7/3/18

Πριν γίνουμε νησί χωρίς θάλασσα

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής στις τουρκικές navtex και οι κινήσεις και αντιδράσεις της Κύπρου πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι άμεσες, καλά μελετημένες αλλά και δυναμικές. 
Το τελευταίο παράδειγμα, που είδαμε χθες, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του Ισπανικού Βασιλικού Ναυτικού, που είναι το αρμόδιο συντονιστικό Σώμα με βάση της διεθνείς διαδικασίες για τη δημοσιοποίηση των εν ισχύ navtex στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Και αφορά τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τον «πόλεμο» των navtex της περασμένης εβδομάδας, σε σχέση με το γερμανικό, ακαδημαϊκό ωκεανογραφικό πλοίο MARIA S. MERIAN.
Όπως δημοσίευσε ο «Φ», το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, η Τουρκία δημοσίευσε navtex με την οποία δέσμευε ζώνη από τα νότια της Κύπρου μέχρι τα δυτικά της Κρήτης για λογαριασμό δήθεν του εν λόγω πλοίου. Το πλοίο όμως είχε αποταθεί στις νόμιμες Αρχές για κάθε περιοχή, Ελλάδα και Κύπρο, για άδεια και navtex για τις ερευνητικές του δραστηριότητες. Η Κύπρος εξέδωσε τη σχετική navtex για νότιες περιοχές της Κύπρου και η Ελλάδα για δυτικά και νότια της Κρήτης.
Ακολούθησε πόλεμος με ακύρωση και χαρακτηρισμό ως παράνομης της τουρκικής navtex από τις Αρχές της Κύπρου και «navtex» από την Τουρκία ότι είναι άκυρη η κυπριακή.
Τι έκανε λοιπόν χθες το Ισπανικό Βασιλικό Ναυτικό; Το εξής –για μας– πρωτοφανές, ανεπίτρεπτο και παράτυπο: Σε μία αγγελία-διεθνή navtex για την περιοχή, δημοσίευσε ως ισχύουσες και τις τρεις περιοχές, αυτήν που δέσμευσε η Κύπρος, αυτήν που δέσμευσε η Ελλάδα αλλά και αυτήν που «δέσμευσε» η Τουρκία, όλοι για το MARIA S. MERIAN.
Πρώτο και ελάχιστο καθήκον της Ισπανικής Αρχής, στοιχειώδες καθήκον, είναι να μην επικαλύπτονται οι navtex. Αυτό καθορίζεται και από το «ευαγγέλιο» των navtex, που είναι το «εγχειρίδιο» που εκδίδει κάθε χρόνο η Διεθνής Υδρογραφική Υπηρεσία. Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο που δημοσιεύει επικαλυπτόμενες navtex –η πρώτη ήταν αυτή που επικαλέστηκε η Τουρκία για παρεμπόδιση του Saipem 12.000.
Παραπέρα, υπάρχει ένα πολύ πιο σημαντικό για μας θέμα –αυτό της αναγνώρισης της περιοχής αρμοδιότητας και της ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης. Κάποιοι έκαναν ένα έντονο, θα λέγαμε ευφυή και τελικά πετυχημένο αγώνα τα τελευταία 15 χρόνια για να αναγνωριστεί η Κύπρος και η περιοχή ευθύνης της. Τώρα, η Τουρκία, με αφορμή και αιτία και τα ενεργειακά, κάνει αντεπίθεση. 
Έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει να ενδιαφερθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συντονίσει σειρά μέτρων αποκλεισμού των τουρκικών προσπαθειών. Από τον ΟΗΕ προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό –που έχουμε σημαντικό εκτόπισμα– κι από εκεί προς τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό (όπου δυστυχώς είναι η Τουρκία που έχει επιρροή) και να απαιτήσουμε όπως το Ισπανικό Βασιλικό Ναυτικό τηρήσει και σεβαστεί τους όρους του εγχειριδίου που ανέλαβε να εφαρμόζει –και με δική μας ψήφο– στην περιοχή μας. 
Πρώτο Θέμα

1 σχόλιο:

  1. Τα'ι'σμένοι οι Ισπανοί με Τουρκικές λίρες. Οπως και οι Ιταλοί και οι Γερμανοί. Εμείς βλέπουμε survivor!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.