27/1/18

Bachar al-Jaafari: "Eίναι black humor η Σαουδική Αραβία να προτείνει Σύνταγμα στη Συρία"

Bachar al-Jaafari: »Πως οι ΗΠΑ που δημιούργησαν την ISIS και παραβίασαν την εθνική κυριαρχία της Συρίας τολμούν να μιλούν για λύση; Eίναι black humor η Σ Αραβία να προτείνει Σύνταγμα στη Συρία ». 
Η Συρία απορρίπτει τον »οδικό χάρτη » των 5 για »πολιτική λύση ». Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το Σότσι.
5 δυτικά κι αραβικά κράτη που υποστηρίζουν την συριακή ''αντιπολίτευση'' εξέδωσαν χθες μια κοινή πρόταση για διευθέτηση του συριακού όπου δεν υπάρχει καμιά αναφορά για το μέλλον του Bachar al-Assad. Κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στη Βιέννη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την πρόταση επεξεργάστηκαν ΗΠΑ, Ιορδανία, Μ Βρετανία, Γαλλία και Σ. Αραβία. Ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης στις συνομιλίες, Bashar al Jaafari, απέρριψε τις προτάσεις ως "εντελώς απαράδεκτες".
Οι προτάσεις των 5 αφορούν τη συνταγματική μεταρρύθμιση, εκλογές επιτηρούμενες από τον ΟΗΕ τόσο για τους Σύρους του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και τη δημιουργία ενός «ασφαλούς κι ουδέτερου περιβάλλοντος » για την ψηφοφορία.

Χωρίς ν΄αναφέρονται στην τύχη του Assad, οι προτάσεις καλούν στη δημιουργία νέου συντάγματος που θα περιόριζε τις εξουσίες του προέδρου έναντι του κοινοβουλίου που θα είναι πιο ισχυρό. Προβλέπουν ομοίως την αναχώρηση πριν τις εκλογές όλων των ξένων πολιτοφυλακών, μια αναφορά που εμφανώς ''φωτογραφίζει''΄την Hezbollah. Το κείμενο κατατέθηκε στον Mistura.

Ο Bachar al-Jaafari, για λογαριασμό της συριακής κυβέρνησης κατηγόρησε την Washington και τους 4 συμμάχους της ότι "σκοτώνουν και θάβουν" την πολιτική διαδικασία με τον οδικό χάρτη που προέβλεπε κυρίως τη μείωση εξουσιών του προέδρου. "Πρόκειται για μαύρο χιούμορ "ότι οι χώρες που συμμετείχαν στο λουτρό αίματος του συριακού λαού να διατείνονται ότι μιλούν για μια πολιτική λύση και για το μέλλον της Συρίας ", δήλωσε στον τύπο. Στο ανακοινωθέν ο μόνιμος πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε:

''Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μεγάλη Βρετανίας, Γαλλίας και Σαουδικής Αραβίας - συναντήθηκαν και δημοσίευσαν ένα έγγραφο ταυτόχρονα με τη διάσκεψη του Σότσι αυτό μοιάζει με black humor και συνωμοσία κατά της Συρίας.
Πώς ένα κράτος όπως η Αμερική που δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος και το υποστήριξε στη Συρία και παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Συρίας ενάντια στους νόμους, πώς μπορεί αυτό το κράτος να μιλήσει για πολιτική λύση;
Πώς μπορεί η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνουν οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Συρία;''.

Ενώ δικαιολογημένα κάγχασε
Πώς είναι δυνατόν να "υποβάλει η Σαουδική Αραβία ένα Σύνταγμα για τη Συρία; Πρόκειται για black humor!''
'' Το ανεπίσημο έγγραφο είναι απαράδεκτο και δεν δεχόμαστε λύσεις αλεξιπτωτιστών'' κατήγγειλε.
Ο Jaafari πρόσθεσε ότι οι συντάκτες αυτού του " εγγράφου" ενήργησαν ανεπίσημα.

''Αυτή η αποτυχημένη προσπάθεια έχει ως στόχο να υπονομεύσει τις συνομιλίες της Γενεύης, τη διάσκεψη του Σότσι και την πολιτική λύση,'' κατέληξε.

"To CNS ανακοινώνει το boycott της διάσκεψης στο Sotchi που η Ρωσία συγκαλεί στις 29-30 Γενάρη" ανέφερε στο twitter της η Επιτροπή για τις συριακές διαπραγματεύσεις (CNS), που αντιπροσωπεύει τις κυριότερες οργανώσεις της ''αντιπολίτευσης''.
AFP/reuters/κ.α

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.