16/1/18

Βέβαιο το αδιέξοδο στο Σκοπιανό

(Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
Όσο διερευνά κανείς το παρασκήνιο στην τελευταία ανακίνηση του Σκοπιανού τόσο καταλήγει σε ένα μεγάλο γιατί;
Τι ήταν αυτό που έκανε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να ανακινήσει ένα θέμα που ισορρόπησε στα παγωμένα υψόμετρα του Αίμου;
Πιέσεις, τουλάχιστον από πλευράς ΝΑΤΟ, δεν φαίνεται να υπάρχουν, οι διαθέσεις της ελληνικής κοινωνίας είναι άκρως απορριπτικές οποιασδήποτε λύσης με το όνομα Μακεδονία, στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει, σε επίπεδο κοινής γνώμης, καμιά αλλαγή και ο κ. Νίμιτς δεν έχει να παρουσιάσει καμιά νέα πρόταση. Ο διαμεσολαβητής, μάλιστα, κάλεσε συνάντηση στη Νέα Υόρκη, αύριο Τετάρτη αλλά, όπως ο ίδιος δήλωσε, δεν έχει να προτείνει κάτι καινούριο. Θα επαναλάβει τα παλιά. Ποια ήταν τα παλιά, από αρχής του προβλήματος;

Από μία φορά προτάθηκαν: «Νοβοματσεντόνια», αν υποθέσουμε ότι αυτή ήταν η πρόταση Πινέιρο, «Νέα Μακεδονία», Δημοκρατία «Σλαβομακεδονίας», «Republika Makedonija – Skopje», Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, (Σκόπια), Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, (Σκόπια), Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και από δύο φορές «Δημοκρατία της Μακεδονίας» – Σκόπια και Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας.


Όλες οι προτάσεις απορρίφθηκαν.

Γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα που θα διευκολύνει την αποδοχή μιας λύσης σύνθετης ονομασίας αλλά η σκοπιανή πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Χρειάστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τους παραχωρήσει το δικαίωμα κληρονομιάς στο μακεδονικό πολιτισμό και τη μακεδονική ιστορία για να υπάρξει δήλωση αποδοχής της μη αποκλειστικότητας (σκεφτείτε πού φτάσαμε) από πλευράς του ομολόγου του κ. Ζόραν Ζάεφ.

Συναντιέται στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του κ. Νίκολα Δημητρόφ και ο κ. Δημητρόφ δηλώνει τις επόμενες ημέρες πως θα πρέπει να αλλάξουν τα τοπωνύμια και η Περιφέρεια της Ελληνικής Μακεδονίας. Πραγματοποιείται συνάντηση στην Οξφόρδη για να αναζητηθεί κοινός τόπος, παρουσιάζεται ένα κείμενο των Καλυψώ Νικολαϊδη, καθηγήτριας στην Οξφόρδη και Βετόν Λατίφι, καθηγητή πανεπιστημίου στο Τέτοβο που συγκλίνει σε όνομα για διεθνή, μόνο, χρήση με κατάληξη το «Novomacedonija”. Η πρόταση απορρίπτεται από τον σύζυγο της υπουργού Παιδείας της γειτονικής χώρας ο οποίος θεωρεί ότι και το «Republic of Macedonia» είναι σύνθετη ονομασία. Προσέξτε τη νοητική αλχημεία: η ονομασία υποδηλώνει ένα κράτος (με το Republic), μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή (Macedonia). Άρα μιλάμε για μέρος της Μακεδονίας, αφού στη Μακεδονία (γεωγραφική περιοχή) δεν υπάρχει άλλο κράτος!

Ο κ. Κοτζιάς σύντομα θα αντιληφθεί ότι, μάλλον, έμπλεξε. Και θα το αντιληφθεί από τις προτάσεις που θα γίνονται στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν. Όποιος συνεχίζει να πιστεύει πως υπήρξε ευκαιρία λύσης του ζητήματος της ονομασίας από τότε που ανέκυψε το πρόβλημα μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζει τους χειρισμούς και τους ελιγμούς της ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα τους δει τώρα.

Τέλος, υπάρχει μια κατηγορία Ελλήνων που πιστεύει πως αν με μια σύνθετη ονομασία εξαλειφθούν οι αλυτρωτισμοί της γειτονικής χώρας θα είναι μια ευνοϊκή εξέλιξη.


Ακόμη και αν αποδεχθούμε ότι είναι έτσι, δεν υπάρχει κανένας τρόπος εξάλειψης των αλυτρωτισμών. Ούτε διεθνής συνθήκη, ούτε με την αλλαγή του συντάγματος.

Θα πάρει λίγο χρόνο αλλά θα τα συνειδητοποιήσουν όλα αυτά στο ΥΠΕΞ. Αν και, πιστεύω, πως οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν.

15 σχόλια:

  1. Ο κυρ Κοτζιάς θα πρέπει να πάρει μια απόφαση που να τον γράψει η Ιστορία με χρυσά ρήματα!!! Ένα πρέπει να ξέρουνε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λαός μας δεν θέλει επ ουδενί το όνομα Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευριπίδης Μπίλλης
      ΟΡΓΙΩΔΗΣ ΕΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
      Ενώ ο Κυριάκος κάνει όπως την χήρα στο κρεβάτι για το Βουκουρέστι του και για τη συμφωνία της αδελφής του Ντόρας με την Κοντολίζα από το 2008 για να δοθεί το όνομα, ο Άλεξις «σκίζει» σκοπιανο-κατοχικά.

      Το τι εμετικό γίνεται αυτές τις μέρες με το σκοπιανό αποδεικνύει την μεγάλη ανθελληνική σήψη των κατοχικών πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος. Καθώς και των ΜΜΕ που τις υπηρετούν την κατοχή.

      Άσχετοι πολιτικοί στην ΕΡΤ1 με μαέστρο τον γνωστό «αντιμνημονιακό» Σεραφείμ Π. Κοτρώτσο, να προπαγανδίζουν να δώσουμε τη Μακεδονία μας στους σκοπιανούς.

      Και πλην του Καθηγητή Χιόνη που δεν τον άφηναν να μιλήσει, κάποιος άσχετος με το θέμα υπουργός μιλούσε και έλεγε εθνομηδενιστικές βλακείες.

      Με τον της ΝΔ κ. Φορτσάκη να ποιεί τη νύσσα ότι αγνοεί τη σημασία του βέτο του Βουκουρεστίου που ουσιαστικά έδινε το όνομα και τη Μακεδονία στους σκοπιανούς.

      Και να ζητά όπως όλοι οι κατοχικοί το αδύνατο. Το να απεμπολήσουν δήθεν στην πράξη και στο μέλλον οι σκοπιανού, τον «αλυτρωτισμό» τους. Ηθελημένη αυταπάτη βέβαια.

      Ακόμα και ο μεγάλος τραγουδιστής Πάγκαλος που έπρεπε να είναι στη φυλακή, μαζί τον πρώτο εφιάλτη τον Σημίτη, γιατί αντί να δώσουν άσυλο στον Οτσαλάν τον παρέδωσαν στους τούρκους, βγήκε σήμερα στον ΣΚΑΪ να μας πει, «ας έχουν ότι όνομα θέλουν».


      Στο επαμφοτερίζον Κόντρα, γινόταν σκοπιανό όργιο. Με τον «διαφωτιστή» μας σε όλα ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ Τσαγκάρη να λέει σκοπιανές βλακείες (ότι η τουρκία μας απειλεί χωρίς να υπάρχει θέμα ονόματος και «άρα» δεν τρέχει τίποτε αν το δώσουμε)

      Στον ΑΝΤ1 Του κ. Παπαδάκη ο διακαναλικός «διαφωτιστής» μας σκοπιανο-Ποντίκης (του Ποντικιού) ούτε μύγα στο σπαθί του για να δοθεί το όνομα

      Στο δε ραδιόφωνο μέγα επίσης σκοπιανό-κατοχικό όργιο.


      Διαγραφή
    2. Αυτοι ολοι που ειπες..χμμμ...λες να εχουν καταλαβει..οτι ο χαβαλες τελειωσε και πιθανον πια να κινδυνευουν αληθινα σαν φυσικες υπαρξεις στο εγγυς μελλον..??? Αμφιβαλλω.. Αυτο το λεω εγω ενας φιλησυχος ανθρωπος εως χθες.. Καπου ο εμετικος χαβαλες..ξεχειλησε το βαρελι....

      Διαγραφή
  2. Ο αρθογράφος είναι μάλλον ο μοναδικός δημοσιογράφος στον κόσμο που δεν βλέπει καμμία, μα καμμία πίεση του ΝΑΤΟ, για να λυθεί το θέμα της ονομασίας και να μπουζουριστεί το κρατίδιο στο μαντρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αρθρογράφος έχει πολύ καλή εικόνα.Τα Βαλκάνια,των Σκοπίων συμπεριλαμβανομένων,είναι ελεγχόμενα έτσι κι αλλιως απ το ΝΑΤΟ. Η Σερβία μικρή διαφορά κάνει στη συνολική κατάσταση και κανενα επείγον χαρακτήρα δεν έχει το ζήτημα.Πιο πολύ δικαιολογία των εθνομηδενιστών απο πεποίθηση κυβερνητικών είναι.Αν θέλαν να πουλήσουν εξυπηρέτηση στην Αμερικη ας την πούλαγαν τι προάλλες με την Ιερουσαλήμ σε κάτι άλλο.Δεν είναι παίξε γέλασε το ζήτημα και ο λαός βράζει.

      Διαγραφή
    2. Μηπως υπερεκτιμαμε τις ικανοτητες του ΝΑΤΟ..?? Εγω βλεπω οτι χανουν σε ολα τα μετωπα πια αν ο απεναντι ειναι λιγο ζορικος.Πολυ μυθολογια εχουν αμολυσει στα μυαλα μας...

      Διαγραφή
  3. Όπως λέει και ο ‘σοφός’ ψηφοφόρος λαός μας. Μάθαν ότι διαπραγματευόμαστε (υπερήφανα αλά Σύριζα στα τέσσερα), πλακώσανε κι οι σκοπιανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να ενδώσωμε ! Στ'....... μας τι πιέσεις σκεί το ΝΑΤΟ που θέλει να περιχαρακώσει το μαντρί των Βαλκανίων, τις ξεφτιλισμένες αμερικανόδουλες Βουλγαρίες, Αλβανίες, Ρουμανίες, Σλοβενίες κλπ κλεπτοκράτη απέναντι στην Ρωσσική επιροή.
    Εμείς τι ρόλο παίζομε ; "Συνεισφέρωμε" στους σκοπούς και τις επιδιώξεις της "Συμμαχίας" ; Θα ξαναστείλωμε και στρατό να πολεμήσει τους Ρώσσους οπως εκαμε ο ψευτο- "εθνάρχης" του '22 ; Και βεβαίως μετά θα καταγγέλωμε τους Σοβιετικούς - τον Πούτιν πλέον - γιατί στήριξε τα Μεμέτια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά κάναμε τότε και δέν ξέρω αν το πρόσεξες αλλα δεν χρειάστηκε καμμιά αφορμή απο τη δικιά μας πλευρά για να συμμαχήσουν με τους Τούρκους και να στείλουν τα όπλα τους να σημαδεύουν τους πιλότους μας.

      Διαγραφή
    2. Βοταν
      Εχεις απολυτο δικιο.Ειναι γυναικουλες οι δικοι μας.Σκεψου τι μπορει να κσνει το ΝΑΤΟ τωρα εναντιον μας..Τωρα..σκεψου...θα μας κλ....αυτα που λες...η Ανατ.Μεσογειος χωρις εμας..κι ολα γυρω βαλτος..η Ρωσια καραδοκει στον ανατιναγμενο βαλτο..τα λεφτα που τους ...χρωσταμε θα πανε ολα ..παπαλα...κλπ...Θα μας κλ...αυτα που λες....δεν ειναι χαζοι τοσο...Οι ηλιθιοι ειναι εδω μεσα..οι τρομσλεες γυναικουλες..μην τους ανατρεψουν και χασουν την κουταλα.. Ειμαστε στην καλυτερη θεση ολων των εποχων...τους εχουμε στο χερι..αλλα πι εδω εχουν βγσλει ολοι την σχολη ..τυφλων...

      Διαγραφή
    3. Κ.Μακεδωνα
      Δεν καναμε ..τιποτε εμεις εναντιον της Ρωσιας ?? Για ξανασκεψου λιγο..εκτος αν δεν εισαι ενημερος...θελεις να τα πουμε ενα ενα ?? Αγωγοι ακυροι...πρωτοι εναντιον τους στην Συρια (Βενιζελος..πριν κι απ την αμερικη.!!)..μελη του ΝΑΤΟ..πρωτοι εναντιον τους στην Ουκρανια..(Βενιζελος)..πρωτοι στα εμπαργκο εναντιον τους...φρεγατες μας εναντιον τους στην Κριμαια..κλπ..Λιγα εε...?? Χωρις...αφορμη.εε..?? Αν ηταν η αμερικη στην θεση τους...θα μας βομβαρδιζαν..αν δεν το ξερεις.

      Διαγραφή
  5. Ex communist District of North Macedonia,
    Independent District of North Macedonia,
    District,

    Nameless state of central Balcans
    Fake Macedonia,
    Northly from Macedonia,

    FYROM erga omnes (true and only valid U.N. name for Scopia)
    Fyromian democracy, Fyromians etc.

    Ex-jugoslavian ex-democracy of ex-Macedonia,
    Ex jugo-macedonia,

    Macedonian Borders Democracy.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κανενας δεν εχει παρατηρησει οτι τις ημερες που ξεκινησαν ξανα οι διαπραγματευσεις της ονομασιας για τα Σκοπια ο Κοτζιας ειχε βγει φορα-παρτιδα δημοσια(και να σημειωθει οτι ηταν η πρωτη φορα που το εκανε Ελληνας πολιτικος τα τελευταια χρονια καθως αποτελει casus-beli για την Τουρκια) λεγοντας οτι εξεταζουμε σοβαρα την επεκταση της υφαλοκρυπιδας μας απο τα 6 στα 12 ναυτικα μιλια???
    Αν καποιος καλοσκεφτει την χρονικη στιγμη που εγινε αυτη η πρωτοφανης για τα ελληνικα πολιτικα δεδομενα κινηση. μπορει να αντιληφθει οτι το ''ανταλλαγμα-δωρο'' των Αμερικανων για την επιλυση της ονομασιας, ηταν μαλλον η μελλοντικη στηριξη τους στην Ελλαδα ωστε να επεκεινει την υφαλοκρυπιδα της εναντι των γειτονων της.... αρα αν συμβαινειο κατι τετοιο τοτε ολοι καταλαβαινουν οτι η επιλυση της ονομασιας των Σκοπιων θα ανοιξει τον ασκο του αιολου στην περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η απάντηση στο αρχικό "γιατί" του κ. Σαββίδη, ίσως είναι: Διότι τώρα συναντάται η βούληση των αριστερών με τα συμφέροντα των μεγάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βοταν Γραφεις σαν να εζησες στο πυρηνα της μεγαλυτερης προδοσιας κατα του Ελληνισμου, το 22. Ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.