8/3/18

Κύπρος - Η ΑΟΖ, η κοινή πατρίδα και οι εμμονές

Το γράφημα από την Καθημερινή

Όσο αυξάνεται η αξία του υπεδάφους της κυπριακής ΑΟΖ και παίκτες της διεθνούς σκακιέρας επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν για την εξόρυξη του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο η Τουρκία εκνευρίζεται προβαίνοντας σε δηλώσεις και ενέργειες που μόνο σπασμωδικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Όμως, παρά την όποια αισιοδοξία της ε/κ πλευράς, όλοι αναγνωρίζουν πως ενέργειες ενός κράτους που συμπεριλαμβάνεται στα 20 ισχυρότερα του κόσμου, έστω και αν είναι σπασμωδικές, δεν μπορούν να μην θεωρηθούν και εξίσου σοβαρές.Η Τουρκία έχει «δαγκώσει» στο Αφρίν ενώ στην Κύπρο προς το παρόν «γαβγίζει». Όμως, οι αλλεπάλληλες Navtex, οι δηλώσεις τύπου «Θα χτυπήσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο», ο παρεμποδισμός των διεργασιών για εξόρυξη του φυσικού αερίου, που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους νόμιμους κατοίκους της, τείνει να αφανίσει κάθε ελπίδα για αποκλιμάκωση της κατάστασης, τουλάχιστον επί του παρόντος. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η τουρκική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, έχει αποδείξει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθ’ ότι η όποια λύση βασίζεται στο πλαίσιο της ΔΔΟ, θα της άφηνε ερείσματα για πιθανό εδαφικό έλεγχο του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, όμως η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να την θέσει εκτός του παιγνιδιού των υδρογονανθράκων.
Δυστυχώς, όμως, οι τελευταίες εξελίξεις δεν βοήθησαν ορισμένους να απαγκιστρωθούν από τις εμμονές τους. Ο κύριος Άντρος Κυπριανού επιμένει πως το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί θέμα επαναπροσέγγισης, ενώ συνεχώς μιλά για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων... Πάση θυσία! Επίσης, μετά από δικές του δηλώσεις πρόκειται να συναντηθεί με τις ηγεσίες τουρκοκυπριακών κομμάτων, ούτως ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στην επανέναρξη των συνομιλιών. Δηλαδή βάσει ποιων κοινών αρχών πρόκειται να διέλθουμε σε έναν ακόμη ατέρμονο κύκλο συζητήσεων; Αφού όλοι συζητούν για μια κοινή πατρίδα και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε γιατί δεν διάβασε κανένας έστω και μια δήλωση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς που να προασπίζεται τα συμφέροντα της ΚΔ στη δική της ΑΟΖ; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας για τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης; Το δυστυχές είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν πως χάρη της ειρήνης μπορούν να αποδεσμευτούν από τις εγγυήσεις και την προστασία που θα μπορούσε να της παρέχει το ελληνικό κράτος, με το οποίο τους συνδέει μια ιστορική συνέχεια τριών χιλιετηρίδων, ενώ στην αντίθετη πλευρά η απληστία, η ανασφάλεια, ο εγωκεντρισμός και η υπερηφάνεια δεν αφήνουν τους Τουρκοκυπρίους να προχωρήσουν σε έναν πραγματικά έντιμο συμβιβασμό για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Ο Ερντογάν, ο Γιλντιρίμ, ο Ακιντζί και ο Οζερσάι δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε και ένα κόμμα από τα όσα πρεσβεύει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν μπορούν να εμποδίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ελληνοκυπρίους να απολαύσουν καρπούς που για την απόκτησή τους πλήρωσαν πολύ ακριβά. Μία εισβολή, προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία. Ακολούθως η ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας και η μετέπειτα κατάρρευσή της, το κούρεμα καταθέσεων και η εφαρμογή του μνημονίου αποτελούν το ανηλεές τίμημα για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, στο οποίο είναι ευπρόσδεκτοι οι Τουρκοκύπριοι, που δυστυχώς έχουν κάνει έκδηλη την επιθυμία τους για την παραμονή στον δικό τους καταδικασμένο μικρόκοσμο.
*Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Νέων.
  Γιώργος Χατζησάββας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.