12/2/18

Οι νέοι ηγέτες του κουρδικού HDP στην Τουρκία

Περβίν Μπουλντάν και Σεζάι Τεμελί (φωτ.: ahvalnews.com)
Μην έχοντας άλλη επιλογή μετά τη φυλάκιση της ηγεσίας του και τις διώξεις πλήθους στελεχών του σε όλη την Τουρκία, το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξέλεξε χθες τους νέους ηγέτες του, σε συνέδριο το οποίο όπως κατήγγειλαν κομματικά στελέχη οι τουρκικές Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν να πραγματοποιηθεί.
Πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ομόφωνα η Περβίν Μπουλντάν και συμπρόεδρο ο Σεζάι Τεμελί.
Η βουλευτής που εκλέγεται στην Κωσταντινούπολη και ο συμπρόεδρος ήταν οι μόνοι υποψήφιοι για την ηγεσία του δεύτερου ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Ο Σεζάι Τεμελί σε ομιλία του (φωτ.: posta.com.tr )
Τα μέλη του HDP αντικατέστησαν τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον ηγέτη από το 2014 του κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα της Τουρκίας και το οδήγησε να εκλέξει μέλη στην τουρκική Βουλή για πρώτη φορά. Ο Ντεμιρτάς που βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για υποστήριξη «της τρομοκρατίας» από τις Αρχές, είχε γνωστοποιήσει ότι δεν θα επεδίωκε την επανεκλογή του. Εξάλλου βάσει του νόμου στην Τουρκία, οποιοδήποτε πρόσωπο καταδικαστεί για τρομοκρατία στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα και άρα δεν μπορεί να είναι μέλος κανενός πολιτικού κόμματος.
Τι κατήγγειλαν
Το κόμμα ανέφερε ότι η αστυνομία σταματούσε συστηματικά αυτοκίνητα μελών του, έκανε ελέγχους ταυτοτήτων και προχώρησε στη σύλληψη περίπου 500 εξ αυτών τις τελευταίες ημέρες. Το συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά 32.000 μέλη και υποστηρικτές του HDP. Η πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Σέρπιλ Κεμάλμπεϊ χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις συλλήψεις και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ήθελε να εμποδίσει την «διεξαγωγή του συνεδρίου με υγιή τρόπο».
Οι συλλήψεις και οι προσαγωγές αυτές έγιναν εν μέσω της κρατικής καταστολής εναντίον όλων όσοι εναντιώθηκαν στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση του τουρκικού στρατού εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοδυτική Συρία. Η Άγκυρα, που χαρακτηρίζει τις YPG τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), έχει συλλάβει τουλάχιστον 600 ανθρώπους επειδή πήραν μέρος σε διαδηλώσεις ή έκαναν αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική επιχείρηση.

Η Περβίν Μπουλντάν σε πρόσφατο συνέδριο (φωτ.: Twitter / Pervin Buldan)
Ποια είναι η νέα πρόεδρος
«Δεν θα γίνουμε μέρος ούτε συνένοχοι σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο ανομίας στην ιστορία της Τουρκίας», τόνισε η 50χρονη Περβίν Μπουλντάν απευθυνόμενη στους συνέδρους πριν εκλεγεί.
«Όσο κι αν προσπαθούν να μας απομονώσουν, όσο κι αν προσπαθούν να μας αποθαρρύνουν με τη βία και με τις πολιτικές καταστολής, θα στηριχτούμε στη δύναμη των δικαιωμάτων μας», πρόσθεσε.
Γεννήθηκε στην επαρχία Χάκαρι στις 6 Νοεμβρίου 1967 και εκεί μεγάλωσε και πήγε σχολείο. Παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών τον Σαβάς Μπουλντάν και το ζευγάρι το 1990, μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Η Περβίν δεν εργαζόταν στην αρχή και έπειτα γέννησε το πρώτο παιδί της, τον Νετσιρβάν. Ο Σαβάς Μπουλντάν έγινε επιχειρηματίας και σύμφωνα με τις Αρχές ήταν έμπορος ναρκωτικών και χρηματοδότης του PKK. Δολοφονήθηκε το 1994, λίγο καιρό αφότου η τότε κυβέρνηση της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως είχε στη διάθεσή της έναν κατάλογο που περιλάμβανε επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν το PKK. Ο δολοφόνος του δεν βρέθηκε ποτέ.
Το 2001 η Περβίν ίδρυσε την οργάνωση Yakay-Der, μια οργάνωση που βοηθά τις οικογένειες που έχουν «χάσει» αγαπημένα πρόσωπά τους. Τον Ιούλιο του 2007 έβαλε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητη και εξελέγη στην τουρκική εθνοσυνέλευσης. Επανεξελέγη το 2011 και το 2010 ηγήθηκε ομάδα που ζητούν έρευνα για το αρμενικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Μετσαμόρ, κοντά στα τουρκική σύνορα. Το 2013 επισκέφθηκε πολλές φορές τον Οτζαλάν στο Ιμραλί ως αντιπρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Η ίδια έχει δεχθεί πολλές φορές την αστυνομική βία, την έχουν χτυπήσει και την έχουν συλλάβει.

1 σχόλιο:

  1. Απορια: Στην Κωνσταντινουπολη κατοικουν καποια εκατομμυρια Κουρδοι. Αυτη τη στιγμη οι Τουρκοι σκοτωνουν τα αδελφια τους στο Αφριν. Γιατι δεν αντιδρουν? Ουτε καν μια συγκεντρωση διαμαρτυριας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.