23/3/18

Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος επειδή δεν είναι τρελός

  • Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βουλευτές του AKP (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)
Η παρατεινόμενη αναμέτρηση, αλλά όχι μετωπική ρήξη, Ρωσίας-Αμερικής επιτρέπει στον Ερντογάν να χορεύει στη Συρία, αντί να κλαίει. Εάν ή όταν οι δύο Μεγάλοι συνεννοηθούν ο Ερντογάν θα υποχρεωθεί να επιλέξει, εκτός αν αποφασίσουν να τον συνθλίψουν. Η εικόνα του τρελού, απρόβλεπτου και ανεξέλεγκτου Ερντογάν που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι παραπλανητική. Εξυπηρετεί μια κυβέρνηση τρομαγμένη και ένα ψοφοδεή πολιτικό κόσμο που δεν ξέρουν τι τρέμουν περισσότερο ενώπιον του Ερντογάν: Να αντισταθούν ή να παραδοθούν; Κινδυνεύουν ή να αποκαλυφθούν απαράσκευοι απέναντι στην Τουρκία ή να κατηγορηθούν για δειλία. Το δόγμα είναι ότι δεν πρέπει να προκαλείς ένα ανισόρροπο γείτονα γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος επειδή δεν είναι τρελός. Σχεδιάζει ψύχραιμα, απειλεί και εκβιάζει σύμφωνα με την αρχαία Κινέζικη συνταγή ότι το καλύτερο είναι να νικήσεις τον αντίπαλο χωρίς πόλεμο.
Η Τουρκία, σύμφωνα με παλαιότερη πληροφόρηση, έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην επέμβουν επί 72 ώρες σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, εάν, δηλαδή, μας επιτεθεί. Έως τώρα οι ΗΠΑ δεν ικανοποιούν το αίτημα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν εξαπέλυσε και αυτή τη φορά μύδρους και απειλές εναντίον μας. Θέλει αλλά δεν έχει άδεια να προχωρήσει. Η στάμνα, βέβαια, πάει για νερό πολλές φορές αλλά μια σπάει. Ωστόσο τώρα δεν διαφαίνεται αλλαγή συγκυρίας και σχεδιασμού ώστε τμήμα ελληνικού εδάφους (στεριάς ή/και νησιού) να γίνει αντάλλαγμα προς την Τουρκία.
ΗΠΑ, Ρωσία και η σχέση τους με την Τουρκία
Το εύψυχο των ένστολων, αξιωματικών και οπλιτών, είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο όπλο της χώρας. Εφόσον δεν διαβρωθεί από απόψεις όπως του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά που θεώρησε δεδομένο, όπως έγραψε το Πρώτο Θέμα, ότι θα ηττηθούμε αν η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Ο κ. Κοτζιάς με άλλες ηττοπαθείς δημόσιες δηλώσεις του προ ημερών καλούσε τους Έλληνες να θυμηθούν την ήττα μας το 1897, την καταστροφή του 1922 και την εισβολή/κατοχή της Κύπρου. Πάλι καλά που ο Ν. Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σταμάτησε στο 1897 και δεν μας θύμισε τη μάχη του Ματζικέρτ και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για να μας πείσει ότι η Τουρκία είναι αήττητη.
Σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε ότι στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας δεν είναι πια οι ΗΠΑ αλλά η Ρωσία. Η Τουρκία, λοιπόν, για να γλιτώσει από την ασφυκτική αγκαλιά της Αμερικής θα πέσει στα χέρια της Ρωσίας. Δικό της πρόβλημα. Ωστόσο η Τουρκία θα είναι σαν τη μύγα μεσ’ στο γάλα.
Κανείς από τους συμμάχους της Ρωσίας δεν συμπαθεί την Τουρκία ούτε έχει την ανάγκη της ή ζωτικά συμφέροντα μαζί της. Αίγυπτος, Άραβες, Ιράν, Ισραήλ, τη θεωρούν αντίπαλο ή εχθρό, στην καλύτερη περίπτωση ανταγωνιστή και αφερέγγυο γείτονα.
Οι κινήσεις του Ερντογάν στη Συρία δεν είναι εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. Για παράδειγμα η κατάληψη της Αφρίν πλήττει την ενότητα και ακεραιότητα της Συρίας και αυτό εξυπηρετεί τον αμερικανικό σχεδιασμό. Ο Ερντογάν δεν συμπλέει με τις ΗΠΑ μόνο όταν οι Αμερικάνοι απειλούν την ακεραιότητα της Τουρκίας. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι σε σημείο θραύσης, αλλά διανύουν μια φάση εντάσεων επειδή η Τουρκία αισθάνεται απειλή αλλά και επειδή οι τουρκικές φιλοδοξίες προσκρούουν στις αμερικανικές. Οι ΗΠΑ θέλουν όλη την πίτα και κυρίως δεν θέλουν να έχει έστω και απλή παρουσία στην περιοχή η Ρωσία. Με αυτούς τους όρους δεν υπάρχει συμβιβασμός των δυο Μεγάλων και ο Ερντογάν μπορεί να ελίσσεται καθώς έχει υψηλή αίσθηση των διεθνών συσχετισμών.
Αν ΗΠΑ και Ρωσία παγιώσουν «επίσημα» μια νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου, (όπως μεθοδεύει η Βρετανία) η Τουρκία θα υποχρεωθεί να πάρει θέση και το διπλό παιχνίδι θα σταματήσει. Αν, αντίθετα, Ρωσία και ΗΠΑ καταλήξουν σε συμφωνία (ίσως σε μια δεύτερη θητεία Τραμπ αν, πολύ πιθανό, επανεκλεγεί) τότε το λογικό είναι ότι κανείς από τους δυο δεν θα έχει λόγο να «χαρίσει» μέρος της δικής του επιρροής ή εδάφους και μάλιστα στην Τουρκία του Ερντογάν που διεκδικεί αυτόνομο, αυτοκρατορικό, ρόλο.
Γιατί θα άνοιγε η Τουρκία το «ελληνικό μέτωπο»
Η κυβέρνηση και συνολικά ο πολιτικός κόσμος δεν διακρίνονται ούτε για την επιθυμία ούτε για τις ικανότητές τους να αγωνιστούν για τα εθνικά συμφέροντα. Καθοριστικός είναι ο διεθνής παράγων.
Μια τουρκική ενέργεια εναντίον μας θα σημάνει την επέκταση της αστάθειας από τη Μ. Ανατολή στα Βαλκάνια, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.
Η Τουρκία στη σημερινή συγκυρία θα μπορούσε να ανοίξει το «ελληνικό μέτωπο» για δυο λόγους: Είτε επειδή θα έχει νικήσει στη Μ. Ανατολή και θα θελήσει να επισφραγίσει τη νίκη της με το κερασάκι του Αιγαίου. Είτε επειδή θα επέρχεται συντριβή της και θα λειτουργήσει ως Σαμψών (η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων) ελπίζοντας ότι σε μια γενικευμένη αναταραχή θα έχει ελπίδες να γλιτώσει την καταστροφή. Η Μόσχα δεν θα ενθάρρυνε επέκταση του πολέμου και οι ΗΠΑ επίσης θα αντιδρούσαν. Ο Ερντογάν το γνωρίζει και θέλει να υποχρεώσει την Ελλάδα να αποδεχθεί σε διμερές επίπεδο ανατροπή ντε φάκτο της Συνθήκης της Λοζάνης. Αν η Ελλάδα δείξει αποφασισμένη να αντισταθεί τα τουρκικά σχέδια θα ματαιωθούν.
Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα αποφασίσουν τελικά αν θα του επιτρέψουν να έχει παρουσία στη Μ. Ανατολή. Προσπαθεί, μάλιστα, να επεκτείνει τις «κτήσεις» του με την αυταπάτη ότι μπορεί να φέρει Ρωσία και ΗΠΑ προ τετελεσμένων. Προσώρας το πληρώνουν οι Κούρδοι που τους έχουν εγκαταλείψει (και από δικά τους λάθη) Ρώσοι, Άσαντ και Ιρανοί. Η περίπτωση να γίνει παγκόσμιος πόλεμος, όπως είπε προ ημερών ο Ερντογάν, δεν επιτρέπει ανάλυση δεδομένου ότι στην καταστροφή τα σχόλια περισσεύουν.
Υ.Γ. Άραγε θα κατηγορηθούμε ως καχύποπτοι εάν υποθέσουμε ότι οι απειλές Ερντογάν διευκολύνουν τις ΗΠΑ να πείσουν την Ελλάδα να υποχωρήσει στο Σκοπιανό με αντάλλαγμα την αμερικανική εγγύηση ότι θα μας προφυλάξουν από τον τουρκικό μπαμπούλα;
Απ. Αποστολόπουλος

14 σχόλια:

  1. Δεδομενου των ομολογουμενως σωστων αποψεων του αρθρου,οι δηλωσεις του κου Κοτζια περαν του οτι εξυπηρετουν αλλοτριους σκοπους -οχι καταναγκη εχθρικους προς εμας-,ειναι εντελως απαραδεκτες,ανεδαφικες και ολοσχερως επιζημιες και αρα εχθρικες προς το σωμα που αντιπροσωπευει.
    Γι'αυτο και μονο τον λογο ή θα πρεπει να ανασκευασει(δυσκολο) ή θα πρεπει να παραιτηθει.
    Οξω με αυτο το εξαμβλωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφει ο κ. Αποστολόπουλος:
    "Ο κ. Κοτζιάς με άλλες ηττοπαθείς δημόσιες δηλώσεις του προ ημερών καλούσε τους Έλληνες να θυμηθούν την ήττα μας το 1897, την καταστροφή του 1922 και την εισβολή/κατοχή της Κύπρου. Πάλι καλά που ο Ν. Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σταμάτησε στο 1897 και δεν μας θύμισε τη μάχη του Ματζικέρτ και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για να μας πείσει ότι η Τουρκία είναι αήττητη."
    Πότε τα είπε έτσι ο κ. Κοτζιάς;
    Από που τα βρήκε ο αρθρογράφος;
    Πολύ πρόχειρο άρθρο.... (δυστυχώς)

    Επειδή παρακολουθώ στενά (από ανοιχτές πηγές) την υπηρεσιακή δράση του κ. Κοτζιά, δεν νομίζω ότι αυτά που γράφει ο αρθρογράφος ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Δυστυχώς ....

    Μέχρι στιγμής (το τονίζω αυτό το "μέχρι στιγμής") το ΥΠΕΞ κάνει πολύ αποτελεσματική δουλειά.
    Εδώ είμαστε για να τους κρίνουμε ...
    Όμως να λέγονται και τα μεν και τα δε...
    Να μην έχουμε παρωπίδες με παραπομπές σε φύλλα τύπου "Πρώτου Θέματος"
    ♖♕♔


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H αληθεια ειναι οτι δεν το ειπε ετσι ακριβως,αλλα και παλι εκτιθεται ως ολως ανιστορητος, γιατι κανει λογικα αλματα και εν τελει το εννοει κατα γραμμα.
      Αρες-μαρες κουκουναρες.Αλλα εξαλλου ειναι οι ιδιες αρες-μαρες κουκουναρες που εκφραζονται ως οι παγιες γραμμες της εξωτερικης πολιτικης της χωρας,ανεξαρτητως του ποιος θα ηταν στην κυβερνηση
      Απο 2:22"-3:28"
      https://youtu.be/ch2g5zCRP60

      Διαγραφή
    2. Κι'εξηγουμαι: "Η καλυτερη αμυνα ειναι η επιθεση".
      Αλλα η επιθεση προϋποθετει μηχανισμους πολεμου σε συνδιασμο με μηχανισμους ειρηνης και αδελφοσυνης των λαων,οπου το τελευταιο ειναι εφικτο.

      Διαγραφή
  3. Aπο το southfront :

    Meantime, Turkey has the following goals:

    1)to consolidate gains and to expand the territory under its control in northern and northwestern Syria as well as in northern Iraq. The expansion in northern Iraq may be conducted under the pretext of military efforts against the Kurdistan Workers’ Party (PKK) in Sinjar. The military presence in neighboring countries will be justified publicly by the need to create so-called “security zones” to combat “terrorism”;

    2)to strengthen positions on the so-called Cyprus Issue. Northern Cyprus is a self-proclaimed state occupying the northern part of the island and is recognized only by Turkey. Turkey maintains a notable military force there;

    3)to strengthen its influence in the Aegean Sea;

    4)to expand its cultural and political influence into the Turkic states of Central Asia and to restore its clandestine influence on the Turkic regions of Russia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φαντάσου την Κωνσταντινούπολη, καθαρή και φρεσκοπλυμένη με το αίμα εκατομμυρίων τούρκων και γενίτσαρων. Πόσες σφαίρες, πόσα μαχαίρια, πόσες μέρες και πόσα χέρια λέτε να χρειάζονται για να μην μείνει ούτε ένας τούρκος ζωντανός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΡΟΣ 28 Οκτωβριου: Τα ειπε στην τηλεόραση του Αλφα στις 15-2 φέτος. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος (και δεν μπορεί) να παρακολουθεί τα πάντα. Μπορεί όμως να είναι συγκρατημένος όταν γράφει. Για να μην είναι πρόχειρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικό άρθρο. Η φράση του αρθρογράφου "Αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να αντισταθεί, τα σχέδια της τουρκίας θα ματαιωθούν" ξεχωρίζει ως συμπέρασμα, ως ουσία. Η ελλάδα μπορεί να αντισταθεί πολιτικά με την δημιουργία κλίματος πολιτικής ενότητας -δυστυχώς όμως στην παρούσα συγκυρία έχει μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που στηρίζετε στο ταξικό μίσος-, διπλωματικά αξιοποιώντας τους συντελεστές ισχύος της -μόνο που επικεφαλής είναι ο πλέον ανεπαρκής διπλωμάτης της μεταπολίτευσης κοτζιάς- και φυσικά στρατιωτικά όπου η αποτρεπτική της ισχύ είναι αδιαμφισβήτητη. Όσον αφορά τις μπουρδολογίες κοτζιά στον σρόιτερ για τους "εθνικισμούς" που οδήγησαν στο 1897 να μάθει ότι η Κρήτη προσαρτήθηκε στον εθνικό κορμό το επόμενο έτος εξαιτίας αυτού του πολέμου, ότι εδάφη απ΄ωλεσε τα ανέκτησε πλήρως. Για την καταστροφή του 1922 να μελετήσει τι οδήγησε στην εμπλοκή της ελλάδος στην εκστρατεία και από σοβαρούς αναλυτές να πληροφορηθεί ότι ίσως ο βασικότερος λόγος αποτυχίας ήταν ο εθνικός διχασμός στον λαό, τον στρατό, την διπλωματία. Για την εισβολή στην κύπρο απλά ας ανοίξει τον φάκελο της κύπρου -πριν χαθούν και άλλες μαρτυρίες από αυτόν-. Το φοβικό σύνδρομο (χιλιοπαιγμένο αό όλους τους αποτυχημένους) που καλλιεργεί ο κοτζιάς για να δεχθούμε "έντιμους συμβιβασμούς" δείχνει την ανεπάρκεια του. Ο κοτζιάς δεν θα 'κλείσει' θέματα αλλά τα ανοίγει με απρόβλεπτες συνέπειες. Η υπεροψία του δεν του επιτερέπει καν να αντιληφθεί τους τραγικούς χειρισμούς του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενας ανθρωπος που σγοραζει καπελο Τσωρτσιλ ...για να το φορεσει δυο λεπτα...για τις καμερες....απ το αεροπλανο οπου δεν φορανε μεσα καπελο...εως το αυτοκινητο που επισης το βγαζουν...εως το ξενοδοχειο που επισης δεν φορανε...οταν παει για θεμα Εθνικο....σοβαροτατο...Οταν την προηγουμενη μερα .. αντι σκεψεων..περισυλογης...κλπ...βρηκε χρονο να αγορασει καπελο...για αυτα τα δυο λεπτα...οχι σοβσρος σνθρωπος δεν ειναι....αλλα κατι αλλο ειναι....ας μην το πουμε εδω....διοτι θα χρειαστουμε μια σφαιρα να αυτοκτονησουμε ολοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαι οπως και ναχει αμερικα ρουλς και αντε βρεστε την ακρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντ αμέρικα ιζ ιν λαβ ουιδ τερκεϋ -οι σκατοπ@@στ@δες.

      Διαγραφή
    2. Ηλια, υπαρχουν ομως και αυτοι οι *βλαχοι* που πιστευουν οτι θα ελευθερωθουν και δεν καταλαβαινουν Χριστο. Το *βλαχοι* δεν ειναι δικο μου. Ετσι τους ονομασε η Κλιντον προεκλογικα και τη στειλανε.

      https://www.youtube.com/watch?v=YI16zDNFLec

      Διαγραφή
    3. Αχοι
      Δεν θα γινει το.......ρουλ ....απ το Αμερικα...Ηδη το ...αρκουδο ρουλ...μπαινει δυναμικα...για λογους αυτοσυντηρισης.Δες δηλωσεις Λαβροφ...δες ανακοινωση του Υπεξ αρκουδων..." θαχει τρομερες επιπτωσεις η εισοδος των Σκοπιων στο ΝΑΤΟ..."....δες τα Αντωνωφ που αρχισαν να προσγειωνονται καταφορτα πολεμικου υλικου στην Σερβια....δες τα επιπλεον 12 Μιγκ 29 δωρο απ την Λευκορωσια στην Σερβια...και το ξαφνικο δωρο δυο πυροβολαρχιων Σ-300 στην Σερβια...δες το...δωρο ξαφνικα τανκς Τ-72 στην Σερβια...κλπ....Υποτιθεται οτι ...οτι κανει ο Κοτζιας....το κανει για να μπουν στο ΝΑΤΟ....αλλα δεν ...ρωτησε τα ...αρκουδια....και τα αρκουδια...κατι καπελα χαζα.....τα κανουν ...μαμ...τακα τακα....Οποτε θαχει γελιο η εξελιξη των αδειων καπελων.. .Υποπτευομαι ποσα καρουμπαλα θα ...κρυβουν....

      Διαγραφή
  9. Δημητρη Κ. ενα απο τα καλλιτερα σχολια σου. Και αυτοι οι *βλαχοι* στο βιντεο με το Πουτιν ειναι. Ο Σαββιδης ανοιξε την αυλαια για το show του αιωνα. Στα πατρια εδαφη εχει ενσκυψη επιδημια καταρρακτη και οι mega-δημοσιογρφοι δεν βλεπουν τιποτα. Συντομα το Γκερμανια θα μετατραπει σε νομο η περιφερεια της Ρουσσια. Νομαρχης/Περιφερειαρχης, Γκερχαρντ Σρεντερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.