15/4/18

Ανατολίτικος παραλογισμός

Του Δ.Η. Χατζηδημητρίου
dhatz@naftemporiki.gr
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, το απόγευμα της Πέμπτης, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Άγκυρα δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία για να προσθέσει νέα ζητήματα στην ούτως ή άλλως επιβαρυμένη ελληνοτουρκική ατζέντα. 
Η επικοινωνία -με πρωτοβουλία Γιλντιρίμ προκειμένου να εκφρασθούν «τα συλλυπητήρια» της ηγεσίας της γείτονος, για την απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, στο Αιγαίο- τυπικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια κίνηση «καλής θέλησης», για να πέσουν οι τόνοι στη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ο θάνατος συνήθως «μαλακώνει» τους ανθρώπους, αλλά ο κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του και πάντως δεν αφορά τον κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος «αξιοποίησε» την ευκαιρία της απώλειας ενός Έλληνα αξιωματικού για να αξιώσει τη συνεργασία της Αθήνας για «την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού δικτύου του Γκιουλέν στην Ελλάδα»...
Κατά τον Γιλντιρίμ, στο «δίκτυο Γκιουλέν» στη χώρα μας μετέχουν τουλάχιστον 2.000 Τούρκοι πολίτες. Δηλαδή όσοι περίπου απέδρασαν από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα, αιτούμενοι πολιτικού ασύλου.
Ο ισχυρισμός περί του αριθμού δεν μπορεί να ελεγχθεί ως προς την ακρίβειά του. Είναι όμως σίγουρο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι κατέφυγαν ικέτες στην Ελλάδα ήταν στη χώρα τους διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής-επιστημονικής-επιχειρηματικής κοινότητας, τα οποία αντιμετώπισαν -ή απειλήθηκαν με- διώξεις από ένα καθεστώς δομικά αυταρχικό.
Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για «τρομοκράτες» είναι απλώς αποκαλυπτικός του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η πολιτική διαφωνία και η ιδεολογική διαφοροποίηση στην Τουρκία του Ερντογάν. Δεν είναι γνωστό εάν το «Κίνημα Γκιουλέν» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Είναι μια πληροφορία που θα έχουν ασφαλώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας. Είναι όμως γνωστό ότι το Κίνημα του ιμάμη, που ζει στην Πενσιλβάνια, έχει παρουσία σε 160 χώρες, από το Αφγανιστάν έως τις ΗΠΑ, στις οποίες έχει ιδρύσει και λειτουργεί 500 σχολεία και σε καμία από αυτές -και με δεδομένη την ευαισθησία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε. στα ζητήματα αυτά- δεν έχει κατηγορηθεί για «τρομοκρατική δράση» ή έστω ανοχή στην τρομοκρατία.
Το καθεστώς Ερντογάν, προκειμένου να επιβληθεί ολοκληρωτικά στην Τουρκία, απαιτεί τη συνεργασία όσων νομίζει ότι μπορεί να επηρεάσει, να πιέσει, να απειλήσει.
Ουσιαστικά εκβιάζει τη συνενοχή ξένων κυβερνήσεων, για να επιβάλει μια «ανελεύθερη δημοκρατία» στη γείτονα. Ήδη, έχει εφαρμόσει με σχετική επιτυχία αυτήν την πολιτική εις βάρος 18 χωρών, από τις οποίες η ΜΙΤ απήγαγε 80 Τούρκους πολίτες, για να βρεθούν στις τουρκικές φυλακές, όπως καυχήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.
Όμως, καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκύψει στον εκβιασμό της Άγκυρας, χωρίς τον κίνδυνο της απόλυτης-σκληρής αποδοκιμασίας.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Αλλού, παρ ημίν, να ψάξετε τον παραλογισμό (σκοπιανό, Θράκη, Κύπρος κτλ).
    Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν! Αυτό που έχει σημασία είναι εμείς να προστατεύουμε την χώρα μας μη δεχόμενοι να ασκούν οι Τούρκοι πολιτική στην Ελλάδα! Έπειτα αν η χώρα μας και ο λαός μας διαφοροποιείται από πολιτικές χωρών με άσχημη συμπεριφορά σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και Συνθηκών αυτό είναι που την κάνει αγαπητή στον κόσμο. Έπειτα η σταθερότητα αυτή είναι ένα πολύτιμο χαρτί μαζί με την επιτέλους αποτρεπτική στάση στα Εθνικά μας συμφέροντα! Το να είναι σταθερή η Δικαιοσύνη και οι κυβερνήσεις στο κράτος δικαίου δημιουργεί την σταθερότητα και την Ειρήνη στην περιοχή και καθιστά την Ελλάδα ως αναγκαίο πόλο ύπαρξης. Χρειάζεται όμως σταθερή συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων γι α τέτοια πολιτική μακρόπνοη! Αυτό θα καταστεί από ενημερωμένους πολίτες! Από πολίτες που στην καθημερινότητα θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις και την εγγύηση για το κράτος Δικαίου της χώρας μας. Με το να αφυπνούν για την Εθνική Ασφάλεια στην καφετέρια, στο δρόμο, στην εργασία, στον λόγο τους. Αυτό θα εγγυηθεί και δεν θα αφήσει περιθώρια σε όσους κυβερνούν να έχουν κακιές ιδέες η βλακώδεις συμπεριφορές στο κυβερνητικό τους έργο. Και μια και αναφέρθηκε το τηλεφώνημά για τον θάνατο του παλικαριού μας, φυσικά ο Τούρκος θα εκμεταλλευτεί και τον θάνατο ακόμα. Τι να σχολιάσεις όμως στην κυβέρνηση η βλακεία πάει βασίλειο. Χάθηκε το φιλότιμο και δεν υπάρχουν ούτε άνδρες παλιάς κοπής ( δεν λέω κυβερνώντες). Ο υπουργός Άμυνας με τουιτ ανακοίνωσε τον θάνατο του πιλότου μας. Υπερέβει κάθε ηθικό κανόνα να πάρει τους γονείς τηλέφωνο αφού θα είχαν ειδοποιηθεί με προσωπική παρουσία από την μονάδα. Δεν μπόρεσα να ενημερωθώ αν πήγε στην κηδεία ο ίδιος. Πήγε ο υφυπουργός! Γιατί? Όλες αυτές οι μικρολεπτομέρειες ( που δεν είναι) αλλάζουν την χώρα και δίνουν το διακαίωμα στον κάθε Γιλντιρίμ να εκμεταλεύεται ακόμα και τον θάνατο. Εγώ λοιπόν δεν έχω άλλη δύναμη από τον πατριωτισμό μου κσι δηλώνω παρών στο Σκοπιανό, στα Ελληνοτουρκικά σε ότι προκύψει. Μακάρι η διπλωματία να δίνει λύσεις και να μην χρειαστεί! Ως πολίτης γνωρίζω το Σύνταγμα της χώρας μου και για μένα αυτό είναι οδηγός και αυτό που τελικά έχω να δώσω για την προστασία του είναι η ζωή μου. Αυτό και θα κάνω! Άλλωστε εδώ που φτάσαμε νιώθουμε πως δεν έχει νόημα χωρίς να ζεις ελεύθερος, για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση οφείλει ΑΜΕΣΑ να συγκροτήσει μια ομάδα συμβούλων, και πιστεύω πως πολύ καλοί συμπατριώτες μου θα ήταν εκεί δωρεάν που να συμβουλεύει με σοφία όλους αυτούς με τις ζεϊμπέκιες , τα τουίτς και Θεός φυλάξει δεν ξέρω τι ακόμα! Κλείνοντας να πω πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τους δυο στρατιωτικούς. Στον ΟΗΕ, στην Ευρώπη παντου! Τι γίνεται ρε Αλέξη με σένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.