24/3/18

O νέος Σύμβουλος Ασφαλείας του Trump είχε πει ότι δεν θα χύσει ούτε δάκρυ αν ο Erdoğan ανατραπεί

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Ντόναλντ Τράμπ, Τζον Μπόλτον, είχε δηλώσει τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, ότι δεν θα θρηνούσε για την αποχώρηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία πιθανή ένδειξη μιας σκληρότερης αμερικανικής πολιτικής προς την ΝΑΤΟική σύμμαχο.
Μιλώντας στο Fox TV ενώ το σχέδιο πραξικοπήματος ξεδιπλωνόταν στην Τουρκία
στις 15 Ιουλίου 2016, ο Μπόλτον, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωνε: “Δεν τρέφω φιλικά αισθήματα για τον Ερντογάν, αν ανατραπεί δεν θα κλάψω. Δεν πιστεύω ότι είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Ο Trump επέλεξε τoν Μπόλτον την Πέμπτη για να αντικαταστήσει τον στρατηγό H.R McMaster, ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας. Γνωστός ως γεράκι για το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και το πολιτικό Ισλάμ, ο Μπόλτον δήλωσε τη νύχτα του πραξικοπήματος ότι έβλεπε τον Ερντογάν ως κάποιον που επιδιώκει να αυξήσει τον ισλαμισμό της Τουρκίας.
“Το μέλλον της Τουρκίας προφανώς διακυβεύεται εδώ. Εάν το πραξικόπημα είναι επιτυχές, τότε πιστεύω ότι οι προσπάθειες του Ερντογάν για την αναδημιουργία του Οθωμανικού Χαλιφάτου, να γίνει και πάλι η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή και να κινηθεί η Τουρκία με ισλαμική κατεύθυνση, θα αποφευχθεί. Αν ο Ερντογάν κυριαρχήσει, τότε νομίζω ότι θα δείτε μια επιτάχυνση των ισλαμιστικών προσπαθειών”.
Καθώς τα άρματα μάχης έπαιρναν θέσεις σε μεγάλες τουρκικές πόλεις και τα
αεριωθούμενα αεροσκάφη πετούσαν πάνω από τα κεφάλια των τούρκων, δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος διεξήγαγε το πραξικόπημα. Ο Μπόλτον δήλωσε πως θεωρούσε ότι αυτοί που βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν, ήταν οι κοσμικοί απέναντι στις ισλαμιστικές πολιτικές του προέδρου.
“Είναι η τελευταία προσπάθεια από εκείνους που εξακολουθούν να πορεύονται με το όραμα του Mustafa Kemal (Atatürk) και επιθυμούν να έχουν ένα κοσμικό σύνταγμα και μια κοσμική κοινωνία. Είναι ίσως η μοναδική μεταξύ των δυτικών χώρα, στην οποία το ίδιο το Σύνταγμα αναθέτει στον στρατό το καθήκον να διατηρεί τη κοσμική φύση του κράτους”, δήλωσε ο Μπόλτον
Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν κατηγορούν από τότε τους οπαδούς του Τούρκου ιερωμένου, Fethullah Gülen, πρώην συμμάχου του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται μιας ισλαμικής αίρεσης, για την εκτέλεση του σχεδίου πραξικοπήματος. Αν η προσπάθεια πραξικοπήματος αποτύγχανε, ο Μπόλτον προέβλεπε ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν θα γίνουν πιο αυταρχικοί.
“Αν κερδίσει ο Ερντογάν τότε θα ακολουθήσει μια εκτεταμένη εκκαθάριση, μια πραγματική αυταρχική επιτάχυνση και καταστολή”, είπε. Δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν στην Τουρκία και πολλοί περισσότεροι απολύθηκαν από τη δουλειά τους, σε μια εκτεταμένη καταστολή στην οποία, όπως λένε δεξιές ομάδες, κυνηγήθηκαν κυβερνητικοί αντίπαλοι όλων των παρατάξεων, όχι μόνο οι Γκιουλενιστές που λέει η κυβέρνηση ήταν πίσω από το αποτυχημένο κίνημα.
Ο Μπόλτον επέκρινε τότε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη στήριξη στον Ερντογάν, ενάντια στους πραξικοπηματίες. “Δεν έχουμε να κάνουμε με μία εκλεγμένη κυβέρνηση εναντίον ενός στρατιωτικού παραξικοπήματος στην Τουρκία. Έχουμε να κάνουμε με το σύνταγμα που ο Ερντογάν κάνει ότι μπορεί να το καταστρατηγήσει … δεν διορίζει απλά τους υποστηρικτές του στο στρατό, αλλά συλλαμβάνει το δικαστικό σώμα”.
Ο Μπόλτον υπενθύμισε την στάση του Ερντογάν ως σύμμαχο των Η.Π.Α. πριν από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003, όταν το τουρκικό κοινοβούλιο απέτυχε να εγκρίνει ψήφισμα που θα επέτρεπε στις δυνάμεις των ΗΠΑ να ανοίξουν ένα βόρειο μέτωπο στο Ιράκ μέσω του τουρκικού εδάφους.«Πάντα πίστευα ότι τότε σαμπόταρε τις προσπάθειές μας», ανέφερε ο Μπόλτον.
Στα δημόσια σχόλιά του πριν διοριστεί διευθυντής της CIA, ο Mike Pompeo, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, έδειξε οτι δεν είναι οπαδός της τουρκικής κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση της ανάθεσής του, ένα παλαιότερο tweet, το οποίο έκανε ο Pompeo κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, άρχισαν να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Στο tweet, ο Pompeo χαρακτηρίζει τόσο την τουρκική όσο και την ιρανική κυβέρνηση ως “ολοκληρωτικές ισλαμιστικές δικτατορίες”.

6 σχόλια:

  1. Μην τσιμπάτε με τα παχειά λόγια των νεοσυντηρητικών.

    Σήμερα στην Αμερική ο βάλτος της Ουάσιγκτον θέλει πάσαν θυσία να κάνει ένα πολέμο για να δείξει ότι η Αυτοκρατορία και το δολλάριο εξακολουθούν να υπάρχουν. Και για πεδίο μάχης, λόγω της παρουσίας των Ρωσσικών στρατευμάτων, έχουν επιλέξει την Συρία.

    Όλοι αυτοί οι κουραμπιέδες σε ένα απόγευμα θα δώσουν τα πάντα στο καλό παιδί τον Ερντογάν για να τον έχουν μαζί τους. Ακόμη και τα νησία του Αιγαίου, αν είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη υποστηρίζεις ότι «Όλοι αυτοί οι κουραμπιέδες σε ένα απόγευμα θα δώσουν τα πάντα .. και τα νησιά του Αιγαίου, αν είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους» Δηλαδή Δημήτρη συμφωνείς ότι τα νησιά μας μας ανήκουν ελαίω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

      Διαγραφή
  2. Ο Ερδο τους δουλευει ψιλο γαζι.
    Και οσονουπω θα τους εγγραφει και στα παλαιοτερα των υποδυματων τους.
    Αλι απο εμας,που πιστευουμε σε αυτους και καθομαστε ποπολο,στρατος και πολιτικοι σουζα μπροστα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μπόλτον έγραψε σε ανύποπτο χρόνο για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ:
    «Οι κρατικοί καριέρες εκπαιδεύονται στη στέγαση και τον συμβιβασμό με τους αλλοδαπούς, παρά στην επιθετική υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν την ηρεμία των διπλωματικών".
    Δηλαδή θα ήταν ιδανική μία συνάντηση Μπόλτον-Ερντογάν για την Συρία.

    Ο Τράμπ είδε στον Μπόλτον στην τηλεόραση, στο κανάλι Fox όπου ήταν σχολιαστής ο Μπόλτον, και του καλοάρεσε. Ο Τράμπ δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα στην Ουάσιγκτον οπότε δεν έχει μεγάλο κύκλο φίλων/γνωστών στην πολιτική, γι’ αυτό επιλέγει συνεργάτες του και από τήλεπερσόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ εδώ που η CIA έπρεπε να έχει "φάει" τον Ερντογκάν, εχει γίνει ο χειρότερος δικτάτωρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.