27/3/18

Ο διάλογος Γιούνκερ-Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

  • (Φωτ.: EPA / VASSIL DONEV)
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενέργειες της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως αυτός εκφράστηκε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι αυτό είναι σημαντικό για την επανένωση της Κύπρου προς όφελος και των δυο πληθυσμών, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού. Ο Ντόναλντ Τούσκ επισήμανε πως είναι ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. «Ανησυχούμε με κάποιες από τις μεθόδους που υπονομεύουν τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε από την πλευρά του: «Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσεις τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο». Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα σε φυσιολογικό χρόνο. Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Παράλληλα, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει την στάση του και για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.
«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.
Θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να απαντήσει σε όσα του καταλόγισαν οι Ευρωπαίοι, λέγοντας ότι «η Τουρκία σέβεται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «είναι κάτι προφανές από τα γεγονότα στην απόπειρα πραξικοπήματος». Προανήγγειλε δε ότι «θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μας εναντίον τρομοκρατών».
Ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική που δέχθηκε για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και να εμπόδια που θέτει η Άγκυρα, προειδοποίησε ότι «θα ήταν λάθος να απομονωθεί η Τουρκία, καθώς είναι σημαντικός εταίρος στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ. Αν η ΕΕ δεν σταματήσει να είναι ιδιαίτερα επικριτική για συγκεκριμένα μέλη της δεν θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
Κλείνοντας ζήτησε από τα μέλη της ΕΕ «να ενεργούν δίκαια» σημειώνοντας πως «οι εξορύξεις στην Κύπρο πρέπει να γίνουν με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.