23/4/18

Βρετανικές Βάσεις: Ακόμα μια ενέργεια «μέθης και υπεροψίας» της Βρετανίας και περιφρόνησης του κυπριακού κράτους

Η Βρετανική βάση στο Ακρωτήρι
Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου
Στην πρόσφατη επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η Βρετανία είχε ενεργό συμμετοχή με τη χρήση των στρατιωτικών της Βάσεων στην Κύπρο. Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά η Βρετανία ούτε ενημέρωσε, ούτε επιδίωξε κάποιας μορφής συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προβάλλεται κατά καιρούς η άποψη ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι «κυρίαρχες» και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται οποιαδήποτε ενημέρωση ή πολύ περισσότερο εξασφάλιση συγκατάθεσης από την Κυβέρνηση για την όποια χρήση τους. 
Το πρώτο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι στρατιωτικές βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο, όπως και άλλες παρόμοιες βάσεις πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες σε άλλες περιοχές του κόσμου, με βάση επανειλημμένες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι παράνομες, αφού αποτελούν κατάλοιπα αποικισμού (vestiges of colonialism).

To δεύτερο, εξόχως σημαντικό ανεξάρτητα από το παράνομο της βρετανικής παρουσίας με βάση τη συλλογική βούληση των Εθνών, είναι ότι η Βρετανία, με βάση σχετικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ρητώς στα πλαίσια της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης ή που προκύπτουν από τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου θα πρέπει:
α) Να έχει πλήρη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία
β) Να αποδέχεται ότι η Συνθήκη εγκαθίδρυσης –όπως και κάθε άλλη διεθνής συνθήκη– θα πρέπει να ερμηνεύεται καλόπιστα και κατά τρόπο που δεν οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα. Είναι προφανές ότι για τη χρήση των στρατιωτικών της βάσεων ως ορμητηρίου για επιθέσεις εναντίον τρίτης χώρας, η Βρετανία οφείλει όχι μόνο να ενημερώνει τη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να λαμβάνει τη συγκατάθεσή της, δεδομένου ότι υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος εμπλοκής της Κύπρου σε πολεμική σύρραξη.
γ) Σε ό,τι αφορά το θέμα της λεγόμενης κυριαρχίας των Βρετανικών Βάσεων. Οι Βάσεις δεν είναι κυρίαρχες όχι μόνο για κατάδηλα και αυτόδηλα πολιτικούς λόγους αφού κάτι τέτοιο συγκρούεται με την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους πλήρους μέλους του ΟΗΕ. Οι ίδιοι οι Βρετανοί, μέσα από επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και του Γραφείου Αποικιών και τα οποία έχουν αποδεσμευθεί από χρόνια, ουσιαστικά παραδέχονται ότι δεν τίθεται θέμα κυριαρχίας, παρά το ότι δεν αναμένεται ότι θα δηλώσουν δημοσίως κάτι τέτοιο.
δ) Η Βρετανία έχει παραβιάσει κατάφωρα τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, Εγγυήσεως και Συμμαχίας,  κι αυτό, αφού δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την παρεμπόδιση της τουρκικής εισβολής και στη συνέχεια της τουρκικής κατοχής σε βάρος της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας τη Κύπρου. Επίσης κανένα μέτρο δεν έλαβε για την ανατροπή της ανακήρυξης «ανεξάρτητου κράτους» στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Τέλος, υπάρχει η άρνηση της Αγγλικής Κυβέρνησης να εκπληρώσει ρητή νομική της υποχρέωση για καταβολή ανά πενταετία τα οφειλόμενα ποσά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για κάθε πενταετία μετά το 1965. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση συμβατικής υποχρέωσης για την οποία, όπως επανειλημμένα απαίτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων με ομόφωνα ψηφίσματα, η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί με όλα τα προσφερόμενα νομικά μέσα.
Όταν η αλαζονεία της ισχύος και η συνεχής άρνηση εκπλήρωσης στοιχειωδών συμβατικών υποχρεώσεων είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της βρετανικής συμπεριφοράς, το καθήκον μας δεν είναι ούτε η αβροφροσύνη ούτε η αιδήμων σιωπή. Λόγοι στοιχειώδους κρατικής αυτοάμυνας επιβάλλουν ανάλογη αντίδραση.
Η πρόσφατη αλαζονική χρήση των Βάσεων στην επίθεση εναντίον της Συρίας, κατά πλήρη παραγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε μια ακόμα ενέργεια «μέθης και υπεροψίας» της Βρετανίας και υποτίμησης και περιφρόνησης του κυπριακού κράτους.
Σημ: Δεν χρειάζονταν οι φιλότιμες προσπάθειες του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να μας καθησυχάσει δηλώνοντας επανειλημμένα ότι «ουδείς λόγος ανησυχίας» συντρέχει. Όλα είναι «όμορφα και αγγελικά πλασμένα». Ας καίγεται η γειτονιά μας και ας εκτοξεύονται από την Κύπρο πύραυλοι. Σημασία έχει να είμαστε νηφάλιοι και ήσυχοι.
*Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

4 σχόλια:

  1. "ενέργεια «μέθης και υπεροψίας»"
    Οἱ ἄνθρωποι αὐτοί, διακρίνονται ἀπό τό πνευματικό σύνδρομο τοῦ Κάϊν, ἐπί γενεές.
    Ἀπείθαρχοι σέ νόμους Θεοῦ καί ἀνθρώπων, λάτρεις τῆς "δυνάμεώς τους" καί τῆς πρσωρινῆς ἐπι γῆς λάμψεως τῶν "ἔξυπνων" ὀφθαλμῶν τους, σχεδόν ἀνεπίδεκτοι πραγματικῆς μαθήσεως....
    Βδελύσσονται ἤ φοβοῦνται ὅποιον εἶναι οὐσιαστικά ἀνώτερο τους, καί περιφρονοῦν ὅ,τι καί ὅποιον θεωροῦν κατώτερο τους. (Γι'αὐτό ἔχουν τόσα προβλήματα κόμπλεξ, μέ ἐμᾶς τούς Ἔλληνες).
    Ἐφευρέται ποικίλων ταμπού καί κόμπλεξ, διασκεδάζουν λαφυραγωγώντας τόν ξένο πλοῦτο, καί ἐκδικοῦνται ὅποιον δέν τούς κολακεύει.
    "Κοσμοκράτορες", καί θά ἐρωτήσουν τήν Κύπρο; θά ὑπολογίσουν διεθνές δίκαιο; ...Ἄνθρωποι πού μόνο τό νά φαίνονται "ἰσχυροί" , τούς νοιάζει;

    Τά "μήν ἀνησυχεῖτε" θά ἀποβοῦν καταστροφικά ἀργά ἤ γρήγορα.
    Θέατρο ἔπαιξαν. Λίγο νά λέγαμε δημόσια τήν ἀληθεια, ὅτι βομβαρδίζοντας, ἀδικοῦν τους χριστιανούς καί τούς μουσουλμάνους τῆς Συρίας, θά ἐστραπατσάρετο τό ἀγέρωχο ἴματζ τους καί θά ἐνεργοποιεῖτο μία πρώτη προσπάθεια νά ξαναφανοῦν καλοί καί νομιμόφρονες.
    Μέ κρυφή ὀργή βέβαια.
    [Δέν μποροῦν οἱ καημένοι καλλίτερα. Τήν βοήθεια μας χρειάζονται, κι ἄς μή θέλουν νά τό ξέρουν. "Βράσε ὄριζα", ὅπως εἶπε ὁ Μέγας Ἀντώνιος...Ὄριζα βρασμένη, εἶναι ὁ ἤπιος τρόπος μας, ὅταν τούς δείχνουμε ἐν ἀληθείᾳ τά τελευταῖα εκάστοτε ἐγκλήματά τους].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δικαιο εν τη ισχυ
    Τι κανουμε οι περισσοτεροι οτι δεν καταλαβαινουμε
    Αυτοι δεν προκειται να φυγουν στον αιωνα τον απαντα. Η Κυπρος καταντησε σκετο πορνειο.Οποιος γουσταρειμ παει κανει το κεφι του .Αγγλοι Γάλλοι Ισραηλινοι Τουρκοι Αμερικανοι Ρωσοι. Αλλα το πορνειο εχει κανονες, τιμες νταβατζηδες, δομη.Τοσα χρονια δεν ειδα να αγορασουνε κανενα ντουφεκι της προκοπης ουτε ναυτικο ουτε αεροπλανα. Μονο παρτυ και τουρισμο.Οσο για τους Αγγλους αφου μπορουνε και κανουνε καλα κανουνε. Αν πραγματικα θελανε οι Κυπριοι να τους διωξουνε θα τους ειχανε διωξει, Τους αρεζε ομως το παιχνιδι.Οταν καταλαβαμε ολοι τι ρολο παιξανε το 1974 ητανε αργα.
    Πρωτα λοιπον ισοπεδωνεις ολο το Λονδινο αλα ΙΡΑ και μετα επνται τα υπολοιπα.
    Αλλα αυτο δεν γινεται αφου υπαρχει ανθρωπινη ασπιδα απο Ελληνες στο Λονδινο.Εχει καλα πανεπιστημια εκει, ετσι δεν ειναι.
    Η λοιπον επρεπε να εναρμονισουμε την πολιτικη μας παραλληλα ως Βρεττανικη αποικια, και Βρεττανικο εδαφος απο την αρχη, ΗΝ θα επρεπε να ειχαμε τελειωσει με την Αγγλια. Τωρα εδω που τα λεμε εχουν κι αυτοι το δικιο τους. Σου λει ρε κεραταδες σας στειλαμε τον Σκομπυ και καθαρισαμε με τα κομμουνια, εξαλλου σας το ειπε ο Ποπωφ οτι στην Γιαλτα συνεφωνηθηκε οτι θα ανηκετε σε μας , τι κυβερνηση και κρατος θελετε να κανετε εσεις,εσεις ειστε αναξιοι για τετοιο πραγμα, και ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ. Η πικρη αληθεια ειναι οτι σαυτο ειχανε και εχουνε δικιο.
    Συγκρινατε την Αγγλια πως λειτουργησε ως τωρα σε στρατιωτικες απειλες. Αλλα το πολιτευμα αυτων βασιλεια.Δεν γινεσαι ετσι λορδος.Αλλο η βουλη των λορδων , αλλο η βουλη των λιγουρηδων.Ετσι ειναι συντροφοι.Τωρα μια και εχουμε το ενα ποδι εκτος ευρωζωνης και μας σιχτιριζουνε απαντες την βλεπω την δουλεια να παιρνουμε δρομο και να μας στηριζει η Αγγλικη λιρα. Τουλαχιστον ο εκει φυλαγμενος Ελληνικος χρυσος ειναι ασφαλης.Δεν προκειται να τον φανε λαμογια.Α ς κρατησουμε λοιπον και λιγο πισινη γιατι ποτε δεν ξερεις.Κατι ηξερε και ο Κολοκοτρωνης που πηγε με τους Εγγλεζους και οχι μετους Ρωσους.Ας μας συγχωρεσουν μονον οι νεκροι του 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς τι να πούμε? Ο Παναγιώτης Τρεμπέλας ήξερε προφανώς καλύτερα ως φόβος και τρόμος, αιρετικών, μασόνων,άθεων, το όνομά του ακούνε ακόμα και σήμερα και τινάζονται λες και τους χτυπάει σφαίρα!Μιλάμε τώρα για τους "σκληρούς" όχι τους πλανεμένους!Ίσως ο μεγαλύτερος θεολόγος των Βαλκανίων στην νεώτερη εποχή περιγράφει στο βιβλίο του "ο μασονισμός είναι θρησκεία" (που το γκουκλάρεις και δεν το βγάζει ούτε για πλάκα- το έχω στο σπίτι μου φυσικά) και πως τελικά οδηγεί στην Καμπάλα και τον Ιουδαϊσμό.Παράλληλα στην απόδοσή του στην Αποκάλυψη μας εξηγεί:
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΙΩΑΝΝΗ ΙΒ 9 Έτσι ρίχθηκε ο δράκοντας ο μεγάλος, ο παλαιός όφις που παρέσυρε στην παράβαση τους πρωτοπλάστους, αυτός που ονομάζεται διάβολος και σατανάς, και πλανά όλη την οικουμένη, ρίχθηκε κάτω στη γη, και μαζί μ’ αυτόν ρίχθηκαν και οι σκοτεινοί άγγελοί του".

    Τώρα λοιπόν οι Εγγλέζοι τι σχέση έχουν με όλα αυτά? Έχουν τον 'εξυπνάκια' Francis Bacon ( 1561-1626) που 'άνοιξε" δρόμο στο "κοινό" της καμπάλας. Αφού έκανε μια ζωή όπως πολλοί σήμερα που κυβερνούν τον κόσμο μέσα στην απάτη, με καταχρήσεις χρημάτων και απάτες ενώ σε μεγάλη ηλικία παντρεύτηκε και μια 14χρονη,παράλληλα πάντα την έβγαζε "καθαρός". Πήρε "στεμματα" και "τίτλους" για να μας πει τι? Ίσως αυτό που λέει η Αποκάλυψη καθημερινά δίπλα μας σήμερα.

    "Ο καιρός γαρ εγγύς"

    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΙΩΑΝΝΗ ΙΒ 9
    Επαληθεύεται πλήρως το σχέδιο του Λόρδου Φραγκίσκου Βάκωνα, Βαρώνου του Βέρουλαμ (1561-1626), Δικηγόρο του Στέμματος (1604) και ιδρυτή του Τάγματος των Ροδοσταυρών Αλχημιστών (ή Αστρολόγων), λοιπόν ο φιλαράκος μας ο Εγγλέζος που είχε και 'ανησυχίες " με τις επιστήμες και τις φιλοσοφίες ενώ τον συνδέουν και με τον Διαφωτισμό και "φιλέλληνα" αλλά αρνητή των απόψεων του Αριστοτέλη και πατέρα της ευθανασίας είχε πει "ενημερώνοντας" με το παρακάτω "νεύμα" τους επόμενους για τις αποφάσεις των "ανωτέρων " του και όσων τον "προστάτεψαν" από την 'πολυτάραχη" ζωή του:
    "Και με το πρόσχημα νέων ιδεών, αληθούς επιστήμης χειραφετημένης από δεισιδαιμονιών και προλήψεων, θα πολεμήται η ιδέα της θρησκείας ως δεισιδαιμονία, η οικογενειακή αλληλεγγύη ως στενή αντίληψις του ανθρωπισμού, η εθνική συνοχή και ο πατριωτισμός ως αντιστρατευόμενα προς τον κοσμοπολιτισμόν, αι εθνικαί παραδόσεις ως αντιτιθέμεναι προς την καθόλου ανθρώπινην οικογένειαν, η παραδεδεγμένη θρησκευτική ηθική ως υπόχρεως να υποχωρήσει εις την φυσική ηθικήν την οποία εφαρμόζουν τα ζώα.
    Φραγκίσκου Βάκωνα Νέα Ατλαντίς
    ...τυχαίο οι Εγγλέζοι? Ίσως...ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποκάλυψη 60 χρόνια μετά: Βρετανοί στρατιώτες βασάνιζαν Κύπριους αγωνιστές μέχρι θανάτου

    Αυτοί που είχαν δικάσει μόλις λίγα χρόνια πριν τούς Γερμανούς στην Νυρεμβέργη! Αυτούς δεν τούς δίκασε και ούτε πρόκειται να τούς δικάσει ποτέ κανένας, διότι είναι νικητές. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα αίσχη των Γάλλων στην Αλγερία την δεκαετία τού '50.

    Και ύστερα υπάρχουν αφελείς που πιστεύουν στο διεθνές δίκαιον και άλλες ιστορίες για αγρίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.