18/3/18

Έπεσε η Αφρίνη

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές
Οι ισλαμιστές κατσαπλιάδες του Ερντογάν ανάλαβαν αμέσως το εκπολιτιστικό έργο τους: σκίζουν τη σημαία των YPG και καταστρέφουν το άγαλμα του Καούα (Κάβα) στην Αφρίνη


Turkish Forces Captured Afrin City From YPG (Video, Photos)

Turkish Forces Captured Afrin City From YPG (Video, Photos)



Ερντογάν: Το κέντρο της συριακής πόλης της Αφρίνης  είναι «εξ ολοκλήρου υπό έλεγχο», οι Κούρδοι διέφυγαν (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
00:31
Ο τουρκικός στρατός και οι συμμαχικές δυνάμεις του έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο της συριακής πόλης της Αφρίνης, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι κουρδικές δυνάμεις των YPG είχαν προηγουμένως διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής.


Οι φιλοτουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη πριν από την αυγή και δεν αντιμετώπισαν καμία αντίσταση από τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι είχαν ήδη αποσυρθεί, σύμφωνα με αναφορές. Ο Ερντογάν είπε σε τηλεοπτική ομιλία σήμερα το πρωί ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της Αφρίνης. Εγκωμίασε τις  «ηρωικές πράξεις »  των στρατών, αναφέρει η NTV της Τουρκίας  .

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοί της δεν έχουν εισβάλει στην Αφρίνη, αλλά αντίθετα «έσωσαν» την πόλη από την  «καταπίεση»  των τρομοκρατών. «Αυτή η επιχείρηση έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Τουρκία συμπαραστέκεται στους καταπιεσμένους» , είπε, όπως ανέφερε το  Rudaw .

Ο τουρκικός στρατός κυκλοφόρησε διάφορα βίντεο και φωτογραφίες από την Αφρίνη. Το πλάνο δείχνει άρματα μάχης που κυλούν στο δρόμο, καθώς οι στρατιώτες κυματίζουν τουρκικές σημαίες και σημαίες του FSA.



0:10
380 χιλ. προβολές


Πρώτες εικόνες από το κέντρο της πόλης της Αφρίνης.
       

Κατά την ανακοίνωσή του, ο Ερντογάν έκανε αναφορά σε προηγούμενους οθωμανικούς στρατιωτικούς θριάμβους, συγκρίνοντας την επιχείρηση της Αφρίνης με την τουρκική άμυνα της Καλλίπολη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.  «Μαχόμαστε με τον ίδιο τρόπο που κάναμε στο Τσανάκκαλε»  , είπε, χρησιμοποιώντας το τουρκικό όνομα για την ιστορική μάχη.  « Θεωρούσαν ότι η Τουρκία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν στο Τσανάκκαλε »." Συμπτωματικά, η 18η Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη της κακοτυχούς συμμαχικής επίθεσης κατά των Δαρδανελλίων το 1915.

Τουρκικές δυνάμεις και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός αναπτύσσονται στην Αφρίνη, Συρία 18 Μαρτίου 2018 © Khalil Ashawi / Reuters

Οι Κούρδοι αξιωματούχοι αρνούνται ωστόσο ότι εγκατέλειψαν την Αφρίνη. Ο Hediye Yusuf, ιδρυτικό μέλος του αυτοανακηρυγμένου Δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος της Βόρειας Συρίας, δήλωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές εγκατέλειψαν την πόλη ως μέρος μιας προσπάθειας για την ασφαλή εκκένωση των πολιτών από αυτό που χαρακτήρισε  «σφαγή»  από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το πρκατορείο ειδήσεων  Rudaw , ο Mustafa Bali, πρώην εκπρόσωπος των SDF, δήλωσε ότι  «η αντίσταση στην Αφρίνη εισέρχεται σε μια νέα φάση και θα συνεχιστεί».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli επαίνεσε τον «ηρωικό τουρκικό στρατό». Γράφοντας στο Twitter, ο Κανίκλι δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία εγγυώνται  «την ειρήνη, την ασφάλεια και την ειρήνη»  για την Τουρκία και την περιοχή.

Ο ήρωας είναι ο στρατός μας, όπως ήταν χθες, σήμερα συνεχίζουμε να παρέχουμε ασφάλεια και ειρήνη στη χώρα μας και στις χώρες της περιοχής.

Η τουρκική επιχείρηση διεξήχθη σε συντονισμό με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Οι μαχητές του FSA αντιμετώπισαν αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές (IED) καθώς εισήλθαν στην πόλη, ανέφεραν το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu Agency.

Εικόνες από το κέντρο της πόλης Αφρίνη.
Το Anadolu κυκλοφόρησε βίντεο και φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών που έχει κατασχεθεί από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις στην πόλη. 

Οι τουρκικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο της αποθήκης πυρομαχικών στο #Afrin http://v.aa.com.tr/1092259 

Στις 20 Ιανουαρίου, η Τουρκία ξεκίνησε μια διασυνοριακή επίθεση στη Συρία, με στόχο την απομάκρυνση των Κούρδων  "τρομοκρατών"  από την Αφρίνη. Η επίθεση, με την επωνυμία Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς, έχει τεντώσει τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Το κουρδικό YPG είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (IΚ, πρώην ISIS), αλλά η Άγκυρα τους βλέπει ως παρακλάδι του τρομοκρατικού Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).
Pres. @RT_Erdogan pledges return of Afrin refugees and stabilization of the city including humanitarian and infrastructural support by Turkey.

Οι κουρδικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο βομβαρδισμός της πόλης από τη Τουρκια είχε αναγκάσει 10.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε δύο ημέρες. Την Πέμπτη, η Τουρκία απέρριψε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζήτησε να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία,  λέγοντας  ότι έδειχνε  «σαφή υποστήριξη»  προς τους μαχητές.

Φωτογραφίες που δείχνουν ότι οι μαχητές του FSA ανασύρουν ένα άγαλμα ενός σιδηρουργού που ονομάζεται Kawa, κεντρικό πρόσωπο σε κουρδικό μύθο, έχουν εξαγριώσει τις κουρδικές δυνάμεις. Μια σχετική δήλωση σε μια ομάδα Whatsapp που διοικείται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που κυριαρχούνται από Κούρδους τις χαρακτήρισε ως  «πρώτη καταφανή παραβίαση του λαϊκού πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού με τη κατάκτηση της Αφρίνης», αναφέρει το πρακτορείο Ροίτερ .

Τουρκικές δυνάμεις και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός αναπτύσσονται στην Αφρίνη, Συρία, 18 Μαρτίου 2018 © Khalil Ashawi / Reuters

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά


5 σχόλια:

  1. γεωπολιτικές μοιρολογήτρες ενωθείτε!
    Όλες μαζί
    Λύκος μπήκε στο μαντριιιί... (το ξένο)
    Λύκος μπήκε στο μαντριιιί... (καλέ σαν τραίνο)
    Λύκος μπήκε για μαλλιιιί... (χωρίς το φρένο)
    και θα κουρευτεί γουλί... (άϊντε να χαθείτε μαυροφορούσες γαλιάντρες, πρωϊ-πρωϊ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το περίμενα να πέσει η Αφριν ! Ομολογουμένως πριν δυο εβδομάδες ο τουρκικός στρατος άρχισε μια μεγαλη και επιτυχημένη επίθεση χωρίς όμως ιδιαίτερη αντίσταση απο τους Κούρδους.Οι Κούρδοι μπορεί να εχουν ενα οργανωμένο αντάρτικο σώμα αλλά κακα τς ψέματα δεν εχουν δυνατότητες πολλές.Δεν εχουν αεροπορία και βαρέα όπλα.Μεγαλη προσωρινή στρατηγική νικη Τουρκίας και Ερντογαν.Μεγαλα σφάλματα των Κούρδων που αντί να παραδόσουν στον συριακό στρατό παρέδωσαν στην Τουρκία.Απο το Σεπτεμβρίο του 2017 οι Κούρδοι βρίσκονται σε υποχώρηση σε ολα τα μέτωπα πλην ανατολικής Συρίας.Στο Ιράκ παρέδωσαν , στην Αφριν παρέδωσαν να δουμε που θα παει τωρα η ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι δεν ακους απο κανεναν σχεδον τελευταια για την δραση του ISIS, αυτο δεν σημαινει πως δεν υπαρχουν ή πως καποιος αλλος δεν τους χρηματοδοτει και δεν τους εκμεταλλευεται. Στην ουσια εκ των εσω επεσε το Αφριν, οι Τουρκοι απλως παρελαυνουν.

      Διαγραφή
  3. Οι τουρκμενοι του fsa μόνο κατσαπλιαδες δεν είναι . πολεμάνε σχεδόν 5 χρόνια με τους Κούρδους στην περιοχή αυτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.