6/3/18

Πιέσεις από τη Διεθνή Διαφάνεια στην ΕΕ για λήψη μέτρων για «χρυσές βίζες» - Μέσα και η Κύπρος

Εκτενή έκθεση για τα εθνικά προγράμματα απόδοσης ιθαγένειας σε πολίτες τρίτων χωρών, υπό την προϋπόθεση επενδύσεων και αγοράς ακινήτων, αναμένεται να εκδώσει η Κομισιόν εντός του 2018, υπό το βάρος καταγγελιών της «Διεθνούς Διαφάνειας» (ΤΙ), για την παραχώρηση «χρυσών βιζών» από οκτώ κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.
Η οργάνωση για τη Διεθνή Διαφάνεια παραχώρησε τη Δευτέρα διπλή συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και ζήτησε από την Κομισιόν να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, υποδεικνύοντας ότι η πρακτική της «χρυσής βίζας» (παραχώρηση ιθαγένειας υπό τον όρο επενδύσεων) είναι ευάλωτη σε κατάχρηση και υπονομεύει την καταπολέμηση της διαφθοράς, τόσο στην ευρωπαϊκή επικράτεια, όσο και στις γειτονικές χώρες.
Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Διαφάνειας, με τη συμμετοχή και ερευνητών της οργάνωσης κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς «OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project)» συναντήθηκε χθες στην έδρα της ΕΕ με τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οργανώσεις ζήτησαν όπως οι Βρυξέλλες λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα από πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και φέρονται να έχουν εξασφαλίσει «χρυσές βίζες», με αποτέλεσμα να διακινούνται ελεύθερα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Η Κομισιόν, τόσο πριν τη συνάντηση με τις διεθνείς οργανώσεις, όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, διαμήνυσε ότι θα κάνει εις βάθος εξέταση των εθνικών προγραμμάτων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι τα προγράμματα βασίζονται στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών, επισημαίνοντας όμως ότι εκ των πραγμάτων υπάρχει διασύνδεση της εθνικής ιθαγένειας με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, κάτι που οδηγεί τις Βρυξέλλες να θέσουν το ζήτημα υπό εξέταση.
Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, η ΤΙ και η OCCRP παρέπεμψαν σε δημοσίευμα του Guardian τον Σεπτέμβριο 2017, για τρία συγκεκριμένα πρόσωπα που έλαβαν κυπριακή ιθαγένεια. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρόσωπα υψηλής τάξης αποκτούν μέσω της «χρυσής βίζας» της Κύπρου, δυνατότητα εργασίας και εγκατάστασης στην ΕΕ. Ανέφεραν ότι η περίπτωση της Κύπρου εστιάζεται στην αγορά ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί γνωστό χώρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Στελέχη των δύο οργανώσεων υποστήριξαν ακόμη ότι η Κύπρος «αποκόμισε €4,8 δισ. από το 2014 έως τώρα» από το πρόγραμμα «χρυσής βίζας», ενώ ανέφεραν ότι υπάρχει νομική απαγόρευση αναδημοσίευσης των ονομάτων από τα κυπριακά ΜΜΕ.
Πέραν της Κύπρου, οι ερευνητές του OCCRP εξέτασαν τα προγράμματα επτά ακόμη κρατών-μελών: Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Πορτογαλία. 
  Παύλος Ξανθούλης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.