13/4/18

Αναβρασμός στην περιοχή της Κύπρου

Αλαλούμ κινήσεων και εξελίξεων σε θάλασσα και αέρα καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανατολικά και νότια της Κύπρου. Στις ήδη πολλές και πολύπλοκες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή  προστίθενται οι πιο έντονες πλέον κινήσεις αλλά και παρουσία πολεμικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως και οι κινήσεις της Βρετανίας από τις Βάσεις Ακρωτηρίου (φώτο). Στον χάρτη προστίθενται από την Πέμπτη και κινήσεις στα ενεργειακά που αφορούν άμεσα την κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, το ερευνητικό σκάφος Ocean Investicator απέπλευσε νωρίς χθες από το λιμάνι Λεμεσού και έβαλε πλώρη για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Επιστρέφει την Παρασκευή στις περιοχές των στόχων «Δελφίνη» και «Ανθέας» για να συμπληρώσει τις έρευνες που γίνονται ως προκαταρκτικές των γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum που είναι προγραμματισμένες για αμέσως μετά το καλοκαίρι. Όλα δείχνουν ότι ο προγραμματισμός υλοποιείται εντός χρονοδιαγραμμάτων.
Σε μια άλλη επίσης χαρακτηριστική των εξελίξεων συμπεριφορά της Tουρκίας, την Πέμπτη, με νέα Navtex του Ωκεανογραφικού και Χαρτογραφικού Κέντρου του Πολεμικού Ναυτικού της μέσω του σταθμού Αττάλειας η Άγκυρα επιχειρεί να αποδομήσει ακόμα πιο έντονα την πιθανότητα επανέναρξης συνομιλιών και «υπόσχεται ένταση» μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Συγκεκριμένα η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex μεγεθύνοντας και φέροντας κυριολεκτικά μέχρι τα πρώτα βράχια του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα την περιοχή που «δέσμευσε» την περασμένη εβδομάδα για σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός».
Μάλιστα η ισχύς της νέας παράνομης Navtex, που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ανατολικό της άκρο, είναι σύμφωνα με τη Navtex 477/18 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Χθες το «Μπαρμπαρός» κινήθηκε κοντά στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα από ανατολικότερες περιοχές που βρισκόταν τις τελευταίες μέρες.
Την ίδια ώρα, με δύο Notam η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργοποίησε την Πέμπτη τις ειδικές συνθήκες που προβλέπονται σε ζώνες κοντά στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Συγκεκριμένα, με τις Notam A0453/18 και Α0454/18 όπου σαφώς αναφέρεται ότι αφορούν σε δραστηριότητες της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας και χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για πτήσεις καθορισμένες μέσω πάγιων σχεδίων και αεροπορικών χαρτών περιοχές με τα χαρακτηριστικά LCD3 και LCD4 νότια των Βάσεων.
Οι Notam, που εκδόθηκαν την Πέμπτη στις 12:45 το μεσημέρι, έχουν ισχύ για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 12 Μαΐου. Οι συγκεκριμένες περιοχές, που καλύπτουν τα ανοικτά του Ακρωτηρίου, ενεργοποιούνται από δεκαετίες με την ειδοποίηση ότι είναι επικίνδυνες για χαμηλές πτήσεις, όποτε υπάρχει αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα ή επιχειρήσεις με συμμετοχή αεροσκαφών των Βρετανικών Βάσεων. Επίσης και για λογαριασμό του Ισραήλ ενεργοποίησαν δεσμεύσεις εναέριων περιοχών, όπου τακτικά πραγματοποιούν ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. 
Διαβάστε περισσότερα στον «Φ» που κυκλοφορεί
  Πέτρος Θεοχαρίδης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.