch, και ανοικτή στην κυκλοφορία στα τέλη Μαΐου, έξι μήνες πριν από το χρονοδιάγραμμα.
Αυτή είναι η «ρωσική επίθεση».

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Μετάφραση:  Avic  -  Διεθνές Δίκτυο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.