14/3/18

Νέα κίνηση από Τουρκία για ενεργειακά Κύπρου – Τι λένε διπλωματικές πηγές

Νέα κίνηση, με την οποία θα απαντά στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα φαίνεται να ετοιμάζει η Τουρκία. Προκειμένου να αποφύγει μια νέα ένταση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άγκυρα ενδεχομένως να επιχειρήσει να απαντήσει στη Λευκωσία μέσω μιας άλλης κίνησης εξίσου σημαντικής. 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πιο πιθανό σενάριο είναι η τουρκική πλευρά να μην ακολουθήσει την ίδια τακτική όπως έπραξε με την περίπτωση της ΕΝΙ, δηλαδή να παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil να κινηθεί προς το σημείο όπου θα διενεργήσει ερευνητική γεώτρηση. Αυτό που ανησυχεί τη Λευκωσία είναι να προχωρήσει η Άγκυρα σε κινήσεις αντιπερισπασμού, όπως για παράδειγμα να στείλει ένα δικό της γεωτρύπανο, το οποίο έχει ήδη αποκτήσει, για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης σε κάποιο σημείο της Κύπρου.
Ένας, λοιπόν, από τους προβληματισμούς που υπάρχει είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση που η αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου πραγματοποιηθεί ευθύς μετά τη σύνοδο της Βάρνας και έχοντας προηγουμένως η Άγκυρα εξασφαλίσει μια σειρά οφέλη. Γι’ αυτό και η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια «καλή ουρά» στα συμπεράσματα σε περίπτωση που υλοποιηθεί η τουρκική απειλή με αποστολή γεωτρύπανου. Σε ανώτατο επίπεδο η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξετάσει τόσο πολιτικές όσο και νομικές αντιδράσεις, οι οποίες θα προωθούνται αναλόγως των εξελίξεων.
Πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί χθες από την Αθήνα αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια που έχουν μελετήσει Κύπρος και Ελλάδα είναι η άσκηση του δικαιώματος βέτο κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο της Βάρνας. Το εν λόγω σενάριο, ωστόσο, θεωρείται απομακρυσμένο καθώς εκτιμάται πως η Τουρκία, όπως φάνηκε και με τις τελευταίες απειλητικές τοποθετήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελάχιστα φαίνεται να επηρεάζεται από μηνύματα ή προειδοποιήσεις.

Οι θέσεις της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε πως «η Τουρκία ζητά συνεχώς κονδύλια από την ΕΕ, η Τουρκία οφείλει επίσης κονδύλια που έπρεπε να πληρωθούν σε Ε/κ -και πρόσφατα είχαμε αυτή τη συζήτηση- θα πρέπει να πιεστεί και να σταθεί ενώπιον των συνεπειών της».
Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου, ο Πρόδρομος Προδρόμου δεν θέλησε να προβεί σε ανακοινώσεις που ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν μέχρι τότε. Άφησε να διαφανεί ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα παρακολουθούνται οι κινήσεις της Τουρκίας και αναλόγως θα κινηθούν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τα όσα είχε υποστηρίξει ο Πρόεδρος Τουσκ απευθυνόμενος στην Τουρκία, λέγοντας ότι πρέπει να δώσει δείγματα καλής γειτονίας. Ο Πρ. Προδρόμου συνέχισε υποδεικνύοντας πως μέχρι στιγμής η Τουρκία «δεν δίνει» δείγματα καλής γειτονίας. Είπε επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως, εκεί θα γίνει η συζήτηση και θα δούμε με ποιο τρόπο -είτε με κάποιους όρους στη συνέχεια της πορείας της Τουρκίας είτε με κάποια άλλη απόφαση που θα είναι συλλογική απόφαση- συνεχίζουμε. Επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση και προκαλείται ανησυχία, πρέπει να πούμε ξανά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι το μόνο που πραγματικά συμβαίνει, εκτός από διακηρύξεις και δηλώσεις -ίσως και απειλές που ακούμε από κάποιες πλευρές- είναι το ότι η συγκεκριμένη αδειοδοτημένη εταιρεία προχωρεί κανονικά στις εργασίες της».
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ 
  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Ουδέν κακό αμιγές καλού. Εξηγούμε νοουμένου ότι η τουρκοκυπριακή Κοινότητα και όχι το Τουρκοκυπριακό καθεστώς έχει Εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κυπριακή Δημοκρατία άρα εντάσσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται δηλαδή ενσωμάτωση της Κοινότητας στην Ευρώπη αυτομάτως δια μέσο της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε βάση νόμου η
    Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να διεξάγει νομιμά τα δικαιώματα της.

    Αν το πράξει μέσο Τουρκοκυπριακού Καθεστώτος τότε είναι παράνομο το καθεστώς όπως παράνομες είναι και οι Εταιρείες που Δραστηριοποιούνται στο Τουρκοκυπριακό Καθεστώς της Ολοκληρωτικής Δημοκρατίας που έχει γίνει Ολοκληρωτικό Καθεστώς της Τουρκίας.
    Αν η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα αποδεχτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να την Ένταξη στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη ξεκινώντας διαπραγμάτευσης πλέον τόσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκοκυπριακή εντός της Ευρώπης στο Βερολίνο ή στο Παρίσι .

    Αυτό πρέπει να είναι το νέο Κυπριακό Σχέδιο Λύσης του προβλήματος . Να ενταχτεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.

    Φυσικά δεν αποκαλείται θερμό επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ένας, λοιπόν, από τους προβληματισμούς που υπάρχει είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση που η αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου πραγματοποιηθεί ευθύς μετά τη σύνοδο της Βάρνας και έχοντας προηγουμένως η Άγκυρα εξασφαλίσει μια σειρά οφέλη."
    Αν με ρωτατε εμενα,θα εστελνα τον Ματρωζο να ριξει δυο τορπιλλιτσες.
    Ταυτογχρονα,θαστελνα κιενα εμπορικο στην περιοχη,με σημαια Ονδουρας,να περισυλλεξει τους ναυαγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.