11/3/18

Stratfor : Το μεγάλο παιχνίδι της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι ενεργειακοί κολοσσοί κάνουν τη μια μεγάλη ανακάλυψη μετά την άλλη στην περιοχή, όμως οι πολιτικές διαμάχες δημιουργούν ένα περίπλοκο μωσαϊκό που δυσκολεύει την ανάπτυξη. Τα κοιτάσματα, οι διεκδικήσεις και οι εναλλακτικές.
Για τον τομέα της ενέργειας σήμερα, λίγες περιοχές αντιπροσωπεύουν μια τόσο περίπλοκη σκακιέρα. Η ανατολική Μεσόγειος προσελκύει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, ιδιαίτερα μετά την σειρά ανακαλύψεων με αποκορύφωμα το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ ανοικτά της Αιγύπτου το 2015. Χάρη στον πλούτο της Μεσογείου, οι BP, Eni, ExxonMobil και Total έχουν κάνει «απόβαση» στην περιοχή, αλλά όχι χωρίς προβλήματα.
Τον τελευταίο μήνα, η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Eni βρέθηκε  εν μέσω δυο σημαντικών πολιτικών διαμαχών –μια μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και μια άλλη μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας- για τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Καθώς κάθε χώρα θέλει να χρησιμοποιήσει τους πόρους της για δικούς της σκοπούς, οι πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές εταιρείες αποτελούν μέρος της υποβόσκουσας περιπλοκότητας και των προκλήσεων, που πιθανότατα θα εμποδίσουν την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Μεσογείου στους υδρογονάνθρακες.
για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. Η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν βρίσκεται στο συγκεντρωτικό ενεργειακό σύστημα και στα ακριβά, ρυπογόνα και καταστροφικά ορυκτά καύσιμα, αλλά στην αποκεντρωμένη σε επίπεδο χρήστη/αυτοπαραγωγού υδρογονοενέργεια.

    Οι Εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ παρουσιάζουν
    το νέο βιβλίο του Κώστα Λάμπου:
    Ποιος φοβάται το υδρογόνο;
    (Η επανάσταση του υδρογόνου, η ελεύθερη ενέργεια και η απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα)

    Όλοι ξέρουμε πως ζούμε σ’ ένα κόσμο ενεργειακά φτωχό, εχθρικό, καταστροφικό και επικίνδυνο. Ξέρουμε όμως πως ζούμε και σε ένα κόσμο που ασταμάτητα αλλάζει και μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο για όλους μας, φτάνει να ξέρουμε, όσοι έχουμε λόγο να τον αλλάξουμε, πως θα τον αλλάξουμε. Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου αναλύει το πρόβλημα των ορυκτών καυσίμων, ως πρόβλημα εξουσιαστικού συγκεντρωτικού ενεργειακού συστήματος και ως πηγή κατακτητικής βίας, οικονομικής στρέβλωσης, κοινωνικής καταπίεσης, φτώχειας και δυστυχίας και περιβαλλοντικής καταστροφής και αντιπαραθέτει σ’ αυτό τις συνδυαζόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με βάση το Υδρογόνο, ως ένα αποκεντρωμένο εξισωτικό ενεργειακό σύστημα που ανοίγει νέους ορίζοντες για την οικονομική-κοινωνική απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το απάνθρωπο και καταστροφικό κεφαλαιοκρατικό σύστημα, με προοπτική την κοινωνική αυτοδιεύθυνση και έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς τοπικά αφεντικά και παγκόσμιους ηγεμόνες.
    Aς φανταστούμε ένα κόσμο στον οποίο τα νοικοκυριά, οι γειτονιές, τα χωριά, οι πολυκατοικίες, οι συνοικίες, οι πόλεις, τα κράτη και τελικά η ανθρωπότητα απόκτησαν την ενεργειακή αυτονομία τους, γιατί μπορούν να έχουν άφθονη, φτηνή έως δωρεάν, ασφαλή και καθαρή ενέργεια από το υδρογόνο. Είναι ο κόσμος της υδρογονοενέργειας που γεννιέται και δυναμώνει μέρα με τη μέρα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτόνομη αειφόρο τοπική ανάπτυξη και καθολική ευημερία, χωρίς ανασφαλείς εργαζόμενος, ανασφάλιστους ανέργους και πεινασμένους. Είναι ένας κόσμος της ενεργειακής και κοινωνικής ισότητας,
    http://www.biblionet.gr/book/187130/%CE%9B%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82,_%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82/%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9_%CF%84%CE%BF_%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%BF;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως,το υδρογονο...
    Ελα ομως που ο κοσμος επενδυει δις στους υδρογονανθρακες...
    Και αυτο γιατι προφανως δεν θελουν την φθηνη (ελευθερη) ενεργεια...
    Αυτο θα μπορουσε ναναι επισης ενα σοβαρο restart...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.