17/1/18

Γιατί δεν θα έρθουν επενδύσεις

Χθες το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο ένας εφηβικός μου φίλος από τις ΗΠΑ, γεννημένος στην Ελλάδα, αμερικανός πολίτης εδώ και δυο δεκαετίες, με μεγάλη περιουσία που έφτιαξε μόνος του στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε προσπαθήσει στα προηγούμενα δυο χρόνια να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα.Το συμπέρασμά του ήταν ότι δεν μπορεί κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα.
Όχι ότι δεν αξίζει να επενδύσει, αλλά ότι δεν μπορεί. Ότι δηλαδή τον εμποδίζει το «σύστημα» που έχει θεσμοθετηθεί στη χώρα με στόχο να αποτρέπει τις επενδύσεις και την δημιουργία νέου πλούτου από την επένδυση κεφαλαίου και τεχνογνωσίας μέσα στη χώρα.
Όταν τον ρώτησα να γίνει πιο συγκεκριμένος, μου περιέγραψε πώς στις 8 επισκέψεις του στη χώρα στα προηγούμενα δυο χρόνια, κατέληξε ότι ενώ φαινομενικά υπάρχουν αρκετές, ικανώς ελκυστικές ευκαιρίες, προκειμένου κάποιος να φέρει $3-$4-$5 εκατομμύρια δολάρια και να τα επενδύσει στην Ελληνική οικονομία, να δημιουργήσει επιχείρηση που θα δώσει δουλειά σε δεκάδες ανθρώπους με τεχνογνωσία και ικανότητες, και προϊόντα που θα μπορούν να καταναλωθούν στην Ελλάδα ή να εξαχθούν.
Το σύστημα αδειοδοτήσεων /γραφειοκρατίας /διαφθοράς εμποδίζει επί του πρακτέου όλες αυτές τις επενδύσεις.

για τη συνέχεια liberal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.