8/3/18

Η προβοκάτσια

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Διάφοροι δημοσιογράφοι ή «δημοσιογράφοι», αναλυτές ή «αναλυτές», sites, Καθηγητές Πανεπιστημίου, τουρκολόγοι που δεν ξέρουν τουρκικά (η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που μπορεί να συμβεί αυτό), έχουν «ξεσκιστεί» κυριολεκτικά να διασπείρουν ανακριβείς ειδήσεις, ψέματα, τερατώδεις φήμες και αθεμελίωτες, αλλά τρομοκρατικές εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μερικοί λένε ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Άλλοι λένε, ή αφήνουν να εννοηθεί, ότι ένα προληπτικό πλήγμα κατά της Τουρκίας θα ήταν ότι έπρεπε. Μας προτείνουν δηλαδή να αυτοκτονήσουμε ομαδικά.
Συμπτωματικά, η μεγάλη πλειοψηφία όλων αυτών συνδέεται άμεσα ή έμμεσα, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, με αμερικανικούς και νατοϊκούς κύκλους, ή με άλλες, πολύ εξτρεμιστικές χώρες και δυνάμεις του διεθνούς συστήματος. Γιατί και το διεθνές σύστημα δεν είναι, αυτή την εποχή, ενιαίο.
Κατά μία άλλη σατανική σύμπτωση, η εντύπωση που δημιουργούν με όλα αυτά, το κλίμα, είναι ακριβώς το ίδιο που προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες από καιρού εις καιρόν δηλώσεις του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία και νυν στην Ελλάδα, του κ. Πάιατ. Δηλώσεις εξαιρετικά ανοίκειες για ξένο διπλωμάτη, που όχι μόνο τείνουν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν ως «αυτεκπληρούμενη προφητεία», αλλά και θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως προκαταβολική απόσειση ευθυνών για κάτι που ίσως γίνει. Ο Πρέσβης της ηγετικής δύναμης της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν είναι τουρίστας ή αναλυτής. Οφείλει να ενεργεί για να μη συμβούν αυτά που περιγράφει, όχι να εξηγεί στη χώρα που είναι διαπιστευμένος γιατί μπορεί να καταστραφεί. Τι είναι πάλι τούτο;
Βεβαίως, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και ένας γενικός πόλεμος μεταξύ τους θα ήταν κανονικά αδιανόητος. Αν όμως οι Δυτικοί και το Ισραήλ καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι χάνουν οριστικά την Τουρκία, τότε δεν θα διστάσουν ούτε στιγμή να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο που θα καταστρέψει και τις δύο χώρες (συμβάλλοντας και στην οριστική κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, για σκοπούς και λόγους πολύ διαφορετικούς από αυτούς που εσείς ή εγώ θεωρούμε απαράδεκτη την ΕΕ). Προς το παρόν, τους χρειάζεται η απειλή του.

Τα παραμύθια της Χαλιμάς
Τώρα, χωρίς τη σκιά της σκιάς της σκιάς ενός στοιχείου, ισχυρίζονται ραδιόφωνα, site και εφημερίδες ότι οι Τούρκοι μπήκαν στο ελληνικό έδαφος και άρπαξαν τους Έλληνες στρατιωτικούς. Ένας «αναλυτής» μάλιστα, που και ο ίδιος διαφημίζει τις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ, το «χόντρυνε» ακόμα περισσότερο, ισχυριζόμενος ότι άρπαξαν και ένα τζιπ του στρατού. Ένας άλλος, από ένα site, έλυσε το αίνιγμα της κουκούλας. Τους μετέφεραν, έγραψε, με κουκούλα, γιατί τους κακοποίησαν.
Είπαμε να αντιστεκόμαστε στους Τούρκους, είπαμε να τους κατηγορούμε για αυτά που όντως κάνουν. Για ποιο λόγο όμως να εφευρίσκουμε γεγονότα; Σε ποιόν χρειάζεται κάτι τέτοιο; Ποιος τους έβαλε όλους αυτούς να λένε όσα λένε; Είναι μόνο ανοησία και ανευθυνότητα;
Οι αναγνώστες και οι ακροατές βομβαρδίζονται με σειρά ισχυρισμών που παραβιάζουν κατάφωρα την κοινή λογική. Ένας σπουδαιοφανής καθηγητής, πολύ γνωστός για τις σχέσεις του με τρίτη χώρα, μιλώντας σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό, οπαδός ο ίδιος μάλλον ενός «προληπτικού πλήγματος» κατά της Τουρκίας, αν και έχει την εξυπνάδα να μην το λέει πολύ καθαρά, υποστήριξε ότι είναι αδύνατον (όπως λένε οι ίδιοι οι στρατιωτικοί, το υπουργείο Άμυνας και η ελληνική κυβέρνηση) να χάθηκαν και να μπήκαν 253 μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος οι δύο. Γιατί παρακαλώ είναι αδύνατον; Γιατί μπαίνεις τόσο πολύ μέσα, μόνο αν κάνεις κατασκοπεία. Αλλά όταν κάνεις κατασκοπεία δεν φοράς τη στολή σου και τα εθνόσημα. Άρα δεν μπήκαν μέσα. Άρα τους απήγαγαν οι Τούρκοι. Αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν αυτοκίνητο. Αυτός ο άνθρωπος διδάσκει σε Πανεπιστήμιο!
Αλλά τι να κάνει και ο μέσος Έλληνας, που δεν είναι ειδικός, δεν έχει τη δυνατότητα να το ψάξει, δεν διαθέτει πληροφορίες και ακούει ή διαβάζει τόσους πολλούς να λένε ότι άρπαξαν τους Έλληνες οι Τούρκοι; Αν δεν το πιστέψει, τουλάχιστον θα αρχίσει να το σκέφτεται. «Όλοι πιστεύουν (στη Θράκη) ότι ήταν ενέδρα», τιτλοφορεί στην πρώτη σελίδα μια γνωστή στην ικανότητά να παραπληροφορεί ιστορική εφημερίδα της χώρας (κάτι ήξεραν οι φοιτητές που την έκαψαν στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973). Και διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και δεν παίρνει την ευθύνη τους. «Όλοι το πιστεύουν». Άντε τώρα να τους βρεις όλους και να τους ρωτήσεις.
Η μία εφημερίδα εντοπίζει την αρρώστια, μια άλλη, αγνοώντας ότι πιθανώς, ο εμπρηστής και ο πυροσβέστης είναι το ίδιο πρόσωπο, προτείνει στην πρώτη σελίδα της, και το φάρμακο: «Ο Τραμπ στέλνει τον στόλο», γράφει, για την Κύπρο μεν, αλλά δεν είναι σαφές από την εμφάνιση αν δεν αφορά και το Αιγαίο αυτό, σε μια σύγχρονη μορφή του παροιμιώδους «Κορίτσια ο Στόλος». Ο αμερικανικός τύπος γράφει ότι ο Κίσσινγκερ έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στον Τραμπ μετά τον Νετανιάχου. Δηλαδή ο άνθρωπος που έβαλε την ελληνική χούντα να κάνει το πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 και τον Ετσεβίτ να εισβάλει μετά στο νησί είναι σήμερα ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Το παράδειγμα της κυπριακής ΑΟΖ
Τώρα βέβαια, ο Στόλος που λέγεται ότι σπεύδει, όχι να υπερασπιστεί την Κύπρο, αλλά την Exxon, θα ζητήσει υποθέτουμε και κάποια ανταλλάγματα. Θα μπει ακόμα πιο πολύ στον βούρκο της ξένης εξάρτησης η Κύπρος. Θα αυξηθούν οι πιέσεις να δώσει επιτέλους το κράτος της με μια παραλλαγή του Ανάν και οι δικαιολογίες για να το κάνει («πρέπει, γιατί πως θα εκμεταλλευθούμε τα πετρέλαια;», δηλαδή η Exxon). Όσο για την Τουρκία, μετά την πρώτη επιτυχία της θα κλιμακώσει τις ενέργειές της.
Πρόκειται για τυχαίο ή για προσχεδιασμένο αποτέλεσμα;
Ο πρώην ΥΠΕΞ, ο κ. Κασουλίδης το μισοείπε. Τους είχαν δώσει διαβεβαιώσεις. Είτε πρόκειται για ανοησία, είτε λόγω διαβεβαιώσεων, ο Αναστασιάδης πάντως έδωσε το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ στην ιταλική ΕΝΙ και αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε οικόπεδο στους Ρώσους, όπως και διευκολύνσεις ανεφοδιασμού στα πλοία τους που είχαν ζητήσει. Στους Ρώσους όμως τρέχουν οι Κύπριοι κάθε φορά που χρειάζονται βοήθεια. Στη ζωή, όπως και στη διεθνή πολιτική, δεν μπορείς συνέχεια να ζητάς και ποτέ να μη δίνεις.
Είχε κάθε δικαίωμα η Κύπρος να δώσει το οικόπεδο στην ΕΝΙ και είναι εντελώς παράνομη η παρεμπόδιση των ερευνών από την Τουρκία. ‘Όμως, η πιθανότητα να αφήσεις ξεκλείδωτο αμάξι στη Νάπολη της Ιταλίας και να μη σε κλέψουν είναι μάλλον μηδαμινή. Και κλειδωμένο να το αφήσεις θα στο κλέψουν. Παρανόμως, αλλά θα γίνει. Όπως είναι αδύνατο στον Ερντογάν να βλέπει αφύλαχτο το οικόπεδο μπροστά του και να μην κάνει τίποτα για να ανακόψει κυπριακές ενέργειες, απολύτως νόμιμες μεν, πλην δυνάμενες να αλλάξουν σημαντικά τον στρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν θα ήταν Τούρκος!
Μήπως κάποιος λοιπόν πρόβλεψε σωστά τι θα γίνει στο οικόπεδο 3 και αποφάσισε ότι τον συμφέρει να γίνει; Ώστε και να πουλάει εκ των υστέρων προστασία και να βρει ένα επιπλέον μοχλό πίεσης για τους σκοπούς του. Και να δημιουργήσει μια ακόμα εστία σύγκρουσης.
Η Αυτοκρατορία έχει ανάγκη τις συγκρούσεις, ακόμα και των υποτελών, όσο εσείς κι εγώ το οξυγόνο. DIVIDE ET IMPERA. Ο Ηγεμών μισεί τη σταθερότητα. Το ύψιστο όπλο του είναι να κρατά εκείνος, και μόνο εκείνος, στα χέρια του τα Κλειδιά της Ειρήνης και του Πολέμου.

Μια Ιστορική Υπενθύμιση και η έννοια μιας Παράστασης
Ο Κίσσινγκερ ήταν καταπληκτικός το 1974. Έβαλε τους Τούρκους και τους Έλληνες να συγκρουστούν μεταξύ τους για να πάρει αυτός την Κύπρο που χρειαζόταν. (Κυρίως βέβαια εξελίχθηκε σε μονομερή σφαγή των Ελλήνων.) Όπως οι Αγγλοαμερικανοί έβαλαν τους Έλληνες να σκοτωθούν μεταξύ τους για να πάρουν αυτοί την Ελλάδα, στη δεκαετία του 1940. Όπως οι Αγγλογάλλοι μας έστειλαν στον Σαγγάριο το 1921, για να πάρουν οι φίλοι τους και όχι ο Κεμάλ τη Μοσούλη.
Έχει κανείς την εντύπωση ότι παρακολουθεί επί σκηνής ένα έργο που έχει πολλούς ηθοποιούς, άλλοι είναι «αριστεροί», άλλοι «δεξιοί», άλλοι « εθνικόφρονες», άλλοι «ενδοτικοί», παίζουν διάφορους ρόλους που εξυπηρετούν τη βαθύτερη οικονομία του έργου, αλλά σκηνοθέτης είναι ένας.
Η ιστορία της δήθεν απαγωγής των Ελλήνων στρατιωτικών δεν ήτανε άλλωστε το μόνο κρούσμα μαζικής παραπληροφόρησης. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα για επικείμενη κατάληψη του Καστελόριζου και διάβαση του Έβρου και μύρια όσα άλλα. Το γεγονός ότι υπάρχουν και σοβαρά περιστατικά τουρκικής επιθετικότητας διευκολύνει, γιατί κάνει ευκολότερο να περάσουν ως αληθή τα εξωφρενικά.
Με δεδομένη την κεντρική και δικαιολογημένη θέση ως Εχθρού της Τουρκίας στο ελληνικό εθνικό ασυνείδητο, για προφανείς ιστορικούς λόγους (αντίστοιχα συμβαίνουν και από κει), δεν είναι και δύσκολο να πείσουν τους Έλληνες ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να τους κατασπαράξουν αύριο.
Το πρόβλημα είναι ότι για να σωθεί ο ταύρος δεν πρέπει να κοιτάει το κόκκινο πανί, αλλά τον ταυρομάχο.
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι οι αναγνώστες, υποκείμενοι στο ασκούμενο μπαράζ ψευδολογίας και παραπληροφόρησης που συνεχίζεται, μπορεί να αμφισβητούν την ορθότητα όσων λέω, τους προτείνω να πάρουν ένα μπλοκάκι και να σημειώνουν αυτά που ακούνε ή διαβάζουν, ιδίως τα πιο εντυπωσιακά. Και μετά να φτιάξουν έναν κατάλογο πόσα αποδεικνύεται ότι είναι αλήθεια και πόσα ψέματα. Να το κάνουν με το δικό τους μυαλό, όχι με αλλωνών μυαλό, χωρίς να επηρεάζονται από κανένα, ούτε και από τις ίδιες τις δικές τους γνώμες. Θα διαπιστώσουν σύντομα το τεράστιο ποσοστό ψευδών και διαστρεβλωτικών παρουσιάσεων που ακούνε κάθε μέρα.
Δεν αμφισβητεί ο γράφων την τουρκική επιθετική συμπεριφορά, η οποία άλλωστε είναι μια σταθερά δεκαετιών, δεν είναι τωρινή. Αυτό που υποστηρίζει είναι ότι δυνάμεις, για επιδιώξεις που θεωρούμε εξαιρετικά ύποπτες, επιδίδονται σε μια πολύ εκτεταμένη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, που αποσκοπεί, το πιθανότερο, να οδηγήσει σε συνθήκες που μια κυβέρνηση, ή ένας στρατιωτικός ηγέτης θα αισθάνονται υποχρεωμένοι να «πατήσουν το κουμπί», που η συμπεριφορά τους θα γίνει καταναγκαστική και οι δύο χώρες θα εγκλωβιστούν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν θα μπορούν να διακόψουν.
Το ίδιο κινδυνεύει να συμβεί και με την κοινή γνώμη. Όταν οι άνθρωποι εγκλωβιζόμαστε σε μια γνώμη δεν την αλλάζουμε εύκολα, γιατί δεν θέλουμε συνήθως να αποδεχθούμε ότι κάναμε λάθος ή ότι εξαπατηθήκαμε.
Υπάρχουν άλλωστε και στην Τουρκία οι προβοκάτορες, όπως ο κ. Κιλιντζάρογλου.
Στήνεται, προετοιμάζεται ένας μηχανισμός που μπορεί είτε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Τουρκία, για λογαριασμό τρίτων δυνάμεων, είτε σε απαράδεκτες υποχωρήσεις, δήθεν για να «μην πάμε σε πόλεμο». Και που περιορίζει ασφυκτικά τα ήδη πολύ περιορισμένα περιθώρια κινήσεων μιας οικονομικά και κοινωνικά καθημαγμένης Ελλάδας.
Δεν μπορούμε φυσικά να εξαντλήσουμε ένα τέτοιο θέμα σε ένα περιορισμένο σημείωμα. Θα επανέλθουμε.
Δείτε επίσης:

17 σχόλια:

  1. Όταν οι έννοιες δημοκρατία-ελευθερία έκφρασης-ελευθερία του τύπου(γραπτού ή ηλεκτρονικού) είναι συγκεχυμένες και ο καθένας λέει ότι θέλει είτε ως τυχάρπαστος είτε ως προπαγανδιστής χωρίς την παραμικρή συνέπεια ή έλεγχο τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.Θα έπρεπε να ελέγχονται απο εισαγγελικούς λειτουργούς αυτά,να ενεργούνται τα δέοντα ανα περίπτωση αυτεπαγγέλτως όταν γράφονται ή ειπώνονται ψεύδη με μορφή προπαγάνδας που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ή την ψυχολογία του έθνους(όποιος έχει υποτυπώδης μόρφωση,μυαλό και κρίση δεν επηρεάζεται αλλα εδω κυβέρνηση τον σύριζα έβγαλαν οπότε ας είμαστε επιφυλακτικοί).Εξαιρετικό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορεί να επέμβει κανεις εισαγγελέας και να πιάσει κάποιον δημοσιογράφο που μεταφέρει μια είδηση καθότι δεν ειναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει την πηγή του.Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ειναι άκρως λεπτή νομικά έννοια και δε βγάζεις άκρη, πρέπει να αποδείξεις οτι ήξερε ο δημοσιογράφος την αναλήθεια και τη μετέδωσε με δόλο ! Πιασε το αυγό και κουρευτο.Υπσρχουν και τραγελαφικά περιστατικά παλαιότερα με τους σεισμός όπου έδιωκοντο επιστήμονες επειδή έκαναν επιστημονική πρόβλεψη ! Αυτο που πρέπει να γινεται ειναι ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση,Μόνη η ΕΠΙΣΗΜΗ ενημέρωση λύνει το θεμα.Εχει λυθεί σε όλες τις προηγμένες χώρες χρονια τωρα...Έγινε κατι ? Επισήμως ενημερώνεις και απαντάς σε όλες τις φήμες εξουδετερώνοντας τις.Αν δεν απαντάς τότε πρόβλημα σου...

      Διαγραφή
    2. @ Όλα για όλα,

      Η «μη αποκάλυψη των πηγών» ενός δημοσιογράφου, ΔΕΝ είναι Νομικά κατοχυρωμένη ούτε φυσικά αναγνωρίζεται από κανένα Δικαστήριο - είναι απλά μία συντεχνιακή πρακτική, ένα κόλπο της δουλειάς αν θέλεις να το πούμε κι έτσι, που εφαρμόζουν οι δημοσιογράφοι για να μπορούν να διατηρούν την αξιοπιστία τους απέναντι στους πληροφοριοδότες τους.

      Το παραπάνω φυσικά, ΔΕΝ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε έναν Εισαγγελέα να αποδώσει κατηγορίες, ούτε και την σύνθεση ενός Ποινικού Δικαστηρίου να αποφασίσει καταδικαστικά για κάποιον που μέσω Τύπου διασπείρει ψευδείς ειδήσεις που κατά το Άρθρο 191 του ΠΚ «…επιφέρουν φόβο και ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ή μπορούν να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, στο εθνικό νόμισμα ή τις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ της χώρας ή να επιφέρουν ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ της χώρας…». Ως εκ τούτου, αν και ισχύει φυσικά το τεκμήριο της αθωότητας και θα πρέπει (όπως αναφέρεις) να ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ πως ο δημοσιογράφος γνώριζε εκ των προτέρων πως η «είδηση» είναι αναληθής, ο Νόμος δίνει το δικαίωμα στους Δικαστές να τον καταδικάσουν κατ΄ εκτίμηση, λαμβάνοντας υπ΄ όψη κι άλλους παράγοντες πχ την εν γένει δημοσιογραφική του συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος που μέσω Τύπου συνεχώς ανακαλύπτει (αναπόδεικτες) «σκευωρίες», «προσγειώσεις εξωγήινών στο Αγρίνιο», και «θαύματα» με (δήθεν) Αγίους που «δακρύζουν, ματώνουν και γουρλώνουν τα μάτια»… ε, δεν αποτελεί και παράδειγμα αξιοπιστίας.

      Ως εκ τούτου, απόδοση κατηγοριών, προσαγωγή σε Δίκη και μερικές καταδικαστικές αποφάσεις σε όσους συστηματικά εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα - έτσι για να μπαίνουν σε μια σειρά τα πράγματα και να κάθεται ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Και να δούμε τότε, εάν υπό την απειλή της σπάθης της Θέμιδος (φυλάκιση από 6 μήνες έως 5 χρόνια ΚΑΙ επιπλέον χρηματική ποινή έως 15000 ευρώ όπως προβλέπει ο Νόμος) ποιος από τα κουτσαβάκια δήθεν δημοσιογραφίσκους της πορδής, θα έχει τα παντελόνια να καλύψει την ανωνυμία των πηγών του ή εάν θα αρχίσουν να κελαηδάνε σε ρυθμούς καρσιλαμά…!

      Διαγραφή
    3. Τι επίσημη ενημέρωση να περιμένεις όταν γίνεται συλλαλητήριο(με 500.000 και 1.000.000 Έλληνες πολίτες)και τα κρατικά κανάλια(που αρπάζουν τα ευρώ σαν στραγάλια από κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ υποτίθεται για να έχεις ''ελληνική τηλεόραση'')εκείνη την ώρα δείχνουν πως γίνεται το παστίτσιο και πως να τσιγαρίσεις τον κιμά για να κάνεις παπουτσάκια;Για γέλια και για κλάματα κοινώς...

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ, δε διαφωνω. Αλλά πρέπει κάποτε να αυτονομηθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες απο το κομματικό κράτος.Επι της γρίπης των πτηνών π,χ, καθε μερα το Κεελπνο έβγαζε ενημέρωση .Μολις ο κοσμος είδε οτι δεν είχαμε περιστατικά ηρέμησε.Αν έβγαινε ένας δημοσιογράφος και έγραφε ποιος ξέρει πόσοι πέθαναν και δε μας το λένε θα γελοίοποιειτο.Αν δεν έβγαινε επίσημη ανακοίνωση τότε ο κοσμος θα αναρωτιόταν για μη μιλά το κράτος άρα εχει δίκιο ο δημοσιογράφος...
      Το αλλο θεμα πάντως που βάζει το άρθρο πέρα απο αυτο το ζήτημα της δεοντολογίας των μέσων ειναι οτι ισως εργαλοιποιηθει η χώρα για να σωσει τα συμφέροντα τη η Δύση στην Τουρκία ! Πόλη δυνατή ιδέα που θελει ανάλυση.

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικό άρθρο του Κωνσταντακόπουλου, σοφό, με ευρηματικούς παραστατικούς παραλληλισμούς που βοηθούν στην κατανόηση και απομνημόνευση. Θα πρεπε να διδάσκεται
    στα μαθήματα λογικής για τα παιδιά και σε ποινικά αναμορφωτήρια για ξερόλες γεωπολιτικούς αναλυτές, ΕΛΙΑΜΕΠιδες επαΐοντες, δημοσιοκάφρους πάσης απόχρωσης και δολαριοβόρους και ευρωλιγούρηδες "διανοουμένους".΄Οσους τέλος πάντων είναι βαλτοί κάθε φορά να σείουν το κόκκινο πανί για να κρύβουν από τον ταύρο (εμάς,δηλαδή)τον εντολέα τους ταυρομάχο (Πάϊατ, Μέρκελ, Γιούνκερ), που μας αντιμετωπίζουν ως ορεκτικό ψαχνό για κιμά των φαστφουντάδικων σχεδιασμών τους.
    Πότε θα μάθουνε και άπειροι αγαθιάρηδες Ρωμιοί να μην υπνωτίζονται από το κόκκινο πανί, πού κάθε φορά τους οδηγεί τον λαιμό στη αιχμή της λάμας -εχθρικής η αδελφικής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι έκδηλη η αγωνία του αρθρογράφου που όμως είναι αγωνία όλων μας. Του ξεφεύγει παρά ταύτα μια κρίσιμη παράμετρος: Τον πόλεμο συνήθως κάποιος στον επιβάλλει. Έτσι το 1940 οι Ιταλοί φασίστες μας επέβαλαν τον πόλεμο, το 1941 οι Γερμανοί ναζιστές, ομοίως. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και άλλους που πολέμησαν όχι κατ' ανάγκη για να νικήσουν, αλλά για να μην γελοιοποιηθούν. Το 1974 δεν πολεμήσαμε, απλώς αποχωρήσαμε. Έκτοτε συνεχίζουμε να αποχωρούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΄΄Αυτό που υποστηρίζει είναι ότι δυνάμεις, για επιδιώξεις που θεωρούμε εξαιρετικά ύποπτες, επιδίδονται σε μια πολύ εκτεταμένη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, που αποσκοπεί, το πιθανότερο, να οδηγήσει σε συνθήκες που μια κυβέρνηση, ή ένας στρατιωτικός ηγέτης θα αισθάνονται υποχρεωμένοι να «πατήσουν το κουμπί», που η συμπεριφορά τους θα γίνει καταναγκαστική και οι δύο χώρες θα εγκλωβιστούν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που δεν θα μπορούν να διακόψουν.''
    Νομίζω ότι σε ένα τραπέζι πόκερ τα πάντα είναι στην θέση τους.Και τα χαρτιά,και τα λεφτά,και η τσόχα,και οι καρέκλες,και οι παίχτες.Το να καθίσει κάποιος να παίξει όμως είναι δικιά του απόφαση και επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τοχουμε πει και τοχουμε ξαναπει:
    Οντως,η ιστορια εχει δειξει οτι αυτη η πιθανοτητα στην οποια αναφερεται ο κος ΚΩΝ/ΠΟΥΛΟΣ ειναι σχεδον βεβαιη.
    Δεν "κομιζει ομως γλαυκα ες Αθηνας".
    Οποιος εχει στοιχειωδη γνωση ιστοριας το ξερει.
    Παρ'ολα αυτα.
    Τα ιδια ακριβως λεει κι'ο κος Παϊατ.

    Το '74 στην Κυπρο,ο ελληνικος στρατος Δεν πολεμησε κε Κων/πουλε...
    Ή μηπως εχετε την εντυπωση οτι πολεμησε.
    Για να ξερουμε τι λεμε.

    Οσον αφορα το '20-22 στην Μ.Ασια,παραθετω ενα μονο τμημα ιστορικου κειμενου:

    "Τον Μάιο του 1922 ο αντιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας παραιτήθηκε λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να του στείλει ενισχύσεις. Στη θέση του ανήλθε ο Γεώργιος Χατζανέστης, ο οποίος διέπραξε ένα μοιραίο λάθος, υπάγοντας απ’ευθείας στη στρατιά τα τρία σώματα στρατού. Την ίδια εποχή πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αλλαγές στο στράτευμα με αποτέλεσμα πολλοί έμπειροι αξιωματικοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η νέα κυβέρνηση ζήτησε την άδεια των συμμάχων για στρατιωτική επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη. Η γαλλική όμως κυβέρνηση αρνήθηκε και επισήμανε ότι δόθηκαν εντολές στα συμμαχικά στρατεύματα κατοχής στην Κωνσταντινούπολη και την Μ. Ασία να εμποδίσουν κάθε ελληνική κίνηση για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης."

    Αλλα ειμαι σιγουρος,οτι δεν προκειται να δωσετε σημασια εσεις ο "Μεγαλος και Πολυς"...αλλα τι ακριβως ειστε κε Κων/πουλε;
    Δημοσιογραφος;
    Απο που ξεφυτρωσατε ή μαλλον σας ξεφυτρωσανε Κε;

    Σημασια δεν θα δωσετε για το πως ο Ελληνικος στρατος στην Μ.Ασια ΕΦΕΡΕΤΟ ΚΑΙ ΑΓΕΤΟ ΩΣ ΥΠΟΤΕΛΗΣ των Ξενων Κεεεε...

    ΩΣ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ...

    Οπως Ακριβως φερεστε κι'εσεις.

    Η Αγια τριαδα στην Ανατολικη Μεσογειο ειναι οι ΜΙΤ-ΜΟΣΣΑΝΤ-CIA.

    Γνωστο αυτο παλαιοθεν.

    Και λοιπον;

    Τι καινουργιο μας κομιζετε κε;
    Να σας πω τι κομιζετε:
    Αυτο ακριβως που θελουν οι αμερικανο-ισραηλινοι.
    Να δωσουμε οικοπεδακια φυσικου αεριου και γιατι οχι και την Δ.Θρακη στους κολλητους τους τουρκους και μαλιστα ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ.

    Ή μηπως πιστευετε οτι ειμαι κιεγω πρακτορας;
    Εγω ειμαι ενας ασημαντος Κε.
    Μονο οι "σημαντικοι" οπως εσεις και αλλοι "επιφανεις" μπορειτε ναστε οι πρακτορες και να μας τρελλενετε με τις μαλακιες σας.
    Εγινα κατανοητος;
    Α... ο καθε μη πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαφωνώ κάθετα με το άρθρο. Τα πάντα ελέγχονται από τους κακούς Αμερικανούς και τους Εβραίους. Δεν υπάρχει η βούληση της Τουρκίας για περιφερειακή δύναμη πουθενά. Αυτό που βλέπω είναι μια άκρως επιθετική Τουρκία με επιχειρήσεις γενοκτονίας τόσο στο τουρκικό κουρδιστάν όσο και στο αφρίν και μια "ψύχραιμη" Ελλάδα η οποία είναι και σε μνημονιακό καθεστώς. Σημειωτέον ότι το βαθύ κράτος της Ελλάδας κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει όχι θερμό αλλά και ψυχρό επεισόδιο. Υπομονή και προσωπική ψυχραιμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απο αυτα που διαβασα στο αρθρο μαλλον ο συγγραφεας δεν ανηκει στο μεσο ελληνα και εχει περισσοτερες πληροφοριες που δειχνουν οτι οι ισχυρισμοι των τουρκων ειναι σωστοι για 250 μετρα παραβιαση και για κατασκοπεια και επισης οι κυπριοι εφοσον δεν εδωσαν οικοπεδο στους ρωσσους ειναι φυσιολογικο να τους κανουν καψωνια οι τουρκοι. Και βεβαιως ο ιδιος δεν εχει σχεσεις με τριτες χωρες και ΝΑΤΟ οπως αλλοι δηθεν αναλυτες. Η αναλυση ασαφης και θολη οσο και αυτες που κατηγορει. Το αρθρο ανηκει στο σωρο των αρθρων που κατηγορει ως αναξιοπιστα και σπρωχνει τον αναγνωστη σε συγκεκριμενα συμπερασματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και να συνεχισω μετα τη λεξη ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ και να γιορτασουμε την ανακυρηξη της Θεσσαλονικης σε Νεα Ιερουσαλημ. Δυνατο, ακριβες σxολιο Κε. cavadas. Mεσα στο βουρκο της πλεριας δημοκρατιας κολυμπαει κι* αυτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,τωρα που θα τους πεταξουν στη θαλασσα ετοιμαζονται,με πρωτοστατουσα οικοδεσποινα τον κο Μπουχταρ,κατα κοσμον Μπουταρη...

      Διαγραφή
  9. οτι καποιοι δημοσιογραφοι αναλυτες εχουν περασει τα εσκαμενα και πιθανως να εξυπηρετουν ξενα κεντρα(ελληνικη συνηθεια)θα συμφωνησω απολυτα και σιγουρα αποβλεπουν αλλου εκτος απο το Εθνικο συμφερον της Χωρας....Αλλα οταν στρατηγος οπως κος Παραγιουδακης με τεραστια εμπειρια και ειδικα στον Εβρο λεγει οτι το συμβαν ηταν προμελετημενο και ενηργησαν ειδικες δυναμεις των Τουρκων σε κατι πιθανο που θα μπορουσε να συμβει καθως πολλακις περιπολα χανουν για λιγο το δρομο τους και πατανε λιγακι στο εδαφος του αλλου,συμβαδιζει και με τη λογικη της αμοιβαιοτητας που και κος Καλεντεριδης ανεφερε σε πρωινη εκπομπη....το θεμα για μενα ειναι οτι το ΓΕΣ και γενικα το Ελλ κρατος για ακομε μια φορα πιανεται απροετοιμαστο κοντοφθαλμο επιπολαιο και ουσιαστικα αδιαβαστο απεναντι σε τακτικες των Τουρκων...ακουγεται λογικο οταν κρατας, εστω και στα πλαισια της νομιμοτητας του Ασυλου,8 Τουρκους αξκους να επιζητηθει τροπος ισοβαθμισης απο την Τουρκικη πλευρα και επρεπε να ειχαν δωθει σαφεστατες οδηγιες στα στελεχη των ΕΔ που επιτηρουν τα συνορα με τουρκια.....και γιατι οχι οι πατημασιες που ακολουθουσαν καλοπροαιρετα τα στελεχη ναμην ειχαν γινει απο τους Τουρκους τους ιδιους για να τους παγιδευσουν στα 3μετρα εντος του τουρκικου εδαφους σε "νεκρο" χρονο ελεγχου απο τα συνηθη περιπολα???εχει αποδειχθει στο παρελθον οτι οι Τουρκοι παρατηρουν μαθαινουν αναλυουν και μηχανευονται πανω σε περιστατικα και συγκυριες αλλα και ασκουν εξωτ πολιτικη και διπλωματια μαζι με τις ΕΔ τους...εγω ο ιδιος ηρθα αντιμετωπος με περιεργο περιστατικο κατα τη θητεια μου σε νησι της 12νησου εκτελωντας υπηρεσια σκοπου(2-4) σε παραλιακη σκοπια και στο πλησιεστερο σημειο με Τουρκια το 2003 κατα το οποιο αναγκαστικα να ανοιγωκλεισω τα κλειστρα του G-3 προς εκφοβισμο βενζινακατου(καθως δεν ημουν και υποδειγμα σκοπου αφου ειχα πεταξει λογο ζεστης τη τελαμωνα μεσα στη σκοπια) που με προσεγγεισε απο τα τουρκικα παραλια,χωρις φωτα, πολυ κοντα στη σκοπια και κατευθηναν πανω μου φως ισχυρο απο προβολεα ερευνης.μετα το ολιγολεπτο σοκ ειδοποιησα τον ΑΥΔΜ που ηρθε στο ποστο μου αφου η βενζικατος ειχε βαλει πλωρη προς Τουρκια και με συμβουλευσε να το αναφερω στην αναφορα φρουρας πραγμα που εκανα αλλα δεν δωθηκε καμια σημασια απο το λοχαγο,απλα μονολογησε οτι ηρθαν να τσεκαρουν οι απεναντι εαν κοιμομαστε στη σκοπια..!!!και οτι πιθανως να μου ζητηθουν εξηγησεις και απο το Α2 ΓΡΑΦΕΙΟ της μεραρχιας κατι που φυσικα δεν εγινε απλα περασε στο ντουκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγω ο ασημαντος προτεινω:
    Να μην επιτραπει ξανα στον κο Παϊατ να ξαναεισελθει εντος του Πενταγωνου.
    Να τεθει το λιμανι στη Σουδα σε καραντινα.
    Μην πω,αν μπει το αεροπλανοφορο των ΗΠΑ εντος των Ελληνικων χωρικων υδατων να χτυπηθει απ'ολα τα υποβρυχια του στολου...
    Αεισιχτηρ με δαυτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Κ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ κάνει λάθος στο βίντεο,όταν λέει ότι η Ελλάδα υπχρεούται να δώσει άσυλο...
    Thanos Tzimeros
    26 Φεβρουαρίου 2016 · Αθήνα ·
    ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΣΥΛΟΥ;
    Πέφτοντας σε σχόλιο νομικού, που εργάζεται μάλιστα και στο γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, η οποία με εγκαλούσε για προηγούμενο σχόλιό μου, διότι, λέει και οι Αφγανοί και οι Σομαλοί δικαιούνται ασύλου, νομίζω ότι πρέπει να φωτίσω μια άλλη απάτη της αριστερής μπουρδολογίας: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "δικαίωμα ασύλου" ως νομική έννοια! Προκαλώ όποιον έχει αντίθετα επιχειρήματα να με διαψεύσει.
    Κανένα διεθνές κείμενο (σύμβαση Γενεύης 1951, πρωτόκολλο Ν. Υόρκης 1967, Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Συνδιάσκεψη ΟΗΕ για το εδαφικό άσυλο 1977, κ.λπ.) δεν προβλέπει τέτοιο δικαίωμα. Η παροχή ασύλου σε πρόσφυγες πολέμου δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη, τα οποία πρώτα σταθμίζουν το αν απειλείται η τάξη και η ασφάλειά τους.
    Σε απλά Ελληνικά: το ότι στην πατρίδα σου γίνεται πόλεμος κι εσύ έφυγες από εκεί δεν υποχρεώνει ΚΑΝΕΝΑ κράτος να σε δεχθεί. Αν θέλει θα το κάνει. Όλα τα κείμενα που αφορούν στα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων αναφέρονται στην συμπεριφορά του κράτους προς τον πρόσφυγα ΑΦΟΥ του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, το οποίο φυσικά μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Αν για παράδειγμα το ISIS ηττηθεί και οι καταδιωκόμενοι μαχητές του έρθουν στην Ευρώπη, θα τους χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο; Το λέω διότι πολύ κεφαλομάντηλο και light μπούργκα πέφτει σε όσους μουσουλμάνους επέλεξαν την χριστιανική έως άθεη αλλά χειμαζόμενη Ευρώπη ως "δεύτερη πατρίδα τους" κι όχι την πάμπλουτη και ομόθρησκη Σαουδική Αραβία.
    Το ότι νομικοί μιλάνε για "δικαίωμα ασύλου" είναι ενδεικτικό της κατάντιας της Παιδείας και της επιστημονικής τους ανεπάρκειας. Πριν την εισβολή των δήθεν προσφύγων είχαμε την εισβολή των δήθεν επιστημόνων, αποφοίτων (ορθότερα: αποφύτων) των δήθεν Πανεπιστημίων και όσων με τέτοιες προδιαγραφές εκφέρουν δήθεν πολιτικό λόγο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.