20/2/18

Κυπριακή ΑΟΖ και Ίμια: Οι καρποί των υποχωρήσεών μας

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.*
Εμβρόντητοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ και τα Ίμια. Όλα απότοκα της κατευναστικής πολιτικής του καλού παιδιού. Μιας πολιτικής που επιτρέπει στην Τουρκία να αποθρασύνεται και στη διεθνή κοινότητα να μένει στα λόγια, γιατί θεωρεί δεδομένο ότι θα υποχωρήσουμε πρώτοι. Ότι δεν θα κάνουμε το επόμενο βήμα, να κάψουμε το πάπλωμα για τον ψύλλο.
Εάν αυτό, έστω και φευγαλέα, περνούσε από τη σκέψη της Τουρκίας και των εταίρων μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει διαχρονικά μια συνέπια του λόγου με τις πράξεις. Σε εμάς δεν υπάρχει. Στην Τουρκία υπάρχει.
Την Κυπριακή ΑΟΖ και τα Ίμια (και κατά συνέπια το μισό Αιγαίο) τα υποθήκευσαν οι Χριστόφιας και Σημίτης αντίστοιχα. Στο πνεύμα του καλού παιδιού ο Χριστόφιας έβαλε την ΑΟΖ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και στο ίδιο πνεύμα ο Σημίτης υπέστειλε την ελληνική σημαία από τα Ίμια (την οποία υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τρεις Έλληνες πιλότοι), αναιρώντας την ελληνική κυριαρχία. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Αναστασιάδης νομιμοποίησε την τουρκική παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον ανιστόρητο χαρακτηρισμό της εισβολής των πλοίων «Barbaros» και «Gelibolu» σαν αβλαβή διέλευση.
Εξίσου υπόλογη και υπεύθυνη για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι και η ελληνική κυβέρνηση, για την ατολμία της να οροθετήσει τα κοινά σύνορα των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, ως επίσης να οροθετήσει από μόνη της όλη την ελληνική ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένης και αυτής με την Τουρκία. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει βάσει των διεθνών συνθηκών.
Ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ελληνική κοινότητα έχουμε κάνει τεράστιες υποχωρήσεις για να βρούμε μια λύση. Δεχτήκαμε να συνομιλούμε σαν κοινότητα και όχι ως κράτος κάτω από τις κανονιοφόρους του Αττίλα. Συνομιλούμε με τα ανδρείκελα του κατακτητή σαν να είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων. Συζητάμε με τους καταχραστές των περιουσιών μας οι οποίοι από την μια δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και από την άλλη θέλουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του Κύπριου πολίτη και του κυπριακού διαβατηρίου. Εντύπωση προκαλεί περίπτωση Ελληνοκυπρίας δικηγόρου η οποία ενάγει την Κυπριακή Δημοκρατία εκ μέρους εποίκων από μικτούς γάμους, γιατί δεν τους εκδίδουμε κυπριακά διαβατήρια.
Τελικά, περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα. Ντροπή.
Δεν είναι αργά να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Να το κόψουμε του Ακιντζί και της Τουρκίας ότι το φυσικό αέριο ανήκει στους Κύπριους πολίτες στο σύνολο τους και όχι στις κοινότητες. Ότι τα οφέλη του φυσικού αερίου θα τα δουν σαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι από τον διαμερισμό του 50/50. Ότι στο τέλος της ημέρας η μόνη νομιμότητα που θα παραμένει στο τραπέζι, εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ως ενιαίο κράτος, με ή χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Ότι δεν υπάρχουν δύο λαοί αλλά ένας. Ότι οι μόνες πραγματικότητες είναι τα εγκλήματα της τουρκικής εισβολής και όλων των απότοκων αυτής. Ότι η τουρκική κοινότητα είναι μειονότητα και δεν μπορεί να εξουσιάζει αλλά ούτε και να βραχυκυκλώνει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία, δημοκρατία και ευρωπαϊκό κεκτημένο σε μια ρατσιστικά διχοτομημένη πατρίδα, υπό την κηδεμονία και της Τουρκίας.
*Εκπρόσωπος Τύπου, ΕΕ ΔΗΚΟ Πάφου.

6 σχόλια:

  1. Έχω βαρεθεί να διαβάζω το τι πρεπει να κάνουμε αλλά δεν κάνουμε !!! Εκείνο που βλέπω είναι οτι ο Ελληνικός λαος έχει αποβλακωθει !!!! Ακόμα και τώρα στα πολιτικά σκουπίδια δεν παει ουτε στιγμή στο μυαλό τους να κανουν κάτι καλό για την χώρα !!! Δυστυχώς όλα είναι εναντιον !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαρεθηκαμε ολοι, και ολοι ξερουμε τι επρεπε να γινει .Αφου δεν γινεται μαλλον συμβαινει κατι αλλο, και μαλλον υποπτο.Δεν μπορει απο το 1974 που θυσιαστηκαν τοσα παιδια Ελληνοπουλα να μην γινεται τιποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μια υποσημειωση στους ενδιαφερόμενους κυριους του παροντος ιστολογιου. Προ ημερων ειδα μια επιθεση κατα του κ Καλεντεριδη απο διαφορους οσον αφορα προβλεψεις και κινησεις παντων. Συστηνω στους κυριους αυτούς να μεταβαινουνε στους Δελφους για αναζητηση Πυθιας. Ο κ Καλαντεριδης δεν αυτοπροσδιορίστηκε μαντης Καλχας ουτε Αγιος με χαρισμα διακρισεως. Η ενημερωση που γινεται στο παρων ιστολογιο ειναι ενδιαφερουσα. Σημασια εχει η αληθεια για γεγονοτα που εγινανα στο παρελθον, ωστε να αποκτησουμε μια σωστη αποψη, και οχι λανθασμενη διοτι στο τελος θα θεωρουμε την λανθασμενη ως σωστη και θα το υποστηριζουμε με φανατισσμο, βλεπε σκοπιανους. Και παλι απευθύνομαι δημοσια στον κ Καλεντεριδη γοα μια αναλυση του κυπριακου το 1974.
    Ε ξ αλλου αγαπητοι ωε λεγει ο Πλατων... ''ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΜΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΨΕΥΔΟΣ΄΄΄
    και εις οιωνος αριστος αμυνεσθαι περι πατρης,
    Τό μονο που μας εμεινε ειναι ενα πραγμα που θαυμαζουν κκαι φθονουν απαντες ξενοι. Ο ΣΤΡΑΤΟΣ....
    εαν διαλυθει και αυτος παει η Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Ellada then exei exypnous politikous kai stratiotikous iyetes. Olloi tous einai kala volemenoi. H Ellada then exei katholou stratiyiki.Exei yinei mia hora pou tin apeiloun kathe hmera oi yeitones tis kai perissotero h Turkia.Oso aftoi oi xazoi synexizoun na kyvernoun tin Ellada, h Ellada siya siya tha svisei. Elpizo syntoma kapoios eksiypnos Ellinas patriotis na analavei tin exousia kai na prolavei tin katastrphi tis Elladas. Hriaxomaste enan neo Yero tou Moria.
    Dr. Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι αξιωμα οι χωρες που διαθετουν πλουσιο υπεδαφος η στρατηγικη γεωγραφικη θεση,να ειναι καταδικασμενες σε μαρασμο και εξαθλιωση ωστε τα πλουτη τους να τα εκμεταλλευονται οι ισχυροι και σαν ανταλλαγμα να επιτρεπουν στους λαους αυτων των χωρων να επιβιωνουν σε αθλιες συνθηκες.
    Κυτταξτε γυρω μας και ιδιως την Αφρικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.