25/2/18

Ντοκουμέντο: Ολη η αλήθεια για τα Ιμια - Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αφηγείται στα ΝΕΑ.

Την δική του αλήθεια για τα όσα δραματικά συνέβησαν στα Ίμια το 96 αφηγείται με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Θ. Πάγκαλος.
Αναλυτικά:

Ηταν πρωί εκείνης της αποφράδας ημέρας - ή μάλλον νύχτας - που είναι γνωστή από τότε ως νύχτα των Ιμίων. Στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής γύρω από τον Κώστα Σημίτη σιωπηλές και τραγικές φιγούρες ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας - μακαρίτης σήμερα - Γεράσιμος Αρσένης, ο υπουργός Εσωτερικών - σήμερα κρατούμενος - Ακης Τσοχατζόπουλος, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος - επίσης μακαρίτης σήμερα - Νίκος Θέμελης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης και ασφαλώς δεν τους θυμάμαι όλους.

Ηταν 02.30 το πρωί όταν χτύπησε την πόρτα η γραμματέας του πρωθυπουργού και μας είπε ότι ζητάει να μιλήσει σε κάποιον από τη σύσκεψη η πρεσβεία της Αγκυρας. Ο Σημίτης με αυτό το ύφος που δεν σήκωνε συζήτηση μου είπε, θέλοντας προφανώς να διατηρήσει τη μυστικότητα της επαφής, «Θόδωρε πήγαινε να πάρεις το τηλέφωνο». Βγήκα στο μικρό χολάκι όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, διοικητής της ΕΥΠ, που περίμενε μήπως τον χρειαστούμε
 Στο τηλέφωνο ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου. Πριν από δέκα λεπτά, μου είπε, έκανε δηλώσεις η Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργός της Τουρκίας και είπε ότι πριν από μισή ώρα κατέλαβαν τούρκοι βατραχάνθρωποι τη μικρότερη νήσο «Καρντάκ» (έτσι ονομάζουν τα Ιμια οι Τούρκοι) και ανύψωσαν την τουρκική σημαία. Η κυρία Τσιλέρ πρόσθεσε ότι είχε δώσει αυστηρή εντολή προς τους τούρκους πεζοναύτες αν γίνει προσπάθεια ανακατάληψης από τους Ελληνες, να μην πυροβολήσουν με κανέναν τρόπο πρώτοι και να προσπαθήσουν να λυθεί το πρόβλημα με διαπραγματεύσεις.

Η παραίτηση

Οπως ήταν φυσικό, η ατμόσφαιρα στο πρωθυπουργικό γραφείο πάγωσε. Ο Σημίτης γύρισε προς τον ναύαρχο Λυμπέρη και του είπε: «Αρχηγέ, δεν σου ζήτησα να περιφρουρήσεις και τα δύο νησιά;». Ο ναύαρχος, που είχε φαιό χρώμα, απάντησε: «Δεν μου είπατε τίποτα για το μικρότερο νησί κ. πρόεδρε. Το θεώρησα ακατοίκητο. Ελληνες πεζοναύτες υπάρχουν στο άλλο νησί, το μεγαλύτερο». Ο Σημίτης μουρμούρισε κάτι μέσα από τα δόντια του, που προφανώς δεν είχε ξαναπεί και ο Λυμπέρης αντεπετέθη: «Εάν δεν έχω την εμπιστοσύνη σας κύριε πρόεδρε, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας».
Είπα τότε στον αξιολύπητο αρχηγό με έντονο ύφος: «Κύριε αρχηγέ, επειδή προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια, ξέρω ότι επιτελικός αξιωματικός ο οποίος παραιτείται σε ώρα επιχειρήσεων θεωρείται ότι λιποτακτεί και εκτελείται επιτόπου. Αυτό που προτείνετε, η παραίτησή σας δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα πράξη εσχάτης προδοσίας». Επειτα από λίγο χτύπησε το τηλέφωνο από την Ουάσιγκτον. Ηταν ο παλιός καλός μου φίλος Ντικ (Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ). Εχουμε μια προφορική συμφωνία, μου είπε. Να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις και από τα δύο νησιά, να απομακρυνθούν τα πολεμικά πλοία, αρχίζοντας από τα βαρύτερα (φρεγάτες επί του προκειμένου) και να επιστρέψουν τα νησιά στο status quo ante (ήδη υπάρχον καθεστώς). 


Η σημαία

Το status quo ante ήταν ακριβώς αυτό που είναι τώρα. Οι Ελληνες διεκδικούσαν τα μικρά ακατοίκητα νησιά της περιοχής ως κατάλοιπα της ιταλικής κυριαρχίας. Οι Τούρκοι τα διεκδικούσαν με βάση το σκεπτικό ότι δεν ονομάζονταν στη συνθήκη παραχώρησης της Δωδεκανήσου και κατά τη λογική τους δεν είχαν παραχωρηθεί. Σημαία, πριν ενεργήσει προβοκατόρικα ο δημοσιογράφος και μετέπειτα Βουλευτής της ΝΔ Α. Ντινόπουλος με τη συνεργασία του δημάρχου Καλύμνου, ο οποίος ήταν γνωστός πολιτικός φίλος του Γεράσιμου Αρσένη, δεν υπήρχε σε καμία βραχονησίδα από το πλέγμα των Ιμίων.
H συμφωνία με τον Χόλμπρουκ ήταν προφορική («no armed elements, no military boats and guns, no flags»): «Οχι στρατιωτικές δυνάμεις, όχι στρατιωτικά πλοία και πυροβόλα όπλα, όχι σημαίες».

Μερικοί με κατηγορούν έκτοτε γιατί υπεστάλη η ελληνική σημαία που είχαν ανεβάσει ο Ντινόπουλος, ο δήμαρχος, και ο παπάς της Καλύμνου. Θυμίζω στους υπερπατριώτες ότι οι σημαίες ήταν δύο. Στη μικρή Ιμια υπήρχε η τούρκικη σημαία. Ή έφευγαν και οι δύο ή έμεναν και η γκρίζα ζώνη είχε πια καθιερωθεί. Θυμίζω επίσης ότι το προϋφιστάμενο καθεστώς, πριν από το επεισόδιο δηλαδή, περιελάμβανε μια de facto ελληνική παρουσία στην Ιμια, ένας καλύμνιος κτηνοτρόφος είχε ένα κοπάδι από πρόβατα πάνω στο μεγαλύτερο νησί και πήγαινε τακτικά εκεί για να τα ποτίσει ή να ενισχύσει τη διατροφή τους. Επίσης, γύρω από τα Ιμια ψάρευαν αποκλειστικά έλληνες παράκτιοι ψαράδες από την Κάλυμνο και ενίοτε μεγαλύτερα αλιευτικά συγκροτήματα.

Εχω σιωπήσει τόσα χρόνια για λόγους εθνικού συμφέροντος. Θρασύτατα εξυβρίστηκα και συκοφαντήθηκα διαρκώς από πάσης φύσεως πολιτικούς αντιπάλους. Καμιά απόφαση από όσες πήρα και εφάρμοσα δεν ήταν προσωπική μου επιλογή. 

Είχαμε πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Αμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Λυμπέρης έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο το οποίο παραποιεί τα γεγονότα για να μειώσει την ευθύνη του για τη δυσμενή εξέλιξη εκείνης της βραδιάς. 

Δεν έχει ποτέ απαντήσει πειστικά γιατί δεν είχε εγκαταστήσει μια τυπική, έστω, φρουρά στη μικρότερη βραχονησίδα χρησιμοποιώντας δυνάμεις αλεξιπτωτιστών του Στρατού που βρίσκονταν λίγο παρακεί. Ούτε γιατί ο Στόλος βγήκε από τον Ναύσταθμο στις 10 π.μ., δηλαδή πέντε ώρες αφού είχε επιτευχθεί η συμφωνία απαγκίστρωσης, με τη συνοδεία ελικοπτέρου και σε ζωντανή σύνδεση στα κανάλια.
Με φανφαρονισμούς δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Χρειάζονται ατσάλινα νεύρα και ηθικό ανάστημα.


25 σχόλια:

  1. Ποτε ειπε την αληθεια ενας πολιτικος για να πιστευσουμε και τον Παγκαλο τωρα ειδικα οταν προσπαθησε να πεισει το λαο οτι τισ σημαιες τις παιρνει ο αερας.
    Μαλλον χρειαζοταν το λεφτα που του εδωσαν τα ΝΕΑ για τη συνεντευξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστευω τον παγκαλο στο κομματι που αναφερεται στον Λυμπερη.
    Προσωπικα δεν εμπιστευομαι,ουτε τους πολιτικους (κοινοτυπο),αλλα λυπαμαι να πω, ουτε τους ανωτατους στρατιωτικους...μπορει να σφαλλω...
    Κι'ευχομαι ναναι ετσι.
    Αλλα για σκεφτειτε για ενα λεπτο:
    Πως θελετε να δρασουν,εστω, φιλοπατρεις πολιτικοι, με προδοτικη ,ομως,στρατιωτικη ηγεσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην αρνητική κλίμακα από το -1 έως το -10, αν ο ρόλος του Πάγκαλου εκείνο το βράδυ είναι στο -9, του Λυμπέρη είναι στο -10000. Και το εξοργιστικότερο όλων είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν παραδέχεται ή δεν κατανοεί ότι ο τούρκος ναύαρχος του/μας έκανε. Και ειναι αποκλειστικά δική του ευθύνη, καθώς οι αυτόπτες μάρτυρες των ολιγοριών και ανοησιών του είναι νεαρότεροί του και θυμούνται πάρα πολύ καλά το τί έγινε. Το τί σχεδιάστηκε, τί ποσοστό υλοποιήθηκε, και κυρίως πως ο Αρχιστράτηγος απεμπόλησε τα δικαιώματά του.

    Αλλά τί να περιμένεις όταν κάποιος από το βαθμό του Πλωτάρχη σπαταλά περισσότερες ωρες για το κόμμα του παρά για τις θέσεις που του εμπιστεύθηκε το ΠΝ. Δεν πρόλαβε να αποστρατευθεί και ήταν ήδη μέλος της ΚΕ του πασόκ. Και είχε το θράσος να γυρίσει μετά 3 χρόνια σαν να μη συνέβη τίποτε, καταθέτοντας -λέει - την κομματική του ταυτότητα.

    Εκείνο το βράδυ ετυχε κακή τη μοίρα να έχουμε ηγεσία ΓΕΕΘΑ τον Λυμπέρη και Α/ΓΕΑ τον Τζογάνη, Τον άλλον πασοκικό αστέρα που το 1974 ήταν ο μόνος κυβερνήτης NORATLAS που προτίμησε να προσγειωθεί στη Ρόδο παρά να πάει στην Κύπρο όπως πήγαν όλοι οι άλλοι της Επιχείρησης ΝΙΚΗ. Και ΑΤΑ τον επωνομαζόμενο ""ταβερνιάρη"" Παπασταματίου, ο οποίος -ευτυχώς, έχοντας γνώση της ανεπάρκειάς του, προτίμησε να κάτσει στο σπίτι του και να αφήσει τα πράγματα να τα χειρισθεί ο Επιτελάρχης του Αντωνετσής. Δηλαδή μιλάμε για ένα σύνολο πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να ψάξεις γωνιά να κλάψεις.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι χρωστάμε στον τότε Επιτελάρχη του ΑΤΑ Πτχο Αντωνετσή, ο οποίος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και άλλαξε όλο το σκηνικό στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, με την αποφασιστικότητα που διακρίνει τους ικανούς, έξυπνους και αυτόφωτους Αξκούς. Και είναι προς τιμή του Σιμήτη, που στις επόμενες κρίσεις έδιωξε μιά αρμαθιά από αρχαιότερους και πασοκοθρεμένους Πτεράρχους και τον έκανε κατευθείαν Αρχηγό (με μόνο 29 χρόνια υπηρεσίας τότε, που είχε να επαναληφθεί από την εποχή του μεγάλου Κ.Κ. όταν το 1956-57 έκανε έναν τότε Σμήναρχο, Αρχηγό της ΠΑ προκειμένου αυτή να περάσει ομαλά στην εποχή των Jet). Και η συνέχεια έδειξε ότι ήταν η καλλίτερη επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ θα ηθελα καποιος να εξιστορισει απο την αρχη μεχρι το τελος την πραγματικοτητα σε ολη αυτη την ιστορια!Αλλος λεει ετσι αλλος αλλιως δεν βγαζεις ακρη το τοπιο νεφελωδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O Καθένας τα λέει 'οπως αυτόν εξυπηρετούν. Κείνο το βράδυ, ως επιστρατευμένος λοχαγός, βρισκόμουνα δίπλα στον ταξίαρχο Νικολοδήμο, στρατιωτικού υπεύθυνου της περιοχής. Μπαίνει στο γραφείο ένας αντισυνταγματάρχης, που με δάκρυα στα μάτια, παρακαλεί να του δωθεί εντολή να μην αφίσει "τούρκικο ρουθούνι" στη μικρή Ίμια. Η στάση του και η συμπεριφορά του μας συγκίνησε όλους κι ο ταξίαρχος Νικολοδήμος του απάντησε: "μου έχουν δεμένα τα χέρια, δεν μπορώ να κάνω τίποτα". Όμως κείνη τη στιγμή πήρε τηλέφωνο τον Λυμπέρη, ο οποίος του είπε να περιμένει και σε δέκα λεπτά πήρε τηλέφωνο ο Λυμπέρης, αφού προφανώς συνεννοήθηκε με την πολτική ηγεσία (Πάγκαλος - Σημίτης), λέγοντας πως δεν θα κάνετε απολύτως τίποτα. Η ίδια απάντηση δώθηκε κι όταν αργότερα οι τούρκοι κατέριψαν το ελικόπτερο. Η προδοσία του δίδυμου Σημίτη - Πάγκαλου δεν σβύνει, όσες συνεντεύξεις κι αν δώσουν κι όπως παραστείσουν τα γεγονότα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Toν κυνηγουν οι τυψεις τον σαπιοκοιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιες τυψεις? Πιστευεις οτι εχουν?

      Διαγραφή
    2. Ολοι οι ανθρωποι εχουν ερινυες. Ο εγωισμος και ποσο μαλλον οταν κατεχουν την καρεκλα της εξουσιας, επισκυαζει τη λογικη. Οταν ομως φυγουν τα φωτα της δημοσιοτητας..οταν ερθει η μοναξια και το τελος, οι νυχτες γινονται πιο τρκμακτικες. Αλλα ο εγωισμος ακομα και στο τελος τους κανει να ψευδονται κ να ριχνουν τις ευθυνες σε αλλους.

      Διαγραφή
  7. Ερωτηση,απο την στιγμη που υπαρχει καταληψη εδαφους,δεν πρεπει κανονικα να παιρνει πρωτοβουλια ο στρατος;;γιατι να περιμενει ο χ αρχηγος τον πολιτικονα του δωσει οκ για να κανει οτιδηποτε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως οχι. Αν ο Αρχηγος ΓΕΕΘΑ ειχε παρει πρωτοβουλια και ειχε διωξει τους Τουρκους μπορει και να τον εκαναν ηρωα. Αν ομως εχανε τοτε θα ειχε περασει Στρατοδικειο.

      Διαγραφή
    2. Οι πολιτικοι που τα κανουν θαλασσα και δημιουργουν ευνοικες προυποθεσεις στους εχθρους μας για να πετυχαινουν τις επιδιωξεις τους οπως στην περιπτωση των Ιμιων,οπου απειροι πολιτικοι αμερικανοδουλοι και γερμανοδουλοι το μονο που καταφεραν ηταν να γκριζαρουν τις βραχονησιδες και να ταπεινωθουμε εθνικα ευχαριστοντας τους αμερικανους που εχουν πρωταγωνιστικο ρολο σε καθε εθνικη μας ταπεινωση και απωλεια,γιατι δεν δικαζονται;;

      Διαγραφή
  8. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα Ίμια παρμένουν στη θέση τους και κάθε χώρα (Ελλάδα και Τουρκία) τα διεκδικεί ως δικά της. Εδώ και δεκάδες χρόνια όποια εκ των δύο χωρών επιχειρήσει να τα διεκδικήσει και να τα αξιοποιήσει οικονομικά (πολύ περισσότερο στρατιωτικά) αποτελεί αιτία συγκρουσης και πολέμου. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Και μέσα σε αυτή την δυσμενή κατάσταση, οι "σύμμαχοι" μας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κάνουν τα δικά τους παιχνίδια, είτε ως επιδιαιτητές(βλέπε 1996) είτε ως "Πόντιοι Πιλάτοι" σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πιστεύω τον Λυμπέρη, Ο Πάγκαλος έχει πει και άλλα ψέματα..
    Π.Χ στην υπόθεση Οτσαλάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι όχι φίλε μου. Ο εν ενεργεία πολιτικός εννοείται πως δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του και όταν ερωτάται σχετικά "ξεγλιστράει" ακόμα με ψέματα. Και ο Πάγκαλος ήταν ένας έμπειρος και ικανός πολιτικός είτε αρέσει είτε όχι! Απεναντίας τόσο ο Λυμπέρης όσο και ο Τζογάνης όπως ορθά αναφέρει και ένας φίλος παραπάνω ήταν χαρακτηριστικά ανίκανοι όπως πολλοί κομματοτραφείς ανώτεροι αξιωματικοί!

      Διαγραφή
  10. σε εκπομπη του Παπαχελα προ πολλα χρονια μιλησε ο Μεραρχος της ΚΩ που η μεραρχια του εχει την ευθυνη του συμπλεγματος των νησιδων Ιμια...ο Μεραρχος ειπε σαφεστατα οτι επικοινωνησε με ΑΣΔΕΝ και τουσ ειπε οτι συμφωνει με τη τοποθετηση του αγηματος στη μια νησιδα αλλα κατα τη γνωμη μου πρεπει να τοπουθετηθει φρουρα και στη Δ Ιμια και ο ιδιος εχει ελικοπτερο ετοιμο με Κ/Δμεις οι οποιοι ειναι μονο μονιμοι ο κατωτερος σε βαθμο Λοχιου οπως χαρακτισηστικα ειπε και ειναι ετοιμος να τους αποστειλει...Αλλα δεν πηρε απαντηση ποτε και ολο αυτο πριν κανουν την αποβαση οι Τουρκοι με τη λευκη μηχανη στο φουσκωτο σε γλιστρα που θα μπορουσε να ανεβει το αγημα τους στο νησι η οποια γλιστρα μεσα στη κακοκαιρια ηταν αδυνατο να να εντοπισθει σε real time...στην ιδια εκπομπη μιλαει ο αναπλ ΥΠΕΞ της Τουρκομογγολιας και σε ερωτηση του δημοσιογραφου ...πως σκεφτηκατε να βαλετε αγημα στη Δ Ιμια κατα την εξελιξη της κρισης απαντησε ....οταν οι Ελληνες εβαλαν μονο στη μια νησιδα ηταν σαν μας ελεγαν βαλτε εσεις στην αλλη και μαλιστα γελωντας...Αρκετα πια με την στημενη υποθεση των Ιμιων,ηταν μια προδοτικη υποθεση γκριζαρισματος!!!και ολοι στο κολπο εκτος απο τους στρατιωτικους που απλα δεν ειχαν το σθενος να παρακουσουν τους πολιντικαντηδες ετσι ωστε να αναγκασουν τους πολιτικαντηδες να χειριστουν τετελεσμενα υπερ του εθνικου μας συμφεροντος...οσον αφορα τΟΝ λυμπερη τον θεωρω ανικανο και βλαξ επιτελικο αξκο πασοκοθρεμενο χωρις καμια προβλεπτικη αντιληψη της καταστασης αλλα σιγουρα δεν ειναι ψευτης,και αποδεχομαι οτι ποτε δεν του εδωσε εντολη ο Σημιτης να βαλει αγημα και στη Διμια εξαλου ποτε δεν θα του εδινε..το ελικοπτερο σταλθηκε σε αποστολη αυτοκτονιας και κατεπεσε σιγουρα οχι απο πυρα των τΟΥΡΚΩΝ ΚΟΜΑΝΤΟς γιατι ο χειριστης θα ειχε προλαβει να το αναφερει αλλα κατεπεσε με αλλους μεθοδους ηλεκτ πολεμου,με σκοπο να υπαρξουν θυματα στο ολο σκηνικο ωστε να αναβαθμιστει το σκηνικο ακομα περισοτερο ωστε να πιστεψουν ολοι και ειδικα ο Ελλ λαος οτι ειμασταν σε προθυρα πολεμου με τη Τουρκια ...ποιο πολεμο ομως ??θα μπορουσε η Τουρκια να μπει σε πολεμο με την Ελλαδα ομοτιμο μελος του ΝΑΤΟ,εξαιτιας 2 νησιδων που ακομα και οι νατοικοι χαρτες τα εντασουν στην Ελληνικη επικαρατεια??με μια Ελλαδα που εκεινη την εποχη ειδικα στο ναυτικο υπερειχε τεχνολογικα και κυριως με 30000000 εκ κουρδους ετοιμοπολεμους στα μετοπισθεν της που εκλιπαρουσαν ποτε θα ξεσπασει ελληνοτουρκικη συραξη για να δρασουν ακομα καλυτερα και χωρις να εχει συλληφθει ο ΑΠΟ???και κατα δευτερον επρεπε να υπαρξουν θυματα ετσι ωστε να μεινει χαραγμενη στη μνημη του Ελλ Λαου η προσωρινη ηττα για καθαρα ψυχολογικους λογους που θα χρησιμοποιηθουν στο μελλον τοσο για το γκριζαρισμα της περιοχης οσο και για μελλοντικο συμβαν που θα το δημιουργησουν οταν αυτοι θα νομιζουν οτι το timing βολευει...Με λιγα λογια ας φανταστουμε το περιστατικο των ΙΜΙΩΝ χωρις τα θυματα των αξκων ποσο καλυτερα ειχε ξεθυμανει και σχεδον ξεχαστει στη μνημη του Ελλ λαου κατα τη παροδο του χρονου,αλλα και πολυ πιθανο να μην υπηρχε καμια συμφωνια στη Μαδριτη που ο προδοτης Σημιτης αναγνωρισε επισημως ζωτικα συμφεροντα της Τουρκιας στο ΑΙΓΑΙΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια τελεία αδερφέ. Μας πήρε ώρες να κατανοήσουμε τι γράφεις. Κρίμα στον κόπο σου

      Διαγραφή
  11. PROTOCOL OF
    ITALIAN-TURKISH AGREEMENT
    REGARDING IMIA

    An agreement between Italy and Turkey, dating December 28, 1932 clearly outlined the line of demarcation between the shores of Eastern Turkey and the island Kastellorizo, which then belonged to Italy. Specifically, this agreement established the territorial waters separation of the turkish sea between Kastellorizo and the Minor Asia coast.

    According to the protocol of the agreement between Italy and Turkey, signed in the turkish Foreign Ministry in Ankara on December 28, 1932, the demarcation line designates to whom the terrritory belongs, and does not divide the Aegean Sea.

    As such, the protocol states, within a distance of 12 (twelve) miles and a minimal distance of territory between the two countries, the demarcation line will designate the two countries' sea sovereignty.

    The protocol also states: "It is clearly understood that in the areas where this distance surpasses the twelve (12) miles, the demarcation line will not affect the extension of territorial waters of both countries."

    Specifically, the demarcation line is represented by 1) 10m miles south of the island Volos. 2) Half the distance between the Rhodes lighthouse and Cape Kapouia.

    Section 30 of this agreement clearly mentions that the italian-turkish border line passes between the Imia islands group -which then belonged to Italy- and the uninhabited island Kato, which belongs to Turkey.

    MPE

    1 TRADUCTION--TRANSLATION
    No 3191-CONVENTION:
    BETWEEN ITALY AND TURKEY FOR THE DELIMITATION OF THE TERRITORIAL WATERS BETWEEN THE COAST OF ANATOLIA AND THE ISLAND OF CASTELLORIZO.

    SIGNED AT ANKARA, JANUARY 4, 1932

    ...

    [PROTOCOL ANNEXED TO THE ABOVE, WHICH HAS BEEN SIGNED BETWEEN ITALY AND TURKEY IN ANKARA DECEMBER 28, 1932]

    ...

    3.a moitie distance entre Kardak [Imia] (R.k.s.)et Kato I. (Anatolie),
    [Six (6) additional sections follow, which designate the line of demarcation

    ...

    Roberto SOLDATI S.SAIP ERTUGRUL M.ASIM HAYRETTIN

    http://www.hri.org/docs/imia-hol/turkit.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Πάγκαλος ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι ο στόλος απέπλευσε την επόμενη μέρα στις 10 πμ. Ήμουν σε φρεγάτα και αποπλεύσαμε το μεσημέρι της προηγούμενης μαζί με άλλες δυό φρεγάτες. Το βράδυ σήμανε συναγερμός πραγματικός. Ήμασταν έτοιμοι για μάχη, έτοιμοι να βυθίσουμε τουρκικά πλοία που είχαμε στοχοποιήσει. Οργίζομαι γιατί με αυτά που λέει ο "κύριος" Πάγκαλος ακυρώνει την ίδια τη ζωή μας και την ιστορία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως έγραψα, αν ο Πάγκαλος και Σημίτης φταίνε μιά φορά, ο Λυμπέρης φταίει εκατό. Διότι ΣΑΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΒΆΛΛΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΊ ΤΩΝ ΕΔ.
    Δηλαδή, ο Σημίτης και ο πάγκαλος έπρεπε να του πούν ποιά νησιά θα φυλάξει και με τποιόν τρόπο? Δεν είχε ολόκληρο επιτελείο για αυτόν τον λόγο? Δεν είχε στα χέρια του την σχετική εισήγηση του τότε Υπαρχηγού του Αντιστρατήγου Ν. Σταμπουλή για το δέον γενέσθαι?
    Όταν έχει κρίσιμες ποληροφορίες από τους σταθμούς ακροάσεων (...) για το τί θα ακολουθήσει μετά από 15-20 μέρες, γεγονότα που τα καταθέτει ο Βασιλικόπουλος, δεν έπρεπε να μεριμνήσει αναλόγως, όπως ήταν οι εισηγήσεις των επιτελών αλλά και των κρισίμων σχηματισμών όπως εκείνου της ΚΩ?
    Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν, από ανθρώπους που έζησαν από κοντά αυτή την ιστορία. Αλλά η όλη ιστορία μου θυμίζει εκείνη του '74, όπου αυτοί που δεν επέτρεψαν τις ΕΔ να δράσουν δηλαδή οι Αρχηγοί των Όπλων, πήραν κανονικά τις συντάξεις τους και τα οφίτσια του Επιτίμου, και ο κόσμος ασχολείται με τους πολιτικούς τί είπαν, πως το είπαν και γιατί το είπαν. Αυτοί που έπρεπε να δώσουν εντολές, δέν τις έδωσαν. Και στην περίπτωση των Ιμίων, αυτός που έπρεπε να δώσει εντολές, δηλαδή ο Λυμπέρης δέν έδωσε.
    Ηταν και μιά δύσκολη εποχή για τον ναυαρχούκο, γιατί εκλέχθηκε ο Σιμήτης, οι ""εκσυχρονιστές "" του κώλου ανέτρεπαν την όποια ιεραρχία υπήρχε μέχρι τότε στο πασόκ, οπότε πού να προλάβει ο φουκαράς να πρωτοκοιτάξει, μιάς και σε ένα μήνα είχε κρίσεις. Τον ευκόλυνε βέβαια ότι και ο γίγας του θάρρους Τζογάνης το ίδιο πρόβλημα είχε, αλλά προφανώς δεν περίμενε τέτοια καταιγίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αμερικανοι μεσα απο το ΝΑΤΟ ελεγχουν τους στρατιωτικους...
      Τα Ιμια ηταν μια στημενη υποθεση υποστηριξης της Τσιλερ(πρακτορα της CIA) στις επερχομενες εκλογες.
      Στην συνεχεια,χρησιμοποιηθηκαν οι μεγαλοπρακτορες της ΜΟSSΑD οπως π.χ. ο Μαϊκ Ροζακης που επηρεαζαν και επηρεαζουν τα πραγματα στην ελληνικη εξωτερικη -και οχι μονο- πολιτικη σκηνη,για να ληφθη η αποφαση να δοθουν στην τουρκια διαφορα προνομια και παραχωρησεις,κατοπιν δικης της(της τουρκιας) "φιλικης" απαιτησης,μιας και ειχε ηδη σχεδιασθει η παρεμβαση της στην Μ.Ανατολη μετα απο μια 20ετια, επωφελεια τοσον δικης της,οσο και του Ισραηλ...
      Ετσι,ακριβως εγινε και το 1974...οι της ΜOSSAD και της CIA ειχαν "πιασει" τον Ιωαννιδη,οι αμερικανοι τους αρχηγους των οπλων και οι Βρετανοι εδιναν πληροφοριες επι του πεδιου,στους τουρκους...

      Διαγραφή
    2. Ναί, αλλά η κυβέρνηση Ανδρουτσοπούλου και με σύμφωνη γνώμη Ιωαννίδη, αποφάσισε πόλεμο, με ώρα έναρξης την 05¨30 πρωινή της 21-6-74, σαν την κάλλιστη επιλογή εναντίων των αποβιβασθέντων τουρκικών δυνάμεων. Οι αρχηγοί ΔΕΝ έδωσαν την εντολή έναρξης των επιχειρήσεων.
      Πράκτορες από δώ-πράκτορες από 'κεί, αλλά τελικά το ερώτημα είναι γιατί επιλέγουμε κάθε φορά ανικάνους και δειλούς για κρίσιμες θέσεις.

      Διαγραφή
    3. Οι πρωτοι,καταφεραν να δημιουργηθει το προγεφυρωμα στην Κερυνεια,πειθοντας τον Ιωαννιδη οτι οι τουρκοι εκαναν ασκησεις...ο.κ.;
      Οι ΝΑΤΟϊκοι αρχηγοι,ηταν οι κυριοι υπαιτιοι της ηττας...δεν ειναι ανικανοι.
      Εξυπηρετησαν & εξυπηρετουντουν τα συμφεροντα της "Συμμαχιας" που δεν ταυτιζονται με τα συμφεροντα της Ελλαδας τουλαχιστον σε μεσοπροθεσμο οριζοντα.

      Διαγραφή
    4. Των ...πρακτορων το καγκελο...Η χωρα εχει 10.000.000 κατοικους και 5000.000 πρακτορες .Κατα τα αλλα ειναι χωρα.Αυτες οι μανες δεν γεννανε παιδια ...αλλα φτερα στον ανεμο.Ναναι περιφανες για τα κοτοπουλα που βγαζουν...

      Διαγραφή
  14. Αυτος ο τυπος εμφανιζεται μονο οταν χρειαζεται το συστημα να σπειρει διχονοια εντος των πυλων.Αυτος δεν ηταν που ελεγε "μαζι τα φαγαμε".Αυτοι που τον ψηφισαν τον ειχαν ψηφισει για να μη τα τρωει κανεις.Απο τη στιγμη που παραδεχεται οτι εφαγε και αυτος που ειναι οι δικαστες να τον μπαγλαρωσουν.Ειναι ο κυριος εκφραστης του Διαιρει και βασιλευε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.