15/2/18

Παντελής Σαββίδης: Η Τουρκία μάς εξευτελίζει συνεχώς – Πώς να αντιδράσουμε

(Φωτ.: turkiyegazetesi.com)
Το κακό παράγινε. Στην Αθήνα δεν θέλουν να καταλάβουν –ή δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν– πως με τον τρόπο που πολιτεύονται οδηγούν τη χώρα σε έναν διαρκή εξευτελισμό από εχθρικές δυνάμεις όπως η Τουρκία, σε μια απαξίωση της παρουσίας της και σε μια ανυποληψία από τους άλλους γείτονες.
Το πολιτικό σύστημα, περιλαμβανομένων όλων των κομμάτων, είναι υπεύθυνο αυτής της κατάντιας.
Διότι ενώ είναι σαφές το τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει κύρος, υπόληψη και ισχύ η χώρα, όχι μόνο δεν διαμορφώνουν καμιά ανάλογη πολιτική αλλά κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αναξιοκρατία, διαφθορά, πελατειακό κράτος, χαμηλό επίπεδο παιδείας, κομματισμός, ίντριγκες, διχασμός, εξουσιομανία και μύρια όσα άλλα είναι υπεύθυνα για όσα βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες από την τουρκική πρόκληση στα Ίμια.
Οι τουρκικές προκλήσεις είναι συνεχείς και θα έχουν και συνέχεια, αν η χώρα δεν διαγνώσει το πρόβλημα και τη λύση του. Λίγο να περπατήσει κανείς στους δρόμους θα αντιληφθεί την αγανάκτηση της κοινωνίας από το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας και τον κατευναστικό-φοβικό τρόπο που την αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον δεν έχει άλλη, άμεση, επιλογή, εδώ που οδήγησε τα πράγματα.
Η πολιτική κατευνασμού και απόκρυψης των πραγματικών γεγονότων συνεχίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός αναπαρήγαγε, χθες, κατά κόρον, πως ο Τσίπρας μίλησε σε αυστηρό τόνο στον Τούρκο πρωθυπουργό για όσα συνέβησαν στα Ίμια. Η πραγματικότητα λέει πως κατά τη συνομιλία συζητήθηκε η αποκλιμάκωση, και με δεδομένο ότι η Τουρκία θεωρεί πλέον τα Ίμια δικά της, αποκλιμάκωση σημαίνει αποχώρηση της παρουσίας και των δύο χωρών. Είναι ευνόητο ποιος χάνει από την παγίωση μιας τέτοιας εξέλιξης. Τα Ίμια ήταν –και η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι– ελληνικό νησί, αλλά η Τουρκία δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα χωρικά ύδατά τους και πολύ περισσότερο στο έδαφός τους.
Βέβαια, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα την οποία ξευτελίζει όποτε θέλει ο Ερντογάν. Το ίδιο έχει κάνει με την ΕΕ, τη Γερμανία, ακόμη και τις ΗΠΑ, οι οποίες σπεύδουν με διάφορα υψηλά ιστάμενα στελέχη τους στην Τουρκία για να αναζητήσουν τρόπους επανασύνδεσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Είναι εξευτελιστικό για τις ΗΠΑ και το κύρος τους το ερώτημα του Ερντογάν «έχουν φάει οθωμανικό χαστούκι;».
Με τη συμπεριφορά τους απέναντι σε τέτοιες προσβολές είναι αμφίβολο αν οι ΗΠΑ έχουν το κύρος να ηγηθούν της Δυτικής συμμαχίας.
Το μόνο σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία, η οποία είναι θεωρητικά σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Σύμμαχος προς τι; Ποιο το νόημα της Συμμαχίας;
Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη για την ασφάλειά της ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ ούτε στις ΗΠΑ μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κράτησε ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα. Μια ελληνική εδαφική έκταση έχει «γκριζαριστεί» από το 1996 με παρέμβαση των ΗΠΑ και με έναν ρόλο της Ουάσινγκτον υπέρ της Τουρκίας.
Η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να ατονήσει τη δραστηριότητά της –και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει να αποχωρήσει– από τους θεσμούς αυτούς. Αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί επ’ ουδενί και κατ’ ελάχιστον στις δυνάμεις αυτές. Το πολύ-πολύ εκείνο που μπορούν να της παράσχουν είναι ήπια ισχύ. Καθόλου, όμως, σκληρή ισχύ. Άρα, οι προσδοκίες της χώρας από τους οργανισμούς αυτούς θα πρέπει να σχετικοποιηθούν.
Δεν είναι μόνο μια αλά Τούρκα κατάσταση στα Ίμια που έχει επιβληθεί. Είναι και το ότι θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και σε άλλα νησιά, από τα 18 που αμφισβητεί η Άγκυρα.
Η Τουρκία έχει αποδείξει πως ό,τι λέει στην εξωτερική της πολιτική το κάνει. Δεν μοιάζει της Αθήνας στην οποία οι δηλώσεις γίνονται με σχετική ελαφρότητα και εσωτερικό προσανατολισμό. Και το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Αν και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει ευδοκιμήσει η τάση που θεωρεί την ενίσχυση του στρατεύματος αντίληψη στρατοκρατική, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως μόνο μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη μπορεί να συνετίσει την Τουρκία. Η αποτροπή δεν είναι, απλώς, ...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

13 σχόλια:

  1. "Δεν είναι μόνο μια αλά Τούρκα κατάσταση στα Ίμια που έχει επιβληθεί. Είναι και το ότι θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και σε άλλα νησιά, από τα 18 που αμφισβητεί η Άγκυρα."
    Καλα,ασε πρωτα να δουμε τι θα απογινουν στο Αφριν και την Σουρια και μετα βλεπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...Καλα,ασε πρωτα να δουμε ...και μετα βλεπουμε....":
      Εἰσαγωγή ὠχαδερφισμοῦ ἐκεῖ πού ὅλα ἐπείγουν.
      Χειραγώγησις μέ ἀναισθητικό.

      Διαγραφή
    2. Ναι ειμαι μερος του βαθεος κρατους...

      Διαγραφή
  2. οι πολιτικες κατευνασμου και αναβλητικοτητας μας εχουν κανει εντελως μαλθακους και με χαμηλο βαθμο αντανακλαστικων!Μονο στην φαντασια μας υπαρχει μια δυτικη υπερδυναμη που ταχα δρα σαν κηδεμονας ετοιθμη να μας προστατεψει απο οποιονδηποτε κινδυνο !φουμαρα γιαυτο κλαιμε συνεχεια χαμενες πατριδες!Οταν τους χρειαζομαστε ειναι αφαντοι!και οι υπερδυναμεις αλλα και οι πολιτικοι που μας σπερνουν ,εμφυτευουν ενω ειναι υπαλληλοι τους.Δεν υπαρχει ξεχωριστα θεσσαλονικη και Αθηνα υπαρχει ενας ενιαιος χωρος η Ελλαδα μας!! δεν υπαρχουν βοριοι και νοτιοι υπαρχουν οι Ελληνες ετσι πρεπει να το βλεπουμε και να ειμαστε ενωμενοι ωστε να αντιδρουμε σωστα στα εμφυτευματα των καμινιδων και των μπουταριδων που ειναι οι πρωτοι που σερνουν τον χορο της διαλυσεως μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια. Η Τουρκία ξεφτιλίζει και εμάς και τους ισχυρούς της γης. Τι κάνουν Αυτοί? Την μαλώνουν λίγο, το ίδιο κάνουμε κι Εμείς. Διατυμπανίζουμε ότι η κυριαρχία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Την καταγγέλλουμε στους διεθνείς οργανισμούς και αυτοί βαρκούλες αρμενίζουν κλπ κλπ. Στο επεισόδιο στα Ίμια ή χτυπάς ή υποχωρείς. Απλά τα πράγματα. Βέβαια θα πει κάποιος σε Όχι και να χτυπήσουμε απλά να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι θα το κάνουμε αν χρειαστεί. Βλακείες. Ή το κάνεις ή συμβιβάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κιαν χτυπησαμεν και μας το κρυβουν...για σκεφτειτε κι'αυτην την εκδοχη...

      Διαγραφή
    2. Ηλια χτυπησαμε σιγουρα....μπιελα..τοσο κρυφη που δεν παει βημα το ..καρο
      ..

      Διαγραφή
  4. "Το πολιτικό σύστημα, περιλαμβανομένων όλων των κομμάτων, είναι υπεύθυνο αυτής της κατάντιας".
    Δέν φταίει τό σύστημα ἀόριστα.
    Εἴτε φταῖνε συγκεκριμένα πρόσωπα, πού πρέπει ἄρα νά ὁδηγηθοῦν στό ἐδώλιο τοῦ κατηγορουνένου, χωρίς παραμύθια περί παραγραφῆς ἐγκλημάτων τῶν ὀποίων τίς συνέπειες ἀκόμη ζοῦμε (καί ἄρα δέν ἔχει ἀρχίσει πράγματι νά τρέχῃ ὁ χρόνος παραγραφῆς, ὅ,τι καί νά λέῃ φαινομενικῶς περί τοῦ ἀντιθέτου μία ἄστοχα διατυπωμένη διάταξη τοῦ Συντάγματος),
    εἴτε φταῖνε συγκεκριμένα ἐλαττώματα τοῦ "συστήματος", δηλαδή ἐλαττώματα τῆς δομῆς καί λειτουργίας τῶν ἐξουσιῶν κατά τό Σύνταγμα ἤ παρά τό Σύνταγμα ἀλλά μέσα στήν πολιτική πραγματικότητα,
    πού πρέπει νά διαπιστωθοῦν και νά ἀλλάξουν ἄμεσα,
    μέ πολιτικές πρωτοβουλίες ἀπό τόν ἴδιο τόν λαό.
    Φυσικά. Δηλαδή διά τῶν συσσωματώσεων τοῦ λαοῦ σέ ὑπάρχοντα ἀξιόπιστα ἀπό καιρό πολιτιστικά κλπ. σωματεῖα, διά τῶν - μή κατευθυνόμενων ἀπό τά ἐπιτελεῖα τῶν κομμάτων ἤ ἀπό παρακρατικά παραμάγαζα - ἐπιτροπῶν τοῦ λαοῦ, καί μέ προγράμματα σάν καί αὐτά τῶν συλαλλητηρίων.
    Οὕτως ὥστε, οἱ ἐκλογές πού ἑτοιμάζονται γιά γρήγορη προδοαία,
    νά λειτουργήσουν σωστά καί ὄχι προδοτικά.

    Τό πιθανότερο μάλιστα εἶναι τοῦτο: Μπορεῖ νά φταῖνε καί συγκεκριμένα πρόσωπα, καί ἐλαττώματα στήν δομή καί λειτουργία τοῦ συστήματος.
    Ἔτσι ἐξηγεῖται ἄλλωστε, τό ὅτι μόλις ἀναζητηθοῦν προσωπικές εὐθύνες, οἱ εὐθυνόμενοι ἐπικαλοῦνται ὡς λόγους ἀπαλαλαγῆς τους ἤ ὡς ἐλαφρυντικά, τά ἐλαττώματα τοῦ συστήματος, ὅπως τά ε/χει διαμορφώσςει μιά κακή ἑρμηνεία καί μιά κακίστη ἐφαρμογή τοῦ ἴδιου τοῦ Συντάγματος. Τό πλέον χαρακτηριστικό, εἶναι ἡ ἀνωτέρω ἀναφερθεῖσα περίπτωση τῆς παρερμηνείας τῆς ἐνάρξεως τοῦ χρόνου παραγραφῆς, ἐνώ τό ἀδίκημα εἴτε ἀκόμη "τρέχει", εἴτε οἱ συνἐπειές του εἶναι ἐνεργεῖς καί αὐξάνονται.

    ΥΓ. Τί μεγάλο δίκηο, πού εἶχε ὁ μακαρίτης ὁ Ψαρουδάκης, ὅταν εἶπε, "τό δικό σας ἔγκλημα εἶναι διαρκές κύριοι δικαστές"! - [ἀντί νά θεωρήσουν ὅτι ἡ δικτατορία 1967-1974, εἶχε ἐπταετῆ διάρκεια (ὅτι ἄρα μέ τήν πτώση τῆς δικτατορίας ἄρχισε ὁ χρόνος παραγραφῆς), καί ἄρα εὐθύνονταν ὡς συνεργάτες τῆς ἐπιβολῆς καί διατηρήσεως τῆς δικτατορίας ἐπί 7 χρόνια καί οἱ διατελέσαντες ὑπουργοί της, θεώρησε ὁ Ἄρειος Πάγος, ὅτι τό ἔγκλημα τοῦ πραξικοπήματος τῆς 21ης Ἀπριλίου, ἦταν "στιγμιαῖο", δεχόμενος ούσιαστικά ὅτι τό πραξικόπημα δημιουργεῖ μετά τήν ἐπικράτησή του, ἀκόμη καί ὡς τυραννία, δημόσιο δίκαιο]. ῾

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιο αρθρο.. Μακαρι οι ανυπαρκτοι της κυβερνησης να σκεφτοντουσαν ετσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kotzias' excuses of solving first the problems with Skopje and Albania MUST stop. Both countries look up to Turkey for guidance.
    HIT Turkey first and now. In 2 yrs we will not have this window of opportunity. Instead of selling arms to Saudí Arabia, "Sell" them to Kurds and Syria. Bleed Turkey to death.
    Take the central government out of the military decision-making proccesses. Give the armed forces the green light to attack. Army officials know very well what will happen to them in case of treason. For the political leaders treason means Swiss accounts.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχει πολυ ψωμάκι το άρθρο.Μου αρέσει ο συγγραφέας αυτός.Ο σαββιδης εχει πολλές ωραίες ιδέες.Περα απο τς πολυ ωραία που γράφει το,άρθρο εγω θα βάλω και αλλο θεμα.Το θεμα ειμαι οτι δεν έχουμε ηγέτες.Αν ρίξουμε ενα τουρκικό αεροπλάνο η αν βυθίσουμε ενα πλοίο νομίζετε οτι θα παμε σε πόλεμο η οτι ο Ερντογαν θα βάλει την ουρά στα σκέλια ? Ακούω πολλούς που γράφουν για αύξηση εξοπλισμών η αύξηση θητείας.Δε θα λύσει το πρόβλημα.Πειτε οτι έχουμε περισσότερα όπλα η περισσότερο στρατό τι θα γινει αν δεν το χρησιμοποιούμε ? Εδω θελει εναν Ηγεταρο να πάρει μια απόφαση και φυσικά λαό που θα στηρίξει ! Δυστυχως οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί δεν ξέρουν την οθωμανική ψυχολογία.Την οποία μπορεί να αναλύσουν οι Τουρκολόγος καλύτερα απο μένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να γίνουν πράξη αυτά που προτείνει ο αρθρογράφος στον επίλογο του άρθρου του, χρειάζεται μια υπεύθυνη εθνική ηγεσία, τέτοια δεν υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, μόνο πρόθυμοι υπηρέτες των ξένων κατοχικών-μνημονιακών δυνάμεων υπάρχουν, επειδή το πρώτο βήμα και το βασικότερο για την επαναφορά της ισχύος της χώρας εκεί που ήταν οχτώ χρόνια πριν, είναι να πάψει να ακολουθεί ως πρόβατο την ευρωπαϊκή ονείρωξη και να καταστρέφει τον εθνικό-κοινωνικό της ιστό. Και βέβαια όλα αυτά με την προϋπόθεση πως υπάρχει ακόμα χρόνος για την συνολική προετοιμασία υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, ο Τούρκος απέναντι δείχνει να βιάζεται πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Enoso yparhoun aftes oi xazes kotes stin exousia, h Turkia tha zita kai alla me ta ilithia kolpa tis. Elpizo enas Ellinas patriotis na tous kopsei ton aera. Mono tote oi Tourkoi tha yinoun kotoules.
    Dr. Athanas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.