26/1/18

Υπόγεια κόντρα στην ΕΕ για την προσφυγική συμφωνία με Τουρκία

Ισχυρά κράτη επιδιώκουν να φορτώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει η επόμενη φάση της συμφωνίας. Τα επιχειρήματα και οι αντιδράσεις. Πίεση και από την Αγκυρα να εισπράττει η ίδια τη χρηματοδότηση.


Μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με την Τουρκία που θεωρείται κρίσιμη για τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκρατήσει τη μετανάστευση, ταλανίζεται από το ποιος... θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει όλες τις πληρωμές των 3 δισ. ευρώ που οφείλονται ως μέρος της συμφωνίας, που υπογράφηκε με την Άγκυρα το 2016. Τα προηγούμενα 3 δισ. ευρώ ήταν, κατά τα δύο τρίτα, χρηματοδοτούμενα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η διαμάχη για την επόμενη φάση υπογραμμίζει το πως η επιθυμία της ΕΕ να μειώσει τη μετανάστευση, απειλείται από εσωτερικές διαφωνίες και πιέσεις στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμικούς προϋπολογισμούς.
Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι επίσης δύσκολες. Η Άγκυρα έχει ήδη διαμαρτυρηθεί ότι τα χρήματα θα έπρεπε να ρέουν πιο γρήγορα και απευθείας στην κυβέρνηση.
«Αυτή η [μεταναστευτική συμφωνία] έχει δουλέψει εξαιρετικά καλά κατά τη άποψη των εμπλεκόμενων φορέων της ΕΕ… αλλά και κατά τη γνώμη των τουρκικών υπηρεσιών», σημείωσε ο Μαρκ Πιερίνι, επισκέπτης επιστήμονας στο think-tank Carnegie Europe. «Αλλά, φυσικά, πολιτικά, ακούτε το ακριβώς αντίθετο από την Άγκυρα, για τον πολύ απλό λόγο ότι τα χρήματα δεν έχουν πάει ως λευκές επιταγές στην Τουρκία».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.