23/3/18

Στο κενό διαβήματα της Τουρκίας- Το παρασκήνιο της Συνόδου

Στο κενό έπεσαν παρεμβάσεις, διαβήματα και προειδοποιήσεις που επιστράτευσε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Άγκυρα, επιχειρώντας την υστάτη να ανατρέψει τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Το κείμενο που εγκρίθηκε από τα 28 κράτη-μέλη, ικανοποιεί τη Λευκωσία καθώς για πρώτη φορά η Ε.Ε «καταδικάζει έντονα» τη Τουρκία για τις «παράνομες δραστηριότητες» στην ΑΟΖ.
Αλλά κυρίως γιατί θέτει τη στάση της Άγκυρας σε σε διαρκή παρακολούθηση και καθιστά σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει επί του ζητήματος εάν παραστεί ανάγκη, τοποθέτηση η οποία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία υπό το φως των εξαγγελιών Ερντογάν και Οζερσάι για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το κείμενο των Συμπερασμάτων που εγκρίθηκε και είχε αποκαλύψει ο «Φ», αναφέρει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει τη πλήρη αλληλεγγύη του προς τη Κύπρο και την Ελλάδα.
Επαναλαμβάνοντας τα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2014 και της δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως τη Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία επί των συνεχιζόμενων κρατήσεων Ευρωπαίων πολιτών από τη Τουρκία, περιλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών (σ.σ η φράση αυτή προστέθηκε στο δείπνο μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα) και καλεί για σύντομη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών, σε διάλογο με τα κράτη-μέλη.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά (will remain seized on these matters)».
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της χθεσινής μέρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρούσε με κάθε μέσο να ανατρέψει την έκδοση των επικριτικών για την Τουρκία Συμπερασμάτων. Όπως πληροφορούμαστε, η Άγκυρα δεν δίστασε μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η επικριτική στάση της Ε.Ε έναντι της Τουρκίας, μέσω των Συμπερασμάτων, ενδέχεται να θέσει εν αμφιβόλω τη πραγματοποίηση της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας και τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο της προσεχούς Δευτέρας, στη παραλιακή πόλη της Βουλγαρίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των διαβημάτων της Τουρκίας προς σημαίνοντες κύκλους της Ε.Ε,  τέθηκαν αφενός οι αναφορές του προσχεδίου για «ισχυρή καταδίκη» των τουρκικών «παράνομων ενεργειών» στη κυπριακή ΑΟΖ και αφετέρου η δρομολογούμενη δέσμευση των «28» για παρακολούθηση των εξελίξεων, κάτι που θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα υπό το μικροσκόπιο της Ένωσης, σε ένα διαρκές πλαίσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Παρά τις παρεμβάσεις της Άγκυρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έβαλε στο τραπέζι των «28» το θετικό για τη Λευκωσία κείμενο, το οποίο και υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών-μελών. Στη διάρκεια του δείπνου ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις αλλά και για τις απειλές της Άγκυρας, να προβεί σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Τουσκ είχε επισημάνει από χθες το πρωί προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιδιώξει περαιτέρω ενίσχυση του κειμένου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ανατρέπονταν ισορροπίες και συνεπώς δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η έγκρισή του. 
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Λόγια εναντίον όπλων, σημειώσατε 1.
    και ένα προφητικό για την τύχη της τουρκίας και πότε θα αποτανθεί στο ΔΔ της Χαγης
    https://www.youtube.com/watch?v=xHVgkEy-3ZA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.