17/2/18

Κραυγές των Μακεδονομάχων από τον τάφο τους

  του Τάσου Κοντογιαννίδη
  • Ο ήρωας του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Μελάς
Πριν από 15 μέρες, στο κέντρο της Αθήνας, όταν οι διαδηλωτές άκουσαν τον Μίκη Θεοδωράκη κλείνοντας την ομιλία του, να λέει με συγκίνηση «Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ελληνική», βροντοφώναξαν κι εκείνοι το σύνθημα «Η Μακεδονία, είναι Ελληνική!» στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στους Σκοπιανούς, που εδώ και δεκαετίες γαλουχήθηκαν, με την ιδέα  και να πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας Φιλίππου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και με μια κολοσσιαία προπαγάνδα να παρασύρουν σ’ αυτήν την ιστορική γελοιότητα μεγάλο αριθμό κρατών, παραποιώντας την ιστορία.
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή του μεγάλου προβλήματος, φτάνουμε στο 1870 με την ίδρυση της Βουλγαρικής Εξαρχίας (σχισματική από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως) όπου είχε δοθεί το δικαίωμα στους Βουλγάρους να επεκταθούν με την μορφή της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας, σε αρκετά μεγάλη περιοχή της Μακεδονίας.
Οι εξελίξεις αργότερα στη Μακεδονία, που τελούσε υπό Οθωμανική κατοχή, απέδειξαν πως οι δυνάμεις του Πατριαρχείου δεν ήταν αρκετές για να θέσουν φραγμό στην Βουλγαρική διείσδυση, μετά την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, που απειλούσε να αλλοιώσει τον εθνολογικό χαρακτήρα της. Οι Βούλγαροι δάσκαλοι καταρτίζονται ειδικά για την Μακεδονία και αποστέλλονται για τον αγώνα του πανσλαβισμού, εναντίον των… Γραικομάνων (όπως έλεγαν υποτιμητικά τους Έλληνες). Αντίθετα οι Έλληνες δάσκαλοι περιορίζονται απλώς  στην τυπική διδασκαλία, αδιαφορώντας  τελείως για την ανάπτυξη και την τόνωση του Ελληνικού εθνικού φρονήματος.
Ας δούμε όμως μέσα από επίσημα στοιχεία για τα σχολεία της περιοχής, την σύνθεση του πληθυσμού σε δύο σημαντικά βιλαέτια, του Μοναστηρίου και της Θεσσαλονίκης.
Το 1902 στο Βιλαέτι του Μοναστηρίου υπήρχαν 477 ελληνικά σχολεία με 27.106 μαθητές, 242 βουλγαρικά με 8.767 μαθητές, 39 ρουμανικά με 1.619 μαθητές και 32 σερβικά με 1.142 μαθητές. Υπήρχαν επίσης ελληνικά γυμνάσια στο Μοναστήρι με 1.696 μαθητές, στην Κοζάνη 970, στο Τσοτύλι 450, στη Σιάτιστα 878, στην Κορυτσά 1.612, ενώ βουλγαρικά υπήρχαν μόνο στο Μοναστήρι με 1.315 μαθητές.
Την ίδια εποχή, στο Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης υπήρχαν 521 ελληνικά σχολεία με 32.534 μαθητές, 319 βουλγαρικά  με 9.544 μαθητές, 21 σερβικά με 532 μαθητές και 10 ρουμανικά  με 383 μαθητές. Υπήρχαν επίσης  ελληνικά γυμνάσια στη Θεσσαλονίκη με 2.160 μαθητές, στη Βέροια με 723 και στις Σέρρες με 1.566, ενώ υπήρχε ένα βουλγαρικό στη Θεσσαλονίκη με  764 μαθητές και ένα σερβικό με 280.
Παράλληλα, τη χρονιά εκείνη υπήρχαν έξι Βούλγαροι επίσκοποι (Πελαγωνία, Στρώμνιτσα, Νευροκόπι, Δίβρα, Βέλες και Αχρίδα), ενώ αντίστοιχα υπήρχαν σ’ όλη την περιοχή, 26 Ελληνικές μητροπόλεις. Η Βουλγαρική Εξαρχία με την βοήθεια του βουλγαρικού κράτους πολλαπλασιάζει τις προσπάθειες επέκτασης της βουλγαρικής εκκλησίας  στη Μακεδονία, εξαναγκάζουν...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Οι Βούλγαροι συμμαχόντας με τους Ναζί επιτέθηκαν στην χώρα μας τον Απρίλιο του 41. Η ιστορία τους πλήρωσε με πέντε δεκαετίες κομμουνιστική τυραννία κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν τα αγαπημένια παιδιά της Μόσχας. Η τελευταία βρισκόταν και βρίσκεται πίσω από τις όποιες εθνοφυλετικές κινήσεις της βουλγαρικής Εκκλησίας και έτσι διαμορφώνεται το έξής ζοφερό περιβάλλον για τον Ελληνισμό: Η Ρωσία, εκκλησιαστικά, να πατρωνάρει τη Βουλγαρία εις βάρος της Ελλάδας, οι δε δυτκοί "σύμμαχοι" να βοηθούν πολιτικά και την Βουλγαρία και την Τουρκία επιχειρώντας να κατακερματίσουν τη χώρα. Αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι εσχάτη κακή τύχη να κυβερνούν τη χώρα άνθρωποι που περιστασιακά ενημερώνονται από τον Αρχιεπίσκοπο για θέματα που αγνοούν αλλά άπτονται της αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ δεν ξερουν την ιστορια, εμ για να φανουν πατριωτες συνεχιζουν να της βγαζουν το ματι. Αμαν βρε Σαββα, κρατα καθε νεο-πατριωτη μακρυα απο εδω, πριν γινουν περιγελως των παντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.