3/1/18

Νέα τουρκική αθλιότητα ολκής - Η Άγκυρα περικύκλωσε την Κύπρο με Navtex (χάρτης)

Η Τουρκία ήρε τη «σιγή ασυρμάτων» των τελευταίων ημερών και επανήλθε ακόμα πιο προκλητική στον «ψυχρό πόλεμο» που διεξάγει κατά της Κύπρου, με νέες παράνομες Navtex, εκ των οποίων η πρώτη ουσιαστικά περικυκλώνει την Κύπρο, από βορειοδυτικά του Ακάμα μέχρι νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο, από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκταση της θαλάσσιας ζώνης που αφορά στη συγκεκριμένη πρόκληση, αφορά 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο σκοπός είναι η «ρυμούλκηση υποβρυχίων συσκευών».
Περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις των τεμαχίων «1», «2», «3», «6», «7», «8», «9», «13» και πλησιάζει σε απόσταση 14 χιλιομέτρων το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» από τo «Saipem 12000». Επικαλύπτει μάλιστα τον επόμενο στόχο γεώτρησης της ΕΝΙ, τον στόχο «Σουπιά».
Επικαλύπτει επίσης και τους θαλάσσιους και εναέριους διαδρόμους που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για την πλεύση των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης από το «Saipem 12000» και των ελικοπτέρων που πετούν από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο.
Με δεύτερη παράνομη Navtex που εξέδωσε άρον-άρον, δέσμευσε την Τρίτη περιοχή ανοικτά του Μαζωτού, στα όρια περιοχής που δέσμευσε επίσης για την Τρίτη η Κυπριακή Δημοκρατία με Notam και Navtex για αεροναυτική άσκηση.
Από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, ξεκίνησε το σεργιάνι του και το σεισμογραφικό «Barbaros» μεταξύ των βόρειων ακτών της Τουρκίας στην περιοχή Σινίφκης-Μερσίνης και των βόρειων ακτών της χερσονήσου του Ακάμα, στην περιοχή που «δέσμευσε» η Τουρκία για την περίοδο 29 Δεκεμβρίου 2017-18 Μαρτίου 2018, μέρος της οποίας επίσης εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης, έχει εκδώσει σε όλες τις περιπτώσεις αυστηρές αντι-navtex χαρακτηρίζοντας «παράνομες» και «εκδοθείσες από μη αρμόδια Αρχή», ενώ ο παράκτιος σταθμός Αττάλειας με δικές του ανακοινώσεις αναφέρει ότι θα συνεχίζει να ανακοινώνει τις σχετικές ειδοποιήσεις για ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Την ίδια ώρα, η γεώτρηση προς τον στόχο «Καλυψώ» που από το μεσημέρι της Κυριακής προχωρά κάτω από τον βυθό με στόχο να φτάσει σε βάθος λίγο μεγαλύτερο των 1.600 μέτρων, προχωρά κανονικά, όπως και ο εφοδιασμός με τα απαραίτητα από το λιμάνι Λεμεσού.


ΧΑΡΤΗΣ
1. Το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ, με ζώνη 500 μέτρων απαγόρευσης πλεύσης και ζώνη ακτίνας 5 ναυτικών μιλίων προστασίας των εργασιών της γεώτρησης, όπως καθορίστηκαν με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Η ζώνη πτήσεων των ελικοπτέρων που εξυπηρετούν το γεωτρύπανο «Saipem 12000» με συχνές πτήσεις μεταξύ αεροδρομίου Λάρνακας και γεωτρύπανου, που διεξάγονται σε ύψος 3.000 ποδών, όπως καθορίστηκε με Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3. Η ζώνη πλεύσης καθημερινών συχνών δρομολογίων των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης από το λιμάνι Λεμεσού προς το γεωτρύπανο «Saipem 12000» όπως καθορίστηκε με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.
4. Η νέα προκλητική παράνομη Navtex της Τουρκίας που εκδόθηκε χθες και καλύπτει ολόκληρη την δυτική, νότια και νοτιοανατολική θάλασσα της Κύπρου σε έκταση 41.000 τετρ. χλμ σχεδόν εξ ολοκλήρου εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (καθορίζεται με λευκή γραμμή στον χάρτη). Έχει ισχύ από χθες 2 Ιανουαρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την παράνομη Navtex και εκδόθηκε για σκοπούς ρυμούλκησης υποβρυχίου αντικειμένου από το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Η παράνομη Navtex επικαλύπτει και περιοχή σημερινών αεροναυτικών ασκήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζώνες της πορείας πλεύσης των πλοίων που υποστηρίζουν την γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» και μεγάλη περιοχή της ζώνης πτήσεων των ελικοπτέρων που πετούν για τον ίδιο σκοπό.
5. Περιοχή πρόσθετης παράνομης Navtex της Τουρκίας που «δέσμευσε» για χθες 2 Ιανουαρίου περιοχή έκτασης 2.000 τετραγωνικών χλμ νότια της Κύπρου και σε περιοχή που ξεκινά μόλις 40 χιλιόμετρα από τις ακτές του Μαζωτού για «στρατιωτικές ασκήσεις», προφανώς σε απάντηση αεροναυτικών ασκήσεων που διεξάχθηκαν χθες, με συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχή δυτικότερα (με αρ. 10 στον χάρτη).
6. Η περιοχή που δέσμευσε με Navtex η Τουρκία στις 29 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι και τις 18 Μαρτίου από το «Barbaros». Περιλαμβάνει και τμήμα της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (νότια της λευκής γραμμής).
7. Περιοχή που δεσμεύτηκε με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Η Navtex όπως και ανάλογες Notam για τις συνεχείς ασκήσεις στην περιοχή απέναντι από την Συρία, που εμπίπτει στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδίδονται από την Κύπρο κατόπιν αιτημάτων της Ρωσίας, που και στην πράξη ότι αναγνωρίζουν την περιοχή ευθύνης έρευνας – διάσωσης, το FIR και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία φανερά ενοχλημένη, επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο έχει εκδώσει «αντι-navtex» χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις σχετικές «Navtex» της Κύπρου για λογαριασμό της Ρωσίας.
8. Περιοχή που δεσμεύτηκε από τον περασμένο μήνα από την Κυπριακή Δημοκρατία για επιστημονικές και περιβαλλοντικές θαλάσσιες έρευνες, με σκοπό να καλύψει και την περιοχή της επόμενης γεώτρησης της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3».
9. Ζώνη που δεσμεύτηκε με Notam της Κυπριακής Δημοκρατίας για αεροπορικές ασκήσεις που αφορούν τις επόμενες μέρες. Στην περιοχή αυτή με βάση την μέχρι τώρα πρακτική, οι δεσμεύσεις περιοχών που γίνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, γίνονται με αίτημα του Ισραήλ για δικές του αεροπορικές ασκήσεις.
10. Περιοχή έκτασης 2.000 τετραγωνικών χλμ που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Navtex και με αντίστοιχη Notam για αεροναυτικές ασκήσεις.
  Πέτρος Θεοχαρίδης 
Φιλελεύθερος

2 σχόλια:

  1. Στην Ολλανδια που ζω πολλα χρονια , λενε..
    Ενα ειναι να εχεις δικαιο..
    Και αλλο ενα ειναι να μπορης να το παρης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.