6/3/18

Σε 10 χρόνια δόθηκαν 3.381 κατ’ εξαίρεση υπηκοότητες

Με συνοπτικές διαδικασίες και με πρωταρχικό κριτήριο τις τραπεζικές τους καταθέσεις-επενδύσεις, συνολικά 3.381 αλλοδαποί έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα τα τελευταία 10 χρόνια.
Τα στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και συγκεκριμένα, κατόπιν ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Περδίκη και αφορούν τα έτη από το 2008 -που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι σχετικοί Κανονισμοί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου- μέχρι τα τέλη του 2017.
Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που κοινοποίησε στη Βουλή ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Κύπρος Κυπριανού, προκύπτουν τα παρακάτω:

1. Παραχωρήθηκαν 23 υπηκοότητες για λόγους δημόσιου συμφέροντος στη βάση της παροχής υψίστου επιπέδου υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία (τιμητική πολιτογράφηση). Πρόκειται για έξι Έλληνες, πέντε Ρώσους, δύο Ιρανούς, δύο Λιβάνιους, έναν Αιγύπτιο, έναν Ισραηλίτη, έναν Καναδό, ένα Νοτιοαφρικανό, ένα Σύριο, έναν Αμερικανό, έναν Ουκρανό και έναν Τούρκο. Στα στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή δεν αποκαλύπτονται οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος, ούτε οι υπηρεσίες υψίστου επιπέδου που εν λόγω αλλοδαποί προσφέρουν στον τόπο.
2. Παραχωρήθηκαν 22 υπηκοότητες σε αθλητές και προπονητές. Μετά από εισήγηση του ΚΟΑ, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει κατ' εξαίρεση για λόγους δημόσιου συμφέροντος, την κυπριακή υπηκοότητα σε 22 αλλοδαπούς αθλητές και αθλήτριες όπως και σε προπονητές, προκειμένου να αγωνίζονται με τα χρώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για αθλητές και αθλήτριες που διακρίθηκαν σε διεθνείς αγώνες σε αθλήματα όπως άρση βαρών, τζούντο, επιτραπέζια αντισφαίριση, καθώς και προπονητές ποδηλασίας και κανό.
3. Παραχωρήθηκαν 1.685 υπηκοότητες σε επενδυτές. Όπως συνάγεται από τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότερες υπηκοότητες σε αλλοδαπούς λόγω επενδύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρήθηκαν το έτος 2016 με 503 υπηκοότητες, το έτος 2015 με 443 υπηκοότητες, το έτος 2014 με 337 υπηκοότητες και το έτος 2013 με 214 υπηκοότητες. Όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το συγκεκριμένο σχέδιο, το έτος 2008, οι υπηκοότητες που δόθηκαν κατ’ εξαίρεση για επενδύσεις ήταν μόλις 15.
Άξια αναφοράς και η εθνικότητα ορισμένων αλλοδαπών επενδυτών. Για παράδειγμα, δόθηκε η κυπριακή υπηκοότητα σε πέντε επιχειρηματίες από την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις. Πρόκειται για νησιώτικο κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα. Επίσης, ένας επενδυτής προέρχεται από το αρχιπέλαγος Βανουάτου που βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό και αποτελείται από 82 νησιά.
Την κυπριακή υπηκοότητα έλαβαν κατ’ εξαίρεση και επιχειρηματίες από την Ιαπωνία, την Καμπότζη, την Ταϋλάνδη καθώς και από ευρωπαϊκές χώρες όπως Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία.
Οι περισσότεροι, βεβαίως, είναι Ρώσοι και Κινέζοι, 866 και 270 σε αριθμό αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η κινέζικη νομοθεσία απαγορεύει ρητά τη διπλή υπηκοότητα στους πολίτες της. Όποιος Κινέζος αποκτήσει άλλη υπηκοότητα παύει να είναι Κινέζος και θεωρείται προδότης!
Στις περιπτώσεις των αλλοδαπών επενδυτών, η κυπριακή υπηκοότητα παραχωρείται κατ’ εξαίρεση εφόσον πληρούν ένα από τα παρακάτω οικονομικά κριτήρια:
● Ο αιτητής να έχει προβεί σε επένδυση ύψους τουλάχιστον €2 εκατ. για αγορά ή ανέγερση ακινήτων ή δημιουργία αναπτύξεων όπως οικιστικές ή εμπορικές αναπτύξεις, αναπτύξεις στον τουριστικό τομέα ή άλλα έργα υποδομής.
● Ο αιτητής να έχει προβεί σε αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις ή εταιρείες που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία με κόστος επένδυσης ύψους τουλάχιστον €2 εκατ. Τα εν λόγω επενδυθέντα κεφάλαια θα πρέπει να διοχετεύονται για χρηματοδότηση των επενδυτικών σκοπών των εν λόγω επιχειρήσεων και εταιρειών αποκλειστικά και μόνο στην Κύπρο στη βάση επενδυτικού πλάνου.
● Ο αιτητής να έχει προβεί σε αγορά μονάδων αξίας τουλάχιστον €2 εκατ. από Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων που ιδρύονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αδειοδοτούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εποπτεύονται από αυτήν και των οποίων οι επενδύσεις διενεργούνται αποκλειστικά στην Κυπριακή Δημοκρατία.
● Συνδυασμός των ανωτέρω επενδύσεων: Ο αιτητής δύναται να προβεί σε συνδυασμό των πιο πάνω επενδύσεων νοουμένου ότι η συνολική επένδυση θα ανέρχεται στα €2 εκατ. τουλάχιστον.
Ο αιτητής θα πρέπει να έχει προβεί στις απαιτούμενες επενδύσεις κατά τα τρία έτη που προηγούνται της ημερομηνίας αίτησής του και να διατηρεί την εν λόγω επένδυση για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών από την ημερομηνία πολιτογράφησης. Πρόσθετα, θα πρέπει να διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο καθώς και μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία στην Κυπριακή Δημοκρατία, αγοραίας αξίας τουλάχιστον €500.000 πλέον το ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εξέταση και διεκπεραίωση των εν λόγω αιτήσεων που αφορούν επενδυτές κυμαίνεται από δύο μέχρι πέντε μήνες.
4. Παραχωρήθηκαν 1.651 υπηκοότητες σε μέλη οικογενειών επενδυτών και αφορά τις συζύγους, τις συμβίες, τα ενήλικα τέκνα και τους γονείς τους.
Aπορρίφθηκαν 49 αιτήσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι απορρίφθηκαν 49 αιτήσεις αλλοδαπών επενδυτών για εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας. Οι βασικότεροι λόγοι απόρριψής τους ήταν η μη ικανοποίηση των οικονομικών κριτηρίων, καθώς και του όρου ότι θα πρέπει να είναι κάτοχοι λευκού ποινικού μητρώου.
Κατάλογος στη Βουλή με τους 103 μεσάζοντες
Πρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών κοινοποίησε στη Βουλή, μετά από απαίτηση του βουλευτή Ηλία Μυριάνθους, ονομαστικό κατάλογο με 103 γραφεία στα οποία περιλαμβάνονται δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, όπως γραφεία παροχής υπηρεσιών ακόμη και εργοληπτικές εταιρείες, μέσω των οποίων κατατέθηκαν οι αιτήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση κατ’ εξαίρεση της κυπριακής υπηκοότητας.
Το βασικό στοιχείο που απουσιάζει από τον εν λόγω κατάλογο και θεωρείται σημαντική παράλειψη από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ο αριθμός των αιτήσεων που χειρίστηκε το κάθε γραφείο ξεχωριστά. Γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από βουλευτές που έλαβαν τη Δευτέρα τα εν λόγω στοιχεία από τις υπηρεσίες της Βουλής. 
  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.