26/3/18

Το μεγάλο παζάρι με "δώρο" τους Κούρδους; Patriot αντί S-400;

Οι ΗΠΑ πιέζουν για εναλλακτική λύση στην πώληση των S-400, σε επίσκεψη στην Τουρκία
Daily Sabah - Ragıp Soylu
Οι Η.Π.Α. προσπαθούν να προωθήσουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στη συμφωνία πυραύλων S-400 της Άγκυρας με τη Μόσχα, η οποία προέκυψε από το γεγονός ότι δεν προσφέρεται καλύτερη επιλογή.
Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες για την πώληση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 τα τελευταία δύο χρόνια και έπειτα συμφώνησαν ακόμη και στην ημερομηνία παράδοσης. Όταν η Άγκυρα θέλησε να κάνει πίσω για οικονομικούς λόγους, η Μόσχα πρόσφερε πίστωση. Τώρα όλα φαίνονται να είναι διευθετημένα. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η προσφορά τους για ένα εναλλακτικό σύστημα πυραυλικής και αεροπορικής άμυνας μπορεί να λειτουργήσει, ώστε η Άγκυρα να πετάξει τη ρωσική συμφωνία.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η βοηθός γραμματέας εξωτερικών Tina Kaidanow, η οποία διευθύνει το γραφείο πολιτικοστρατιωτικών υποθέσεων, θα ταξιδέψει στην Τουρκία αυτόν τον μήνα και θα παραδώσει την πρόταση των ΗΠΑ για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας δήλωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου Διαλόγου Τουρκοαμερικανικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη της Ρωσικής συμφωνίας για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, πιστεύουν ότι το σύστημα θα εμποδίσει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, διότι, λένε, θα μπορούσε να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και να τα μεταφέρει στο Κρεμλίνο. Άλλη ανησυχία είναι ότι τα S-400 θα αντιληφθούν τα αεροσκάφη της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ ως εχθρικά και θα δημιουργήσουν απροσδόκητες δυσκολίες στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σύστημα δεν θα γίνει μέρος της ομπρέλας αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο Αμερικανικός νόμος (CAATSA), ο οποίος εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να επιβάλει κυρώσεις σε ανθρώπους και εταιρείες που έχουν αμυντικές συναλλαγές με τη Ρωσία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέφυγε μέχρι στιγμής να χρησιμοποιήσει αυτόν τον νόμο για την επιβολή κυρώσεων σε συμμάχους. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η συμφωνία για τους S-400 ολοκληρώθηκε πριν από την υπερψήφιση του CAATSA, αλλά η Ουάσιγκτον φαίνεται να διαφωνεί. Λόγω της νομικής γλώσσας, πολλοί στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα πιστεύουν ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποια πράξη συνιστά παραβίαση της κυρώσεως - ορισμένοι λένε ότι είναι η παράδοση των πυραυλικών συστημάτων, ενώ άλλοι λένε ότι είναι η ενεργοποίηση των συστημάτων που θα μπορούσε να επισύρει τις κυρώσεις.
Οι αναλυτές στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι S-400 θα ήταν αναποτελεσματικοί για διάφορους λόγους και δεν υπάρχει κανένα τουρκικό ενδιαφέρον για να τα αγοράσουν. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Τουρκίας, επικαλούμενοι τις συγκρούσεις γύρω από την Τουρκία, λένε ότι οδεύουν σ’ αυτόν τον δρόμο λόγω της άρνησης των Η.Π.Α. να παράσχουν ένα παρόμοιο σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω των εμποδίων από το Κογκρέσο. Ένα think tank της Ουάσινγκτον εκτιμά ότι οι S-400 θα αγοραστούν για να προστατεύσουν το τουρκικό προεδρικό συγκρότημα. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν απέρριψαν τον ισχυρισμό, επειδή σύμφωνα με αυτούς είναι παράλογος.
Ένας ανώτερος δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, πρόβαλε διαφορετική αιτιολογία, ότι οι S-400s ίσως ήταν μέρος της συμφωνίας συμφιλίωσης της Άγκυρας με τη Ρωσία το 2016. Πράγματι, η Τουρκία δεν πλήρωσε αποζημίωση για το ρωσικό αεροσκάφος που κατέρριψε στα τέλη του 2015 για παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο πιλότος σκοτώθηκε επίσης στο περιστατικό.
"Η Ρωσία μπορεί να επιτύχει αυτά τα αιτήματα και θα μπορούσε να προβάλει την πώληση των S-400 ως μια από τις προϋποθέσεις για την προσέγγιση", δήλωσε ο δυτικός διπλωμάτης. Κάποιοι Τούρκοι παρατηρητές συμφωνούν με αυτό το σενάριο, αλλά σε καμία περίπτωση κανένας δεν μπορεί να παράσχει αποδείξεις.
Η Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, έχει διασκεδάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση, επειδή αξιοποίησε τις αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη συριακή θυγατρική της τρομοκρατικής ομάδας του ΡΚΚ. Η προσέγγιση με τη Ρωσία πρόσφερε την Τουρκία σε μεγάλο βαθμό στη Συρία, από την Jarablus έως το Afrin, και μια συμφωνία που παρείχε έδαφος για τη Συριακή αντιπολίτευση στο Idlib.
Τώρα η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προωθήσει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις και με ομάδες εργασίας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες S-400 και Patriot θα μπορούσαν να πετύχουν. Εναπόκειται στην Άγκυρα να ενεργοποιήσει τους S-400, αλλά η τελευταία λέξη για τους Patriot θα εξαρτηθεί από τους υπολογισμούς του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.