16/4/18

Απαρηγόρητοι οι Βρετανοί για το «ρόλο κομπάρσου»

Η επόμενη μέρα των επιθέσεων στη Συρία έχει δύο πτυχές για τη βρετανική κοινή γνώμη. Αφενός είναι η νομιμότητα των επιθέσεων, ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενώπιον του κοινοβουλίου. Αφετέρου είναι το γεγονός ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αρκέστηκαν σε ρόλο κομπάρσου κατά την επίθεση του Σαββάτου αφού υστερεί έναντι ΗΠΑ και Γαλλίας σε εξοπλιστική ικανότητα.
Η επίσημη ενημέρωση που ακολούθησε τους βομβαρδισμούς έριξε λάδι στη φωτιά και άρχισαν οι επικρίσεις για την επιχειρησιακή ικανότητα της Βρετανίας.
Από τους 105 συνολικά πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, μόλις οι 8 προήλθαν από τα δύο βρετανικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου.
Το γεγονός ότι οι Γάλλοι εκτόξευσαν τρεις πυραύλους cruise από τη φρεγάτα «Landuedoc», ενώ οι ηλικιωμένες φρεγάτες των Βρετανών δεν διαθέτουν υποδομή για εκτόξευση πυραύλων προκάλεσε αμηχανία σε αναλυτές και ΜΜΕ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, το υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό «HMS Duncan» κλάσεως «Type 45», που κόστισε ένα δισ. λίρες, αν και σχεδιάστηκε για να φέρει πυραύλους αυτού του είδους τελικά έμεινε με έναν κενό χώρο στο κατάστρωμα για λόγους εξοικονόμησης.
 
Σύμφωνα με Βρετανό στρατιωτικό, το γεγονός ότι η Γαλλία εμφανίζεται ως η δεύτερη δύναμη πίσω από τις ΗΠΑ σε αυτή την επίθεση, έχει να κάνει με τη γενικότερη προσπάθεια του Μακρόν να τοποθετηθεί η χώρα του ως ο ισχυρότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ΕΕ μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η τάση από πλευράς της γαλλικής ηγεσίας διαφαίνεται εδώ και καιρό και ο Μακρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.
 
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.