15/2/18

Περιμένοντας ένα νέο θερμό επεισόδιο

ΑΓΓΕΛΟΣ Μ. ΣΥΡΙΓΟΣ*
Το βράδυ της Δευτέρας οι Τούρκοι άλλαξαν ύστερα από δεκαετίες την τακτική τους στο Αιγαίο. Επεδίωξαν ένα κτύπημα υψηλού συμβολισμού προσπαθώντας να βυθίσουν έξω από τα Ίμια τη ναυαρχίδα του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων έχει καθιερωθεί μετά το 1996 να περιπολούν κυρίως λιμενικά πλοία των δύο χωρών. Δεν χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα. Με τις κινήσεις τους όμως παρενοχλούν την άλλη πλευρά αλλοτε με τον κυματισμό που δημιουργούν οι θηριώδεις μηχανές τους και μερικές φορές ακόμη και με επαφή των σκαφών.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου 2018 είναι ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν εδώ και χρόνια. Το τουρκικό σκάφος εφορμά προς το ελληνικό και την τελευταία στιγμή στρέφει το τιμόνι του πηγαίνοντας παράλληλα προς αυτό και ακουμπώντας το ελαφρά.

Για τη συνέχεια kathimerini

7 σχόλια:

  1. Ο κ. Συρίγος βγήκε επροχθές το βράδυ στο ραδιόφωνο του Real FM στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Μεταξύ των άλλων, και αφού ο παρουσιαστής έκανε λόγο για γκρίζες ζώνες και ότι τώρα ο Ερντογάν μιλάει (για τα Ίμια) για Τουρκικό έδαφος, ο κ. Συρίγος είπε ότι οι Τούρκοι θεωρούν τα Ίμια τουρκικό έδαφος ήδη από το 1996. Ο κ. Παπαπαναγιώτου δεν κατάλαβε και επέμενε ότι τα Ίμια είναι απλά γκριζαρισμένη ζώνη. Πάλι ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι οι Τούρκοι θεωρούν τα Ίμια τουρκικό έδαφος από το 1996, και μάλιστα τότε η Τανσούτ Τσιλέρ είχε εκδώσει ρηματική διακοίνωση περί τούτου. Μετά από αυτό ο παρουσιαστής έκρινε σκόπιμο να αλλάξει κουβέντα.

    Τι ακριβώς συμβαίνει;
    Αληθεύει αυτό που λέει ο κ. Συρίγος;
    Και αν ναι, γιατί τόσα χρόνια όλοι μας εδώ στην Ελλάδα μιλάμε για γκρίζες ζώνες και για Ελληνικό έδαφος;
    Γιατί δεν βγήκε κανείς να μας εξηγήσει την θέση των Τούρκων;
    Και εν πάσει περιπτώσει, αν είναι έτσι τα πράγματα και εάν εμείς έχουμε το απόλυτο δίκιο και έχουμε και αποδείξεις και "τίτλους" για το "οικόπεδο", γιατί να μην τους πάμε εμείς στην Χάγη;
    Και ότι πει το δικαστήριο.
    Γιατί ζητούν μερικοί μερικοί να πάνε οι Τούρκοι στο διεθνές δικαστήριο.
    Ας τους πάμε εμείς, τι έχουμε να χάσουμε.
    Έτσι και αλλιώς το πράγμα αυτή την στιγμή είναι τετελεσμένο.
    Ας τους πάμε στην Χάγη και αν κερδίσουμε το δικαστήριο τελειώνει και η υπόθεση.
    Αν πάλι χάσουμε το δικαστήριο και πάλι τελειώνει η υπόθεση, εμείς το παίρνουμε απόφαση, (έτσι και αλλιώς χαμένα είναι τα Ίμια), γλυτώνουμε και τον πόλεμο, κλείνει το θέμα των τουρκικών διεκδικήσεων και η κυβέρνηση βγαίνει και ωφελημένη.
    Μάλιστα μπορεί να βγεί και να πεί ότι εγώ προσπάθησα αλλά οι εταίροι μας...

    Απλοϊκή σκέψη θα μου πείτε, αλλά είναι η πιο λογική ενέργεια που θα έκανε κάποιος όταν ο γείτονας του καταπατούσε το χωράφι του.
    Βάβαια εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει όταν κάποιος μας καταπατήσει το κτήμα μας, πρώτα να πάμε να του ανοίξουμε το κεφάλι με κανα στυλιάρι ή να τον ξαπλώσουμε με το δίκανο, και μετά να πάμε στο δικαστήριο. Και έτσι και το κτήμα χάνουμε και καταστρέφουμε και την ζωή μας.

    Και κάτι άλλο που δεν το είδα πουθενά.
    Ελέχθη ότι το "Γαύδος" είναι ναυπηγημένο με ευρωπαϊκά κονδύλια.
    Γιατί δεν ζητάμε χρηματική αποζημίωση από τους Τούκους για τις ζημιές;
    Γιατί να πληρώσουμε οι Έλληνες φορολογούμενοι το τρακἀρισμα του Τούρκου;
    Δεν υπάρχει ναυτικό δίκαιο;
    Δεν υπάρχουν κανόνες ναυσιπλοΐας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι παρατηρήσεις σας εύστοχες. Λυπάμαι για το αποτυχημένο κράτος που καταστρέφει το έθνος μας.

      Διαγραφή
    2. Πάντως φαίνεται πως ο Κοτζιάς διαβάζει ινφογνόμωνα.(σμάιλ)
      Απόψε ακούστηκε πως θα ζητήσουμε αποζημιώσεις.

      Διαγραφή
    3. Κ.Καστανη φρικαρισα με οσα λες...και οσα υπονοεις.Απλα σε ρωτω ..ζεις εδω η στην φαντασια σου ?? Ταχεις μπερδεψει ολα..σαλατα .Τι ειναι τα κρατη ? Μαγαζι ?? Αστικη υποθεση ειναι σχεσεις κρατων ?? Δεν μου λες πετραδακια πινεις το πρωι ?? Ποιο δικαστηριο λες ??Το Ιρακ αν παει την Αμερικη εκει και κερδισει..υα φωναξει αυτο τους εξωγηινους...να φερουν υπεροπλα να επιβαλουν την σποφαση ?? Ψηφιδα πινεις το πρωι ?? Εισαι οραματιστης...ξυπνιος.Ολα σαλατα..αλλα αντι αλλων...Τα λες...καιταχα καλοβαλμενα..Ναχεις την ..ησυχια σου εεε ?? Τους τουρκους τους ρωτησες αν θα σε αφησουν ησυχο και δεν βλεπουν τα οραματα σου ?? Συνελθε..

      Διαγραφή
  2. Ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι θα υπαρξει και νεο επεισοδιο και μαλιστα σοβαρο. Απο τη στιγμη που δεν αντιδρασαμε τωρα οι Τουρκοι θα δοκιμαζουν ποσο μακρυα μπορουν να το πανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό φαίνεται πως αλλάζει.
      Ήδη από νωρίτερα και επίσημα ο Κοτζιάς, αλλά και ανεπίσημα στα κανάλια, γίνεται γνωστό πως την επόμενη φορά θα εμπλακούμε.

      Διαγραφή
  3. Αφου το ειπε...αυτο...το ακουσαν.Οποτε την αλλη φορα ..δεν θαχουμε αλλη φορα....Οποτε γιατι το ειπε ...αντι να το κανει πρωτα και μετα να πει για την αλλη φορα ?? Αν τοκανε ετσι ...θαχαμε και μια φορα ....καβατζα ...Τωρα δεν εχουμε.Αυτοι το ξερουν...και θα φροντισουν να μην εχουμε αλλη φορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.