24/3/18

Ο Μουράτ Γετκίν αποχαιρετά την ερντογανική πλέον Χουριέτ: Η ελευθερία του τύπου είναι ζωτική για τη δημοκρατία

Hürriyet Daily News - MURAT YETKİN
Η ελευθερία του Τύπου αποτελούσε πάντοτε ένα ζήτημα μεταξύ τόσο εκείνων που διαχειρίζονται τις χώρες όσο και εκείνων που ζουν υπό την κυριαρχία τους.
Οι ηγέτες συχνά ανησυχούν για την κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είτε πρόκειται για εσφαλμένες πολιτικές αποφάσεις, για χώρες που οδηγούνται σε πόλεμο και καταστροφή είτε για διαφθορά που σπρώχνει τις οικονομίες σε κρίσεις και προκαλεί κοινωνική διάσπαση.
Υπήρξαν πολλοί ηγέτες που παραπονέθηκαν για τη χρήση αυτής της ελευθερίας, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για αυτούς, αλλά και να αναγνωρισθεί η απαραίτητη σημασία της για μια υγιή κυβέρνηση και κοινωνία.
Το 1925, ο πρόεδρος της νέας Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, δήλωσε ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέρχονται από την ελευθερία του Τύπου είναι περισσότερη ελευθερία του Τύπου».
Το 1789, ο Thomas Jefferson, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και στη συνέχεια πρόεδρος, δήλωσε τα εξής: «Η βάση των κυβερνήσεών μας είναι η γνώμη των λαών, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε αυτό το δικαίωμα. Και αν επαφιόταν σε εμένα να αποφασίσω αν πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς μια κυβέρνηση, δεν θα δίσταζα ούτε μια στιγμή να επιλέξω το τελευταίο».
Σήμερα, ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ελευθερία του τύπου δεν εκτιμάται από τους περισσότερους ηγέτες. Πολλοί δεν επικροτούν την ποικιλομορφία των απόψεων εάν προτρέπουν τα δυσάρεστα ερωτηματικά στο μυαλό των ανθρώπων.
Αυτό ισχύει τόσο μεταξύ ορισμένων ηγετών που εκλέχθηκαν με τις ψήφους του λαού τους και μεταξύ εκείνων που δεν εκλέχθηκαν. Αυτή τη στιγμή ισχύει για τους προέδρους στην Κίνα, όπου δεν υπάρχει πολυκομματική δημοκρατία, και στις ΗΠΑ, μία από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες δημοκρατίες του κόσμου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ήταν ο πρώτος που επικρότησε την κίνηση του κινέζου προέδρου Xi Jingpin να άρει το όριο του αριθμού των θητειών που μπορεί να επανεκλεγεί ένας πρόεδρος, ανοίγοντας έτσι αποτελεσματικά το δρόμο για μια ισόβια θητεία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον Jefferson, ο Trump χτυπάει συνεχώς τον Τύπο, καταγγέλλοντάς τον για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων».
Στην Τουρκία, τα μέσα ενημέρωσης σίγουρα δεν απολαμβάνουν μια χρυσή εποχή. Δεν είναι σωστό να συνδέσουμε τη δίωξη και τη φυλάκιση των δημοσιογράφων αποκλειστικά με την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ήταν πάντα ένα πρόβλημα. Ειδικά από την άποψη του δικαιώματος του λαού να γνωρίζει, η έλλειψη διαφορετικών απόψεων και η έλλειψη ποικίλων ειδησεογραφικών προσεγγίσεων στα γεγονότα καθιστούν σταδιακά τα μέσα ενημέρωσης όλο και πιο μονολιθικά. Η έλλειψη ελευθερίας του Τύπου καθίσταται αναπόφευκτα πρόβλημα δημοκρατίας.
Η Hürriyet, που σημαίνει «ελευθερία» στα τουρκικά, είναι εδώ και δεκαετίες η κυριότερη εφημερίδα στην Τουρκία. Αυτός ο Μάιος θα σηματοδοτήσει την 70η επέτειό της. Από τότε που αγοράστηκε το 1994, η Hürriyet θεωρείται η ναυαρχίδα του Doğan Media Group, το οποίο κατέχει επίσης το Hürriyet Daily News και δεκάδες επιχειρήσεις, όπως τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοτόπους και περιοδικά. Έχει επίσης θεωρηθεί ως ναυαρχίδα αναφοράς για τα υπόλοιπα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Μαρτίου ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ομίλου Doğan και του ομίλου Demirören (που ήδη κατέχει τις εφημερίδες Milliyet και Vatan) προχωρούν σχετικά με την αγορά του Ομίλου Doğan Media στο σύνολό του.
Μέχρι στιγμής, οι δημοσιογράφοι της Hürriyet προσπάθησαν πάντα όσο το δυνατόν περισσότερο να εκπληρώσουν το δικαίωμα των ανθρώπων να γνωρίζουν. Η ελπίδα είναι ότι τόσο η Hürriyet όσο και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στο σύνολό τους θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία και ποικιλομορφία στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.