13/3/18

Για τη Βάρνα και σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας θα αποφασίσουν τα κράτη-μέλη, όχι η Κομισιόν

ΕΙΝΑΙ πολύ πιθανόν η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας να πραγματοποιηθεί τελικά, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά της σε βάρος δυο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, όμως, θα το αποφασίσει συλλογικά η ΕΕ, τα κράτη-μέλη και όχι η Κομισιόν. Τις προάλλες, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Κομισιόν, τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου. Εκ μέρους της Κομισιόν απάντησε ο Αλεξάντερ Βίντερσταιν λέγοντας ότι «την τελευταία φορά που έλεγξα έτσι ήταν. Ναι». Η τοποθέτηση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσίευσε ο«Φ», αντανακλά αφενός το κλίμα που επικρατεί στην έδρα της ΕΕ (υπέρ της σύγκλησης της συνόδου) και αφετέρου την αδιαφορία των Βρυξελλών για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΘΑ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόσφατο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπήρξε επί τούτου μια τοποθέτηση. Διά της γνωστής δήλωσης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους των «27» (απουσίαζε η Βρετανία), είχε διασυνδέσει την πραγματοποίηση της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας με το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Καθιστούσε μάλιστα σαφές ότι η απόφαση θα ληφθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 22-23 Μαρτίου, αφού γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.  Κοντολογίς, η προγραμματισμένη σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας, που θα φιλοξενηθεί επί βουλγαρικού εδάφους, θα αποφασιστεί από τους αρχηγούς των κρατών-μελών, οι οποίοι θα έχουν μέχρι τότε όλα τα δεδομένα ενώπιόν τους. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται, αυτό έχει αποφασιστεί στο Άτυπο Συμβούλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της, Αλεξάντερ Βίντερσταιν, έσπευσε να προκαταλάβει την απόφαση των «28». Η Κομισίον έχει προφανώς διαφορετική άποψη και ατζέντα. Τι έκανε με την τοποθέτηση της περασμένης Παρασκευής; Παρέκαμψε, ουσιαστικά, τις προϋποθέσεις που έθεσε το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προκαταλαμβάνοντας την αξιολόγηση των «28» προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι η ευρωτουρκική συνάντηση στη Βάρνα θα πραγματοποιηθεί.
ΔΕΝ φτάνει που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε υποτονικά, χλιαρά στις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τώρα επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα και να προετοιμάσει το έδαφος για να πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική σύναξη, ανεξαρτήτως εάν η Τουρκία εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στο Άτυπο Συμβούλιο. Φαίνεται πως η Κομισιόν, χωρίς να λαμβάνει προφανώς υπόψη τα κράτη-μέλη επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως η Λευκωσία πρέπει να αντιδράσει, να υπενθυμίσει προς τους γραφειοκράτες της Επιτροπής πως υπάρχει μια απόφαση, έστω κι εάν το Συμβούλιο ήταν Άτυπο. Πρέπει να υπενθυμίσει προς την Επιτροπή πως δεν είναι στις αρμοδιότητές της να καθορίζει το πρόγραμμα των ηγετών της Ένωσης και πρωτίστως να αποφασίζει. Πρέπει να υπενθυμίσει προς την Επιτροπή πως είναι τα κράτη-μέλη που αποφασίζουν και σε καμία περίπτωση δεν παρακάμπτονται. Αυτή η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνει αμέσως για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων. 

2 σχόλια:

  1. "Η τοποθέτηση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσίευσε ο«Φ», αντανακλά αφενός το κλίμα που επικρατεί στην έδρα της ΕΕ (υπέρ της σύγκλησης της συνόδου) και αφετέρου την αδιαφορία των Βρυξελλών για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ."

    Δεν νομιζω οτι ειναι ετσι,οπως αφηνει να εννοηθει το αρθρο.
    Πιστευω οτι οι Βρυξελλες ζηλευουν τον ρολλο του Ποντιου Πιλατου:Νιπτουν τας χειρας των και πετουν το μπαλλακι στους ηλιθιοφρονες Ελληνες & Κυπριους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Ηλιθιοφρονες* Το καλλιτερο που εχω ακουσει εδω και πολυ καιρο. Μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.