17/1/18

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, Σκόπια: Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν υπογράφει το νόμο για τη διεύρυνση των αλβανικών

Δυναμιτίζονται οι σχέσεις του προέδρου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων προκαλεί η κίνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αλβανικών στη χώρα. 
Την απόφασή του, που βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, γνωστοποίησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπου ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει το προεδρικό διάταγμα του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. 

Ο Ιβάνοφ τόνισε ότι ο νόμος αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας». Ως εκ τούτου τον ανέπεμψε ήδη στη Βουλή. 
Εάν η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει και πάλι το νόμο, που είναι και το πιθανότερο, τότε ο Πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το διάταγμα.

Σκληρή κόντρα προέδρου – πρωθυπουργού 

Είναι η πρώτη φορά που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου της χώρας, αναπέμπει νόμο στη Βουλή.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Κατά του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος αυτός προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Το νόμο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κόσοβου.

5 σχόλια:

  1. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή που θα γλιτώσει από το διαμελισμό και θα καταστήσει βιώσιμο μακροπρόθεσμα το γειτονικό κράτος είναι ένας έντιμος συμβιβασμός μεταξύ σλαβικής και αλβανικής συνιστώσας στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας. Αυτό προϋποθέτει (και εδώ ο αλβανικός παράγωντας λειτουργεί υπέρ των ελληνικών θέσεων) την απομάκρυνση από το ιδεολόγημα του μακεδονισμού και την προπαγάνδα περί μακεδονικού έθνους μέσω της επίσημης αναγνώρισης από την πλειοψηφία της σλαβικής της εθνικής καταγωγής και ταυτότητας. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το όνομα, μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή αλλά και στην εμπέδωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, προτείνοντας το όνομα "Σλαβο-Αλβανική Ομοσπονδία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως μια τέτοια λύση («Σλαβο-Αλβανική Ομοσπονδία») όμως, ευνοεί (μακροπρόθεσμα) τα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας»;

      Διαγραφή
    2. @ Καπνιας.
      Μαλλον οχι αφου μετα τα σκοπια σειρα για ΝΑΤΟ εχει η αλβανια.

      Διαγραφή
    3. Η Αλβανία είναι μέλος τού ΝΑΤΟ από 1/4/2009.

      Διαγραφή
    4. @ Π. Νικόλαος Καπνιάς
      Η μεγάλη Αλβανία στο κομμάτι των Σκοπίων είναι απλά θέμα χρόνου.
      Κάθε μέρα που περνάει οι Αλβανοί μεγαλώνουν το μερίδιο τους.
      Εγώ αν ήμουν Αλβανός το μόνο που θα έκανα είναι υπομονή για 20 χρόνια και θα έπαιρνα όλη τη χώρα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.