23/3/18

Δεν λέμε για πλάκα ότι είναι βάρβαροι! Τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο

  • (Φωτ.: αρχείο Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων – DGAM)
Σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Αφρίν της Συρίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Μπραντ ο οποίος από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Αν και προστατευόμενη τοποθεσία, οι συριακές Αρχές καταγγέλλουν ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία αναφέρει ότι την Τετάρτη τουρκικά αεροπλάνα τη βομβάρδισαν και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.
Ανάμεσα στα κτήρια που επλήγησαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μαχμούντ Χαμούντ, είναι ο ναός του Αγίου Ιουλιανού, μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο, καθώς θεωρείται ότι ανεγέρθηκε γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα. Ζημιές υπέστη και ο τάφος του Αγίου Μάρωνα ο οποίος βρίσκεται εντός του ναού.
Εκτός από τον τάφο του προστάτη των μαρωνιτών Άγιου Μάρωνα που ανακαλύφθηκε το 2002 από Γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια που χρονολογούνται τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. «Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, και πρόσθεσε: «Ούτε οι Μογγόλοι δεν έκαναν κάτι τέτοιο».
Στα τέλη Ιανουαρίου τα τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν ζημιές σε έναν ναό των Νεοχετταίων ηλικίας 3.000 ετών. Τότε η Άγκυρα είχε διαβεβαιώσει ότι τα «αρχαιολογικά ερείπια» δεν περιλαμβάνονται «ασφαλώς» στους στόχους της επίθεσής της.

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.