18/1/18

Η Τουρκία αναζητά firewall, για να εμποδίσει τη διαρροή δεδομένων των F-35 της προς τις ΗΠΑ

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Η Τουρκία ξεκίνησε διαγωνισμό για μία ασφαλή σύνδεση μεταξύ του κυρίου δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και των αεροσκαφών F-35, μετά από τουρκικές ανησυχίες για την μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών στη χώρα παραγωγό τους, τις Η.Π.Α., ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό The Drive.
Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα από 100 κομμάτια από το πολυεθνικό stealth μαχητικό, των οποίων οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο, οι ρώσικοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400 θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη συμφωνία.

Ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας εκκίνησε διαγωνισμό για "ασφαλή σύνδεση μεταξύ των στοιχείων των συστημάτων πληροφοριών του αεροσκάφους F-35 και του δικτύου πληροφοριών των αεροπορικών δυνάμεων". Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανέφερε το περιοδικό.
"Ο στόχος της τουρκικής προσπάθειας φαίνεται να είναι η απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου στις εισερχόμενες και εξερχόμενες πληροφορίες από τα F-35, βελτιώνοντας την ικανότητά του να μοιράζει πληροφορίες σε ολόκληρη την αεροπορία της χώρας", ανέφερε.
Τα σύγχρονα αεροσκάφη, όπως το F-35, συλλέγουν και λαμβάνουν μάζες πληροφοριών, όπως για τα ραντάρ του εχθρού ή άλλες πιθανές απειλές, για να δημιουργήσουν μια πολύ καλύτερη εικόνα του πεδίου της μάχης.
Όντας τα ίδια εξαιρετικά προηγμένοι υπολογιστές, τα αεροσκάφη αποστέλλουν επίσης διαγνωστικούς ελέγχους για το ίδιο το αεροπλάνο, όπως για τα εξαρτήματα που χρειάζονται συντήρηση και λαμβάνουν ενημερώσεις λογισμικού.
 Η Τουρκία ανησυχεί για τα στοιχεία που το F-35 αποστέλλει στον γίγαντα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, την Lockheed Martin, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ευαίσθητες πληροφορίες που δεν θέλει να γνωρίζει ο ΝΑΤΟικός της σύμμαχος, ανέφερε το ρεπορτάζ.
Η μεταφορά δεδομένων μπορεί επίσης να είναι ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις, και αυτό αποτελεί μία ανησυχία που συμμερίζονται και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του F-35.
Η Τουρκία ανησυχεί επίσης ότι τα F-35 θα μπορούσαν να παρεμβληθούν ή να απενεργοποιηθούν εντελώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω ενημερώσεων λογισμικού.
"Θα μπορούσε να επιτρέψει στην Lockheed Martin, υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να αποσυνδέσει τα F-35 μιας χώρας από ζωτικής σημασίας updates και, ενδεχομένως, να διαταράξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών από απόσταση. Οι αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν το δίκτυο ως φορέα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο για να απενεργοποιήσουν εντελώς το αεροσκάφος ", ανέφερε το περιοδικό.
Μέχρι στιγμής, μόνο το Ισραήλ έχει πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στο δικό του λογισμικό να εγκατασταθεί στα αεροπλάνα, αλλά λόγω της κακής κατάστασης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, οι πιθανότητες της Τουρκίας για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες, ανέφερε η έκθεση. Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους ότι από τη στιγμή που τα F-35 και τα S-400 συνδεθούν με τους υπολογιστές του τουρκικού στρατού, θα μπορούσαν να ληφθούν ευαίσθητα δεδομένα πτήσης, σχετικά με τα αεροσκάφη από τη Ρωσία.

4 σχόλια:

  1. "Η Τουρκία αναζητά firewall, για να εμποδίσει τη διαρροή δεδομένων των F-35 της προς τις ΗΠΑ"

    Τι θα κάνει? Ας φτιάξει ότι θέλει. Τον οικονομικό προϋπολογισμό των Αμερικανών δεν μπορούν να τον ανταγωνιστούν. Αν δεν θέλει διαρροή δεδομένων στους Αμερικανούς να αγοράσει Supermarine Spitfire από πολεμικά μουσεία.

    Ότι έχει υπολογιστή χακάρεται. Το θέμα δεν είναι αν χακαριστεί αλλά σε πόσο χρόνο θα χακαριστεί. Πυραυλική αεράμυνα, φρεγάτες, πολεμικά αεροσκάφη, ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολιτικών, επικοινωνίες πρεσβειών...τα πάντα παρακολουθούνται.

    Η Δυτική αυτοκρατορία τον Β παγκόσμιο πόλεμο τον κέρδισε από τις υποκλοπές. Αυτοί φτιάξανε τον πρώτο υπολογιστή. Τίποτα δεν φτιάχτηκε τυχαία μετά τον Β Παγκόσμιο. Το μόνο που φαίνεται είναι πάντα το "τυρί", όχι η φάκα.

    Οι Αμερικανοί έχουν το χρήμα, έχουν τα πανεπιστήμια, στρατολογούν ή προσπαθούν να στρατολογήσουν για την κάθε υπηρεσία τους ασταμάτητα τα ικανότερα άτομα απ' ολόκληρο τον πλανήτη που τα ψάχνουν συνέχεια. Οι ΗΠΑ δεν είναι Αφρικανικό, Μεσανατολικό ή Βαλκανικό μ@@. Βγήκε χρήμα από το λογαριασμό που το ξόδεψες, για ποιο σκοπό ακριβώς, ποιο το αποτέλεσμα, ποιο το σχέδιο...τα πάντα. Είσαι αποτελεσματικός προαγωγή, ούτε βύσματα ούτε βλακείες.

    Ποιος είναι ο "Σουλτάνος", ο Γάλλος ή ο Γερμανός μπροστά του? Στρουμφάκια όλοι μπροστά στον Σαμ.

    Και όχι δεν είμαι αμερικανόφιλος,ούτε ρωσόφιλος, ούτε καν γαλλόφιλος που με λένε κάποιοι φίλοι μου. Δεν είμαι φίλος με κανέναν ξένο. Τι θα μας δώσει, τι θα του δώσουμε. Ωμά, ψυχρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αντι-πατριωτική και ανιστόρητη προπαγάνδα... Το πρώτο (γνωστό) υπολογιστή δεν τον έφτιαξε η "Δυτική Αυτοκρατορία" (sic) αλλά η Ελληνική Δημοκρατία (μάλιστα ένα PC της εποχής βρέθηκε σε ναυάγιο στα Κύθηρα κοντά, ερευνάται ακόμα αν ο κάτοχος ήταν ναυτικός ή τουρίστας που πήγαινε εκδρομή στη Ρώμη).

      Διαγραφή
    2. Κριστιάν,

      Αν το πάμε έτσι ο πρώτος υπολογιστής είναι ο Άβακας.

      Να γράψουμε αν είναι μετά με σειρά όλους τους υπολογιστές της Αρχαιότητας(μέσα σε αυτούς και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων), να γράψουμε και τους υπολογιστές της Αναγέννησης, να φτάσουμε και στον Γερμανό Zuse με τον Ζ3.

      Να είμαστε πρακτικοί.

      Αυτό που έγινε στο Μπλέτσλεϊ Παρκ όταν στα πεδία μάχης παιζόταν η τύχη του κόσμου (με σάρκα, φωτιά, ατσάλι και αίμα) ήταν η αρχή της σύγχρονης εποχής.

      Λάθος μου που δεν συμπλήρωσα "της σύγχρονης εποχής". Μην συγκρίνουμε τώρα των Αντικυθήρων ή οτιδήποτε άλλο παλιό με αυτό που είχαν στήσει οι Βρετανοί στο Μπλέτσλεϊ Παρκ. Πολύ καλός ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και ναι έχουμε βγάλει μερικούς από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς και στην αρχαιότητα και στην σύγχρονη εποχή.

      Ας μας απασχολήσει περισσότερο πως ελάχιστοι είναι οι τρελοί(εντός ή εκτός εισαγωγικών) που αν τους δοθεί η ευκαιρία θα πουν όχι και δεν θα φύγουν από την Ελλάδα. Μην δούμε ικανό άνθρωπο σε αυτό τον τόπο, όλοι σαν κοράκια πάνω του.
      Οι περισσότεροι απ'αυτούς όμως θα λύγιζαν μπροστά σε ένα πολύ καλό ποσό. Να δεις τι ωραία θα ξεχνούσαν οικογένεια, πατρίδα κ.α. Νέα ζωή "γενίτσαροι".

      Πατριωτικό είναι το αληθές.

      Διαγραφή
    3. Ισως ο Κριστιαν ηθελε να πει πως αν οργανωθουμε εχουμε τα φοντα να κανουμε πολλα θαυματα...οπως παλια.Αρκει να αγαπησουμε την πατριδα.Δεν ειναι πουθενα ανωτεροι οι ξενοι.Πουθενα.Μην πω ειναι και κατωτεροι μας.Μενει να κανουμε μια μεγαλη στροφη αυτοεκτιμισης κι εμπιστοσυνης στα παντα.Εμεις ολοι κι η πατριδα μας ειναι το Πρωτο των πρωτων..η μονη υπαρχουσα αληθινη ιδεολογια.Αρετη..αξιες..πιστη σε μας ισον...Θαυμα.Ας το κανουμε.Δεν ειναι τοσο δυσκολο οσο φαινεται.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.