20/3/18

Γιατί το Αφρίν δεν έγινε το Βιετνάμ της Τουρκίας


Των Ζήνωνα Τζιάρρα* και Νικόλαου Παούνη**
Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (Zeytin Dalı Harekâtı ή Afrin Operasyonu), άρχισε να υλοποιείται στις 20 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Türk Silahlı Kuvvetleri) και του Özgür Suriye Ordusu (ÖSO). Τις απογευματινές ώρες της 17ης Μαρτίου η επιχείρηση έφτασε στο κομβικότερο σημείο της, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις εισήλθαν στο αστικό συγκρότημα της πόλεως Afrin και την κατέλαβαν μέχρι τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου. Στην Τουρκία η είδηση της πτώση της Afrin έλαβε πανηγυρικό και συνάμα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς συνέπεσε με την 103η επέτειο της μάχης του Çanakkale.
Συν τοις άλλοις, η εν λόγω εξέλιξη ήρθε να διαψεύσει όσους έκαναν λόγο για τουρκικό «Βατερλώ» και «Βιετνάμ» στο Αφρίν. Εδώ εξετάζουμε με στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς όρους τους λόγους για τους οποίους έχουν διαψευστεί αυτές οι καταστροφολογικές (και όπως φαίνεται ευσεβοποθιστικές) αναλύσεις. Παράλληλα, εξετάζουμε εν συντομία και κάποια σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με την επίγνωση ότι η κατάληψη του Αφρίν δεν σηματοδοτεί κάποιο τέλος αλλά μάλλον την αρχή μιας νέας φάσης στο θέατρο της βόρειας και βορειο-δυτικής Συρίας.

Για  τη συνέχεια Liberal

7 σχόλια:

  1. Το άρθρο δεν αποτελεί παρά μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. Γίνεται καταμέτρηση δυνάμεων, μεταξύ των αντιπάλων, μια (όχι και τόσο εκτενής) μελέτη της γεωγραφίας της περιοχής και γίνονται (αναγκαστικά) κάποια λογικά άλματα. Είναι conjectural, να το γράψω σε διεθνή ορολογία, το άρθρο, και μιλά για πράγματα στα οποία υπάρχει έντονα το _απρόβλεπτο_, λόγω των πολλών παραμέτρων (εμπλεκόμενα κράτη, συμφέροντα αλλά και ο ευσεβής πόθος των Κούρδων για ελευθερία, την οποία δεν φαίνεται να υπολογίζουν οι αρθρογράφοι! Ένα καλάσνικοφ είναι ανώτερο όλων των συμβατικών όπλων, όταν υπάρχει τέτοιος πόθος: ας θυμηθούμε ποιοί και πώς ξεκίνησαν επανάσταση το '21, και ποιοί νίκησαν τον Δράμαλη). Η ανάλυση αυτή είναι εξιδανικευμένη και γίνεται σαν να είναι όλα γραμμικά. Νομίζω ότι είναι αδύναμη, λόγω αυτής της εξιδανίκευσης. Οι αναφορές σε ``διάψευση'' άλλων απόψεων, και η έντονη ειρωνεία, φτάνει σε όρια έπαρσης (το απεύχομαι, γιατί οι αναλυτές φαίνονται πολλά υποσχόμενοι και καταρτισμένοι). Μια μικρή συμβουλή: επειδή οι κοινωνικές επιστήμες δεν είναι ακριβώς επιστήμες (ο Richard Feynman τις χαρακτήρησε ψευδο-επιστήμες, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ταυτιστούμε μαζί του), δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αναλύει ορθότερα. Λίγο περισσότερη συστολή και ταπείνωση, από τους αρθρογράφους, θα τους βοηθούσε στην σταδιοδρομία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απίθανη κοτσάνα η σύγκριση της εισβολής της Τουρκίας στην Συρία, με τον εμφύλιο πόλεμο στο Βιετνάμ.

    Τα υπόλοιπα αφέλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Why Afrin has fallen

    https://ejmagnier.com/2018/03/20/why-afrin-has-fallen-us-turkish-russian-kurdish-roles/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγκρίνει τώρα τη ζούγκλα του Βιετνάμ με το αφριν.οτι να ναι ,όλα μπλέντερ.αναλυσεις αφασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το συμπερασμα: Χωρις αεροπορικη υπεροχη,δυσκολα τα πραγματα,εστω και με συστηματα αυτοπροστασιας των αρματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε μια σωστή γεωπολιτική ανάλυση, η στην προσπάθεια διερευνήσεως μιας συγκεκριμμενης διεθνούς πολίτικης είναι απαραίτητο εκτός κάποιας γνώσεως και κατοχής σωστών πληροφοριών να υπάρχει και μια σχετική (τουλάχιστον) ΕΥΦΥΙΑ .
    Αντί να απαντήσω μακροσκελως θα θέσω κάποια ΔΕΔΟΜΕΝΑ και νομίζω οτι ΟΛΟΙ (οι έχοντες μέτριο IQ) θα καταλάβουν..
    1/ Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Αφριν δεν διεξάγονταν μεταξύ δυο Στρατιών αλλά μεταξύ μιας πλήρως εξοπλισμένης Στρατιάς (με αεροπλάνα, άρματα μάχης κλπ) και μιας παράταξης πεζικού στρατού απλώς εχόντων τα απαραίτητα..γιαυτό και σε μια κατα ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ κανένας νουνεχής δεν θα περίμενε πχ οι Κουρδοι να συντρίψουν τον τουρκικο στρατό, να εισβάλλουν μετά στην τουρκια και να...καταλάβουν την Άγκυρα..
    2/ Η επικράτηση λοιπόν του τουρκικού στρατού ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΜΑΧΗΣ ηταν αναμενόμενη, αυτή που δεν ήταν αναμενόμενη όμως ήταν Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στην πραγμάτωση της και οι τεράστιες απώλειες για να επιτευχθεί...
    3/ Η ανωτέρω μάχη τέλειωσε, ο πόλεμος συνεχίζεται , αλλά τώρα οι κανόνες αλλάζουν..δεν θα έχουμε μια πόλη στόχο να την βομβαρδίζουν, ούτε εκατοντάδες άρματα να την ζώνουν, τώρα θα έχουμε ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ με καθημερινή κατάθεση ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. Εδω να σημειωθεί ότι η Κουρδικη ανοχή σε κατάθεση αίματος είναι τρομακτικά μεγαλύτερη απο εκείνη της τουρκικής κοινωνίας (το ίδιο και η Οικονομία τους)...
    4/ Τα 'κτυπήματα' θα είναι συχνά και στην Συρία ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, μάλιστα εικάζω ότι μέσα στην τουρκιά θα έχουμε ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ σαμποτάζ ιδιαιτέρως αισθητά...και μάλιστα πριν το καλοκαίρι (για να δούμε αν θα πέσω μέσα..)
    5/ Τα εύκολα τελείωσαν, τώρα είναι σειρά της τουρκιας 'να κρατήσει' την Αφριν και να απεμπλακεί (αν μπορεί) απο τον βάλτο που εισήλθε.
    Επιλογος
    Κλείνω με μια ερώτηση, ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ (ταυτοχρόνως μάλιστα) ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ ?
    Η παράσταση αγαπητοί δεν τελείωσε, μόλις άρχισε και να μου το θυμηθείτε δεν πρόκειται να πέσει η αυλαία αν δεν τραγουδήσει η 'χοντρή'...και το τραγούδι της -να είσθε βέβαιοι- θα είναι πολύ λυπητερό για την χώρα του εγκλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.