9/3/18

Κοινή διακήρυξη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στην Κύπρο

Τη συνέχιση της συνεργασίας τους, όπως αυτή προέκυψε στις Προεδρικές Εκλογές με στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, αποφάσισαν τα πολιτικά κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και Πλατφόρμα Πολιτών, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν την Παρασκευή.
Σε δηλώσεις ύστερα από περίπου μιας ώρας συνάντηση σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ, στην οποία συμμετείχαν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Πλατφόρμα Πολιτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι στη συνάντηση επικράτησε «πολύ εποικοδομητικό πνεύμα» με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε καταλήξει σε μια πρόταση κοινής διακήρυξης η οποία θα τεθεί όπως είναι λογικό υπό την έγκριση και των συλλογικών οργάνων των κομμάτων μας».
Η πρόταση κοινής διακήρυξης περιλαμβάνει επίσης την απόφαση «οι δυνάμεις της αλλαγής» να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί κοινοβουλευτική συνεργασία των βουλευτών τους σε σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο με τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και την κατάθεση κοινών προτάσεων νόμου.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε να ενεργούν με τρόπο ώστε νομοσχέδια της εκτελεστικής εξουσίας και προτάσεις νόμου που κατατίθενται στο Σώμα να διαμορφώνονται με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι πολίτες, κυρίως αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, ενώ για την υλοποίηση του στόχου θα πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις των βουλευτών τους.

Επίσης, τα συγκεκριμένα κόμματα και ομάδες πολιτών αποφάσισαν να πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικού, πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού ενδιαφέροντος και να επιβεβαιώσουν τη βούληση τους για τακτικές μηνιαίες συναντήσεις καθώς και έκτακτες όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Οι παραπάνω αποφάσεις καθώς και οι κοινές δράσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα περιορίζουν την κομματική και πολιτική αυτοτέλεια των παραπάνω δυνάμεων, οι οποίες διατηρούν ανέπαφο το δικαίωμα τόσο για ξεχωριστές δραστηριότητες, όσο και δημόσια διατύπωση θέσεων και απόψεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας δεν καλύπτει το συνολικό εύρος δραστηριοτήτων ενός πολιτικού κόμματος».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αφού ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ για την φιλοξενία είπε ότι συμφωνεί πως «αυτή η συνεργασία των κομμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί θα είναι επωφελής για τον τόπο».

Ερωτηθείς ο κ. Σιζόπουλος κατά πόσον αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι «προς το παρόν αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι αυτή η κοινή διακήρυξη να τεθεί στα συλλογικά όργανα των κομμάτων για επικύρωση και έγκριση και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία».

Κληθείς να πει κατά πόσον αυτή η διακήρυξη μπορεί  να χαρακτηριστεί ένα μανιφέστο για συγχώνευση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «όλα στην ώρα τους», προσθέτοντας ότι «προς το παρόν αυτά έχουν συμφωνηθεί, πάνω σε αυτή την βάση θα κινηθούμε».

«Έχουμε την βούληση και την καλή διάθεση αυτή η συνεργασία να προχωρεί με σταθερά, αξιόπιστα βήματα γιατί το πιο σημαντικό είναι αυτό που θα γίνει να είναι στέρεο και όχι κάτι το προσωρινό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχούν ότι θα κατηγορηθούν ως κυβερνώσα βουλή, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των πολιτών «οι οποίοι μας έχουν εκλέξει να τους εκπροσωπούμε στη Βουλή και να είμαστε όσο το δυνατό ενωμένοι και αποτελεσματικοί, όπως είπε, σε αυτή μας την προσπάθεια».
Ακολουθεί η κοινή τους διακήρυξη:

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Τα Κόμματα και οι Ομάδες Πολιτών
-Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ)
-Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (Κ.Σ.ΕΔΕΚ)
-Κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
-Κίνημα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, και
-Πλατφόρμα  ΠΟΛΙΤΩΝ
που αποτέλεσαν τις Δυνάμεις της Αλλαγής στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ:
Να συνεχίσουν την πολιτική-τους συνεργασία στη βάση του πλαισίου που συμφωνήθηκε προεκλογικά με επίκεντρο το κυπριακό
Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί Κοινοβουλευτική συνεργασία των Βουλευτών-τους σε σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο με τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και την κατάθεση κοινών προτάσεων νόμου. Επιπρόσθετα να ενεργούν με τρόπο  ώστε νομοσχέδια της εκτελεστικής εξουσίας και προτάσεις νόμου που κατατίθενται στο Σώμα να διαμορφώνονται με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι πολίτες, κυρίως αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Για υλοποίηση του στόχου θα πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις των βουλευτών-τους.
Να πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικού, πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού ενδιαφέροντος
Να επαναβεβαιώσουν τη βούλησή-τους για τακτικές μηνιαίες συναντήσεις, καθώς και έκτακτες όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.
Φυσικά, οι παραπάνω αποφάσεις καθώς και οι κοινές δράσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα περιορίζουν την κομματική και πολιτική αυτοτέλεια των παραπάνω δυνάμεων, οι οποίες διατηρούν ανέπαφο το δικαίωμα τόσο για ξεχωριστές δραστηριότητες, όσο και δημόσιας διατύπωσης θέσεων και απόψεων.
Εξ΄ άλλου  το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας δεν καλύπτει το συνολικό εύρος δραστηριοτήτων ενός πολιτικού κόμματος».
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.