27/1/18

Εξελίξεις στο «Σκοπιανό»: Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς

Κ. Μητσοτάκης: Κατακερματισμός της λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός - Παυλόπουλος: Να εξαλείψει η πΓΔΜ τον αλυτρωτισμό - Τσίπρας: Να οικοδομήσουμε εθνική γραμμή - Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου-ΠαΣοΚ
Ο πρόεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κράτησε 40 περίπου λεπτά.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενος του Μαξίμου, αλλά από το γραφείο του στη Βουλή όπου έκανε λόγο για παιγνίδια του κ. Τσίπρα, ότι απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης καθώς και ότι ο κατακερματισμός της λύσης στο «Μακεδονικό» δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός.

Δήλωσε ότι προσήλθε στη συζητήση ως υποχρέωση που απορρέει από τον θεσμικό του ρόλο.

Κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι απέφυγε να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεση ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο Τσίπρας δίχασε τους Έλληνες με τις επιλογές και τις προτάσεις του»

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό,» είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύοντα τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Η Φώφη Γεννηματά και ο πόλεμος με το Μαξίμου

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά συναντάται το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Πρωθυπουργό. H  κυρία Γεννηματά έφτασε στις 12:30, όπως ήταν προγραμματισμένο προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός.

Την κυρία Γεννηματά υποδέχτηκε στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού.

Το πρώτο τετ α τετ των δυο πολιτικών, μπροστά στην κάμερα, ήταν σε καλό κλίμα, με την Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για τα παιδιά τους. Η συνάντησή τους κράτησε περισσότερο από μια ώρα. 

Η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Την Παρασκευή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γεννηματά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε στον Πρωθυπουργό: «Θα έλθω θεσμικά. Δεν έχεις εξασφαλίσει συναινέσεις». Μάλιστα του προσάπτει μυστική διπλωματία και κινήσεις που διχάζουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το οποίο ο κ.Τσίπρας επιφυλάχθηκε.

«Η κυρία Γεννηματά πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία για να προβαίνει σε ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων της με τον πρωθυπουργό, πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση«, σχολιάζει κυβερνητικός αξιωματούχος για τη διαρροή του ΠαΣοΚ σύμφωνα με την οποία η πρόεδρός του ζήτησε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα. «Λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε«, προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.

Η ανταπάντηση από κύκλους του ΠαΣοΚ ήταν άμεση: «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το ποιος λέει ψέματα σ’ αυτόν τον τόπο είναι πια γνωστό».


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας



Μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου, πέρασε περίπου στις 13:30, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό και συγκεκριμένα για όσα συζητήθηκαν με τον κ. Ζάεφ στο Νταβός. Ο κ. Κουτσούμπας χρειάστηκε να περιμένει λίγο καθώς έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την κυρία Γεννηματά. 

«Η ενημέρωση "κάλλιο αργά παρά ποτέ", πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε προσερχόμενος ο κ. Κουτσούμπας. «Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ. 

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ και ΕΕ γι' αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση.

«Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα -άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε ερώτηση για τη στάση του κ. Καμμένου τόνισε ότι «έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει δεν το ξέρει ούτε ο κ. Τσίπρας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης


Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στο Μαξίμου στις 15:00 το μεσημέρι. Εξερχόμενος από το Μαξίμου στις 17.00 ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει τη διγλωσσία. Το Ποτάμι τόνισε, είχε από την αρχή καθαρή στάση στο ζήτημα με στόχο λύση σύνθετης ονομασίας και εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι είναι θετική η διάθεση που δείχνουν οι γείτονες για λύση αλλά απαιτούνται δεσμευτικές εγγυήσεις για εγκατάλειψξ του αλυτρωτισμού. 
Επέκρινε τον Πρωθυπουργό ότι καθυστέρησε να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς το ζήτημα, ενώ ο ίδιος του είχε ζητήσει να το συζητήσουν στη Βουλή από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 
Ακόμα ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας για το όνομα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λύσης με ένα μόνον όνομα, σλαβικό κατά προτίμηση και αμετάφραστο. Τέλος τόνισε ότι είναι επικίνδυνο και γελοίο να έχει διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση ο υπουργός Αμυνας.


Με τρία αιτήματα ο Λεβέντης στο Μαξίμου


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19:00 του Σαββάτου η συνάντηση που πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. 

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»

Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Η συνάντηση Παυλόπουλου - Τσίπρα την Παρασκευή

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα  η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου ο πρωθυπουργός να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως επιθυμεί να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα «που προσπαθούμε να επιλύσουμε και τα οποία λιμνάζουν εδώ και χρόνια. Αν δεν επιδιώξουμε λύση, θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το ζήτημα της Αλβανίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα, προσθέτοντας πως παραμένει άλυτο εδώ και 70 χρόνια. 

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές, χαρακτηρίζοντας ως ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό στα ζητήματα αλυτρωτισμού που υπάρχουν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού» ενώ έκανε λόγο για εντατικοποίηση προσπαθειών το επόμενο διάστημα. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, τόνισε πως «η ιστορία έχει αποδείξει πως υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά θέματα όποτε υπήρχε αρραγής ενότητα».

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «το ζήτημα του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας. Είναι και ζήτημα της ΕΕ». 

«Και κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις είναι κάτι που το αναγνώρισαν όλοι, όταν η ΠΓΔΜ ήταν ακόμη μέλος της πρώην Γιουγκοσλαβίας» ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως «καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Έχουμε την καλή θέληση. Υπερασπιζόμαστε την ιστορία, το διεθνές δικαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο».

«Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Με ανάρτηση του στο Τwitter, o πρωθυπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα», επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση και το βίντεο με τον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.



Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. https://www.youtube.com/watch?v=OV0TFHvDtgs 
Μίνι υπουργικό συμβούλιο για το «Μακεδονικό»

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής η συνεδρίαση του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Το πρωί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ.Ζάεφ σχετικά με την ονομασία της γείτονος.

Ο Πρωθυπουργός το Σάββατο θα ενημερώσει κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Αυτή η γελοιότητα που ονομάζεται Ελλαδιτικη δημοκρατία, αυτοί που δεν σεβάστηκαν ποτέ τις υποτιθέμενες αρχές τους, οι υποκριτές, συνεχίζουν να φιμώνουν την έκφραση των Ελλήνων Εθνικιστών, τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή. Ο πρωθυπουργός συνευρεθεί με το συνάφι του.. Και ενώ όλοι τους συμφωνούν, οι Καραγκιόζηδες να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας, παριστάνουν ότι διαφωνούν...Υποκριτές και ανεπάγγελτα ανθρωπάκια αμαυρώνουν την Ελληνική κληρονομιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε την χειρότερη δυνατή κυβέρνηση, με τους χειρότερους διαπραγματευτες... υπονομευστε τους, όσο μπορούμε περισσότερο, το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι μόνιμο.... Αλλά ζαμανφου. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο καλυτεροτερη.
    Άλλωστε πάντα η λογική χάνει από τη βλακεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως τα σκοπια καρκινοποιηθηκαν. Η μονη λυση τωρα ειναι η διαλυση τους και ο εδαφικος διαμελισμος αναμεσα στις ομορες χωρες αναλογα με την συσταση πληθυσμου των σκοπιων..
    Αλλη λυση δεν υπαρχει. Ο Μιλοσεβιτς το ειχε προτεινει αλλα ο δοσιλογος μητσοτακης τον καρφωσε κατ'ευθειαν. Τωρα η μεγαλη πολιτικος η δοσιλογη επισης ντορα, λεει, οτι αφου τοσες χωρες το λενε μακεδονια εμεις γιατι επιμενουμε να το λεμε φουφουτο? Αυτο ειναι το μητσοτακείκο. Τωρα στην αρχηγια της ΝΔ ειναι το λαδωμενο σαν ποντικος απο τον χριστοφορακο, κουλης!! Αν ο λαος δεν μπορεσει να αποτιναξει ολο αυτο το πολιτικο αληταριο απο πανω του, θα καταστραφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειδικα ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ σε αυτούς που ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ,ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ οτι ΔΙΑΠΡΑΤΟΥΝ ΑΙΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

    Κυριακή, 24 Μαΐου 2009
    Η Επιστολή των Πανεπιστημιακών προς τον Ομπάμα και στα Ελληνικά
    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.gr/2009/05/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συσκεψη των Σκοπιανων κρατησε στοιχημα τρια λεπτα.Ο προεδρευων ειπε "εχουμε απεναντι μαλ@@κες".Οι αλλοι ειπαν...οκ..λυνεται η συνεδριαση..αυτο θελαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.