31/3/18

Η πολτική της διαφθοράς


"Ο λόγος που η διαφθορά συνεχίζει σε διάφορες χώρες, δεν είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν τι είναι σωστό. Μία διάλεξη στην κυβέρνηση για το τι έχει γίνει ορθώς στην Δανία, δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Ο λόγος που η διαφθορά συνεχίζεται είναι ότι ωφελούνται πολύ δυνατές ελίτ, ομάδες, μέσα στην κοινωνία από το να είναι διεφθαρμένες. Αν δεν βρούμε ένα τρόπο να τους αφαιρέσουμε ή μειώσουμε την δύναμή τους, δεν πρόκειται να επηρεάσουμε το υποκείμενο πρόβλημα.

Το πρόβλημα με τους εξωτερικούς θεσμούς όπως το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το State Department των ΗΠΑ ή άλλο χρηματοδοτικό οργανισμό είναι ότι δεν έχουν ούτε έστω ελάχιστα την δύναμη ή τους πολιτικούς πόρους να επιφέρουν αυτού του είδους τις εσωτερικές αλλαγές.
 Ένας όρος σε ένα δάνειο ή η επίσκεψη του πρέσβη σε ένα υπουργείο δεν πρόκειται να επηρεάσουν. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι πολιτικό και μόνον με πολιτικό αγώνα θα λυθεί. Γι αυτό είναι οι άνθρωποι μέσα στην κοινωνία που μπορούν να το πετύχουν.
Στις ΗΠΑ, στα τέλη του 19ου αιώνα, επικρατούσε ένα πολύ διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, γνωστό ως το "χαλασμένο σύστημα", όπου σχεδόν κάθε δημόσιος υπάλληλος, από τους διευθυντές υπουργείων μέχρι τον τοπικό ταχυδρόμο ήταν κομματικοί εγκάθετοι, ως αποτέλεσμα λαδώματος ενός πολιτικού. Έτσι, υπήρχε συστημική διαφθορά στις ΗΠΑ και πολύ κακή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Πώς λύθηκε αυτό το πρόβλημα; Λύθηκε με πολιτικό αγώνα δύο γενεών. Ξεσηκώθηκαν απλοί άνθρωποι από την μεσαία τάξη σε μία οικονομία που εκσυγχρονιζόταν. Οι άνθρωποι απαιτούσαν καλύτερες υπηρεσίες. Χρειάστηκε και καλούς ηγέτες όπως ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, που μπορούσαν να δώσουν φωνή και κατεύθυνση στο λαϊκό κίνημα.

Dr Francis Fukuyama

Aris Papachristou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.