21/4/18

Απόφαση σταθμός της Βόρειας Κορέας να παγώσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές - Πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα

Με εμφανή ικανοποίηση, αλλά και κρατώντας μικρό καλάθι, υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα την απόφαση της Πιονγιανγκ να παγώσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και να κλείσει έναν σταθμό πυρηνικών δοκιμών. Ηγέτες και αναλυτές κάνουν λόγο για βήμα ουσιαστικής προόδου, αλλά και αναγνωρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να πει «αποστολή εξετελέσθη». 
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ως συνήθως μέσω Twitter,και ήταν ενθουσιώδης.  Χαρακτήρισε την εξέλιξη «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο», προσθέτοντας: «Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας».
Για «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία «προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, την οποία περιμένει ο κόσμος» έκανε λόγο από την πλευρά της η Νότια Κορέα. Σε ανακοίονωσή της η Σεούλ επισημαίνει ότι η εξέλιξη δημιουργεί «πολύ θετικό περιβάλλον» για την επιτυχία των επικείμενων συνόδων. Υπενθυμίζεται ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη ομολόγό του, Μουν Τζε-ιν, ενώ για τις αρχές Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η ιστορική συνάντηση του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο η Ιαπωνία παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική, εκτιμώντας ότι η ανακοίνωση της Πιονγιανγκ είναι «ανεπαρκής» και θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση απέναντί της έως την επίτευξη του στόχου της αποπυρηνικοποίησης. Όπως επεσήμανε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, από την Ουάσιγκτον, το Τόκιο τάσσεται υπέρ της «μέγιστης πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να πειστεί να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.