27/3/17

Η Τουρκία σε μεταβατικό στάδιο – Στοιχεία και ημερομηνίες - Να προσέχουμε

του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο – και δεν εννοούμε τη μετάβαση από την Προεδρευομένη στην Προεδρική Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και να είναι, δεν θα αλλάξει και πολλά, όσον αφορά τη μετάβαση της Τουρκίας από το καθεστώς του «έθνους-κράτους», που είναι τώρα, σε ένα κράτος με ομοσπονδιακή μορφή, γιατί αυτό θα γίνει.
Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης Σάικς-Πικό, με βάση την οποία Αγγλία και Γαλλία χώρισαν την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας σε προτεκτοράτα και ζώνες επιρροής, ο χάρτης της περιοχής αυτής επανασχεδιάζεται, τη φορά αυτή από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η διαδικασία αυτή έχει αρχίσει εδώ και δεκαετίες –από το 1991, οπότε και η Επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου»– και κορυφώνεται στις μέρες μας, την περίοδο αυτή, με την Τουρκία να αντιδρά και να προσπαθεί να αποφύγει το «πικρόν ποτήριον».

Το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του Φλιν πίσω από τη φαγωμάρα του βαθέως κράτους για την εκλογή του Τραμπ

Moon of Alabama
Τι είναι πραγματικά πίσω από τη φαγωμάρα του βαθέως κράτους για τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της εκστρατείας του Τραμπ; Γιατί άσκησε ο άξονας CIA-Neocon (νεοσυντηρητικοί) έντονα lobbying κατά του Τραμπ; Τι ξένα συμφέροντα και ποια τα χρήματα που εμπλέκονται σε αυτό;  Αναδύονται τώρα απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Ο Παντελής Σαββίδης απαντά στον Παντελή Λαζαρίδη

Η διεύθυνση του ιστολογίου Ινφογνώμων Πολιτικά μου ζήτησε να απαντήσω στο σχόλιο του αναγνώστη Παντελή Λαζαρίδη, στο κείμενο που έγραψα, «Το ’21 και το μέλλον του ελληνισμού».
Πρώτον, νομίζω πως ο κ. Λαζαρίδης έχει μια λανθασμένη πρόσληψη του όρου εθνομηδενισμός.
Δεύτερον, οι εθνικές ταυτότητες, την ύπαρξη των οποίων ταυτίζει με το εθνικό κράτος, δεν χάνονται αν αλλάξουν οι κρατικές δομές. Και οι κρατικές δομές, στην ιστορία, αλλάζουν και επηρεάζονται από πολλές παραμέτρους. Μια χαρακτηριστική περίπτωση αλλαγής κρατικής δομής, μέσα στην οποία ζει μια εθνότητα, μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή εξέλιξη. Αν η Ευρώπη προχωρήσει στην ομοσπονδοποίηση, θα έχουμε μια οντότητα ομοσπονδιακή, μέσα στην οποία θα υπάρχει και το ελληνικό έθνος, με εξασθενημένο, σε πρώτη φάση το εθνικό κράτος, όχι μόνο το ελληνικό,  και όσο προχωράει η ομοσπονδιακή Ευρώπη το εθνικό κράτος θα συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο. Θα χαθούν οι Έλληνες; Θα χαθεί η ελληνική συνείδηση;

1821-2017: Το χρονικό μιας προδομένης επανάστασης

1821-2017: Το χρονικό μιας προδομένης επανάστασης

Μόλις αφήσαμε πίσω μας άλλη μια 25η Μαρτίου. Την «τιμήσαμε» και πάλι με τον ίδιο πάντοτε ανούσιο τρόπο: τις ίδιες παρελάσεις, τα ίδια αφιερώματα, τους ίδιους ανιαρούς επετειακούς λόγους. Και για μια ακόμη φορά νομίζω πως χάσαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε αυτή τη μέρα στις πραγματικές της διαστάσεις, για να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε τελικά με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό.

Μια ωδή στον Διονύσιο Σολωμό

Σε γνωρίζω Αθάνατε πατέρα 
Σε γνωρίζω μέσα από τους στίχους σου
που λαμπάδιασαν την φουσκονεριά της θάλασσας
και την έκαναν πύρινη τρικυμία.
Σε γνωρίζω από τον ύμνο της πατρίδας μου,
που έγραψες με χέρι άμωμο και ιερό.
Οι λέξεις σου τιμαλφή κειμήλια
που στεφάνωσαν με λεβεντιά το χρέος.

Η «Λυπητερή» του Τραμπ στη Μέρκελ: 375 Δισεκατομμύρια Δολάρια Χρέους για ΝΑΤΟ!

Μιχαήλ Στυλιανού
Συμπλήρωμα στα άρθρα 
β) Λυγερού: «Τραμπ σε Μέρκελ: “Iam the Boss,25/3/17,  επιβάλει η ακόλουθη πληροφορία των Τάϊμς του Λονδίνου:
Κατά την επίσκεψη της κ. ΄Ανγκελας Μέρκελ στην Ουάσιγκτων, τελευταίες  πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Πρόεδρος Τραμπ  παρουσίασε στη Γερμανίδα καγκελάριο λογαριασμό 375 δισεκατομμυρίων δολαρίων από καθυστερημένες υποχρεώσεις της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. 

«Η Καταγωγή των Αλβανών και οι Αρβανιτόφωνοι Έλληνες»

Ο Δήμος Ασπρούργου και οι Εκδόσεις «Ινφογνώμων»
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
του εθνολόγου-ανθρωπολόγου Δημήτρη Ευαγγελίδη
«Η Καταγωγή των Αλβανών και οι Αρβανιτόφωνοι Έλληνες»
που θα γίνει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:30,
στην Αίθουσα Τελετών «Δ. Καλλιέρης» του Πνευματικού Κέντρου του
Δήμου Ασπροπύργου (Αλ. Παναγούλη 13, πλ. Αγίου Δημητρίου).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και οι κ.κ.:

Οι εμμονές ή οι "δεσμεύσεις" ΣΥΡΙΖΑ, εκτουρκίζουν και με τη βούλα του Πομάκους και τους Ρομά της Θράκης

Δεν κάνει πίσω στη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας ως «μητρικής» στη Θράκη

Μετά το σάλο που ξέσπασε με την είδηση ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει θέσεις διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας σε νηπιαγωγεία της Θράκης και ιδρύει έδρες καθηγητών Τουρκικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς και Μουσουλμανικής Θρησκείας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τουρκικά πανεπιστήμια…

Τελευταία βήματα πριν από την απελευθέρωση της Ράκας - Αποκλεισμένη η Τουρκία από τις επιχειρήσεις και τις εξελίξεις

Με κόκκινο σημειώνεται ο συριακός στρατός, με κίτρινο οι κουρδικές δυνάμεις και με γκρι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (φωτ.: Σ. Καλεντερίδης)
του Σάββα Καλεντερίδη
Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της Ράκας αναφέρουν πως βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της οιωνεί πρωτεύουσας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα εντείνονται οι προετοιμασίες για την εκδίωξη των τζιχαντιστών και από την περιοχή της Ντερ αζ Ζορ που πολιορκείται από το 2014, από τους τζιχαντιστές.

Σε «ναρκοπέδιο» ρίχνουν τον Αναστασιάδη Eide, Akinci & FO

Του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Όσοι έθεσαν υπεράνω όλων ως πρώτιστο στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, παραθεωρούν το ουσιώδες, που είναι οι προοπτικές τους, οι οποίες διαφαίνονται δυσοίωνες για την ε/κ πλευρά, υπό το κράτος αμφίπλευρων πιέσεων για 4 ελευθερίες – εγγυήσεις και φυσικό αέριο.
«Ενώ η Τουρκία απειλεί διαρκώς με στρατιωτικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, για διακοπή των συνομιλιών και άλλα μέτρα σε περίπτωση εφαρμογής του ενεργειακού σχεδιασμού της ΚΔ, ο Έιντε λειτουργεί ως μεσάζων της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες στα θέματα των τεσσάρων ελευθεριών και των εγγυήσεων και τα δύο μεγάλα κόμματα σπεύδουν να ικανοποιήσουν την προκλητική απαίτηση του Μ. Ακιντζί για την απόφαση της Βουλής».

Ο Αγώνας της Παλιγγεννεσίας, του 1821 και οι αγώνες των Ελλήνων της Κύπρου για Ελευθερία και Ανεξαρτησία

Ο απαγχονισμός του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου  Κύπρου Κυπριανού (1756 - 1821)
Είχαν περάσει 136 χρόνια από το ’21 μέχρι τότε. Όταν αποφάσισες Γρηγόρη να πολεμήσεις μέχρις εσχάτων αντί να παραδοθείς. Υπαρχηγός, και το νεύμα σου προς την αθανασία ακολούθησαν και άλλοι. Νεαρότερος τότε ο Ευαγόρας.
Λένε ότι οι άνθρωποι γίνονται ήρωες από κάποιο βιολογικό αυτοματισμό που δεν τους επιτρέπει να σκεφτούν τι κάνουν. Εσύ όμως Γρηγόρη είχες πολλές βασανιστικές ώρες για να αναλογιστείς τι κάνεις. Επιλογές είχες. Μπορούσες να παραδοθείς. Και να ζήσεις μια ζωή σαν άνθρωπος. Όπως όλοι εμείς. Εραστές της ζωής και της ύλης. Προτίμησες να πεθάνεις ως άνθρωπος και να ζήσεις ως ήρωας.

Η χαμένη γενιά

Ανδρέας Θεοφάνους*
24/3/2017
Πριν μερικές μέρες οι σύλλογοι Κυπρίων και Ελλαδιτών φοιτητών του London School of Economics διοργάνωσαν συνέδριο με θέμα «Ελλάδα και Κύπρος σε Περιόδους Αναταραχής ─ Ο Δρόμος Μπροστά μας». Ένα κρίσιμο και ταυτόχρονα ευαίσθητο θέμα που αναδείχθηκε από τους Κύπριους και Ελλαδίτες φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου είναι τα τραγικά δεδομένα της δικής τους χαμένης γενιάς, όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.  Όπως ελέχθη, η ανεργία ανάμεσα στους νέους στην Ελλάδα και την Κύπρο κυμαίνεται στο 45% και 35% αντίστοιχα. 

Το δέλτα στο Κορωπί και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με την Τουρκία

Πρόσφατος χάρτης των περιοχών ελέγχου διαφόρων δυνάμεων στη Συρία
Παρακολούθησε την ανάλυση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή στην εκδήλωση μας στο Κορωπί αυτή την Τρίτη, 28 Μαρτίου, ώρα 18:30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου.

Παρουσίαση του δέλτα από τους:

Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη, δικηγόρος ΔΣΑ
Η περιφρόνηση των Ελλήνων πολιτών από τους πολιτικούς μας «ταγούς» έχει πια ξεπεράσει κάθε όριο. Έχει καταστεί προκλητική η απαξίωση που δείχνουν οι πολιτικοί στη βάση της Δημοκρατίας, δηλαδή τους πολίτες. Και αυτή η απαξίωση επιδρά ευθέως στην αποδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας, όπως θεμελιωδώς προβλέπει το Σύνταγμά μας. Αυτό το Σύνταγμα που ο νυν πρωθυπουργός είχε πει ότι δήθεν ήταν και θα ήταν η κάθε λέξη του.

Η αιμοτοβαμένη Ziraat Bankası βγάζει στο σφυρί περιουσία Έλληνα στη Ρόδο

Η επανάσταση του 1821 και ο ρόλος της Εκκλησίας

Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου
Τὸν τελευταῖο καιρὸ ἀναθεωρητὲς τῆς ἑλληνικῆς ἱστορίας προσπαθοῦν νὰ ἀλλάξουν τὰ ἱστορικὰ δεδομένα, παρουσιάζοντας καινοφανεῖς ἀπόψεις γιὰ νὰ ἀνατρέψουν τὴν ἱστορική ἀλήθεια. Στόχος τους, νὰ ξαναγράψουν τὴν Ἱστορία ὑπὸ τὸ πρίσμα μίας κατευθυνόμενης, δῆθεν «προοδευτικῆς» ἰδεολογίας, μὲ ἐπικάλυμμα τὴν «ἐπιστημονικὴ τεκμηρίωση» ἀπὸ θολὲς πηγές. Μειώνουν τὸν ρόλο τῆς Ἐκκλησίας στὴν Ἐπανάσταση τοῦ ’21, σπιλώνουν ἀγωνιστὲς (Κολοκοτρώνης) καὶ τονίζουν ὅτι «ἡ ἐπίσημη Ἐκκλησία ἦταν ἀντίθετη στὴν Ἐπανάσταση καὶ τοὺς ἐλάχιστους ἀνώτερους κληρικοὺς ποὺ ἐλάμβαναν μέρος ὁ Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ ἀπειλοῦσε ὅτι θὰ ἀφορίσει».

Τί ἤτανε, ἀληθινά, ἐκεῖνο τὸ Βυζάντιο, ἐκείνη ἡ Κωνσταντινούπολη;

Ἡ ἀρχοντικὴ καὶ βασιλικὴ πολιτεία
Φώτη Κόντογλου
Τί ἤτανε, ἀληθινά, ἐκεῖνο τὸ Βυζάντιο, ἐκείνη ἡ Κωνσταντινούπολη; Παραμυθένιος κόσμος! […] Στὰ χρόνια τῶν Βυζαντινῶν «ἡ βασιλεύουσα πόλις» θὰ εἶχε μία ἐξωτικὴ καὶ ἀλλόκοτη μεγαλοπρέπεια. Χίλιοι κουμπέδες (τροῦλλοι) καταχρυσοὶ λαμποκοπούσανε μέσα στὴ βλογημένη αὐτὴ ἀφεντοπολιτεία. Στὴ μέση στεκότανε, σὰν ἥλιος, ἡ Ἁγιὰ Σοφιά, καὶ γύρω της ἤτανε σκορπισμένες οἱ ἄλλες ἐκκλησιὲς μὲ τοὺς χρυσοὺς κουμπέδες, σφαῖρες οὐράνιες, ποὺ λὲς καὶ γυρίζανε γύρω στὸν ἥλιο […]. Τὸ Σαββατόβραδο, κατὰ τὸ δειλινό, ἡ ἀτμόσφαιρα γέμιζε ἀπὸ τὴ γλυκειὰ βουὴ ποὺ κάνανε χιλιάδες καμπάνες καὶ ποὺ ἀνέβαινε σὰν ψαλμωδία ἀπάνω ἀπὸ τὴν ἁγιασμένη πολιτεία, ἀπὸ τὴ Νέα Σιὼν, «ἦχος καθαρὸς ἑορταζόντων». Πανηγυρικὴ μεγαλοπρέπεια! Μόνο τὸ Βυζάντιο κατέβασε στὴ γῆ τὴν οὐράνια ἁρμονία. Γιὰ τοὺς Βυζαντινούς, ἡ πατρίδα τους ἤτανε ἡ Κιβωτὸς τῆς ἀληθινῆς θρησκείας, καὶ εἴχανε πόθο νὰ τραβήξουνε μέσα σ’ αὐτὴ ὅλα τὰ ἔθνη τῆς γῆς, καὶ νὰ τὰ σώσουνε φωτισμένα ἀπὸ τὸ ἀνέσπερο φῶς τοῦ Εὐαγγελίου […]. Στὸ Βυζάντιο ἡ θρησκεία βασίλευε ἀπάνω σὲ ὅλα. Μὲ ὅλη τὴ ζωηρὴ δραστηριότητα ποὺ εἴχανε οἱ Βυζαντινοὶ στὰ ἐγκόσμια, ἡ σκέψη τους καὶ ἡ καρδιά τους ἤτανε πάντα γυρισμένη στὴν ἄλλη ζωή, στὴν αἰώνια ζωή […].

"Τραμπ σε Μέρκελ: I am the boss"

του Σταύρου Λυγερού
Η σκηνή στον Λευκό Οίκο, με τις κάμερες των παγκόσμιων ΜΜΕ να την μεταδίδουν live, κραύγαζε. Η Μέρκελ ζητάει από τον Τραμπ να ανταλλάξουν χειραψία και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιδρά. Ο εκπρόσωπός του είπε αργότερα πως δεν άκουσε, αλλά όλοι ερμήνευσαν το περιστατικό ως εσκεμμένη ενέργεια. Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενώπιον των πάντων ο Τραμπ είπε με τη γλώσσα του σώματός του όσα δεν ήθελε να πει με το στόμα του. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο απέφυγε τις συνηθισμένες αβρότητες, αλλά και ούτε καν έριξε ένα βλέμμα στη φιλοξενούμενή του.

Τα βρώμικα σχέδια της Τουρκίας για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολυτεμαχισμό κυπριακής ΑΟΖ


Λεόντιος Χριστοδούλου
Πολυτεμαχισμό της Κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ της ίδιας και γειτονικών κρατών σχεδιάζει η Άγκυρα σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, προσφέροντας ολόκληρο το οικόπεδο 12 και μέρος των οικοπέδων 1,7,8,9,10 και 11 σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' βάσει των χαρτών που παρουσιάζονται στην Τουρκική Πολεμική Ακαδημία με τη λογική του πολυτεμαχισμού ή της τριχοτόμισης της Κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα προσδοκά:

Επίκαιρα μηνύματα από το Ελληνορθόδοξο 1821

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Πώς επιβίωσε το Έθνος μας μετά από αιώνες Τουρκοκρατίας και Ενετοκρατίας; Ποια είναι τα πνευματικά εφόδια που οδήγησαν τον Ελληνισμό στην Επανάσταση του 1821; Οι απαντήσεις περιέχουν χρήσιμα μηνύματα και για τους σημερινούς Έλληνες.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία που διεφύλαξε την Πίστη, την εθνική συνείδηση και καλλιέργησε αγωνιστικό πνεύμα. Επί Τουρκοκρατίας όποιος χανόταν για την Ορθοδοξία χανόταν και για τον Ελληνισμό. Οι εξισλαμισμένοι τούρκευαν και μετετρέποντο σε διώκτες του Έθνους μας. Η Εκκλησία με τους ιεροκήρυκες, τους μοναχούς των Κρυφών Σχολειών και κυρίως με τους Νεομάρτυρες διέσωσε τη σπίθα που άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας.

26/3/17

Μερική κατάρρευση του φράγματος του Ευφράτη στη Συρία. Εκκενώνεται η Ράκκα…

Πανικός στη Ράκκα μετά τις φήμες για κατάρρευση του φράγματος της Τάμπκα

Μερική κατάρρευση του μεγαλύτερου φράγματος στη Συρία κοντά στη Ράκκα εξ αιτίας των εχθροπραξιών. Εκκενώνεται από τους τζιχαντιστές η Ράκκα τουλάχιστον ως προς τα γυναικόπαιδα σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Συρία: Η μάχη της Ράκκα «τις επόμενες ημέρες». Το Παρίσι δεν θέλει η πόλη να επιστρέφεται στο συριακό κράτος

ledrian_hollande 
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, δήλωσε την Παρασκευή ότι η μάχη για τη κατάληψη της Ράκκα, προπύργιο της τρομοκρατικής Ουαχάμπι πολιτοφυλακής του Ντάες (Ισλαμικό Κράτος - ΙΚ) στη Συρία, θα ξεκινήσει «εντός των προσεχών ημερών» .
«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ράκκα έχει περικυκλωθεί  και ότι η μάχη για τη Ράκκα  θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ Le Drian στο κανάλι ειδήσεων διάρκειας CNews. 

Η «μητέρα των μαχών» εναντίον του ISIS στην Συρία, αναδεικνύει τους Κούρδους, παγιδεύει την Τουρκία


Όλα είναι έτοιμα για την «μάχη των μαχών» που όχι μόνο θα επιδιώξει να βάλει τέλος στο ISIS τουλάχιστον ως «κρατική οντότητα» αλλά θα σφραγίσει και τις ισορροπίες και τον νέο χάρτη στην κρίσιμη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκκα στην βόρειο Συρία που αποτελεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού κράτους και των τζιχαντιστών που τροφοδοτούν από εκεί την παγκόσμια τρομοκρατία όχι μόνο με πληροφορίες τεχνογνωσία και εξοπλισμό, αλλά και με «ιδέες» στρατολογώντας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μαχητές και «μοναχικούς λύκους» σε όλο τον κόσμο, μπολιάζοντας παντού αυτόν τον σπόρο του μίσους κατά της ανθρωπότητας.
Η μάχη της Ράκκα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς πέραν των σημαντικών στρατιωτικής φύσης προκλήσεων, η επιχείρηση σχεδιάζεται σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο περιβάλλον και εμπλέκονται οι δυο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, γειτονικές και περιφερειακές δυνάμεις, Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ και άλλες δυνάμεις όπως οι ουνιτικές χώρες του Κόλπου και η σιϊτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου…

Reuters: Ο Putin συνέλαβε τον άνθρωπο που φοβάται περισσότερο - Διαδήλωνε κατά της διαφθοράς

Eκατοντάδες άτoμα που διαδήλωναν και προσπάθησαν να τον ελευθερώσουν από την αστυνομία

Τον πολιτικό αντίπαλο του ρώσου προέδρου Putin, Alexei Navalny συνέλαβε η ρωσική αστυνομία στο κέντρο της Μόσχας.
Ο Navalny λάμβανε μέρος σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (26/3) στη ρωσική πρωτεύουσα κατά της διαφθορά των πολιτικών καταγγέλλοντας τη διαφθορά που μαστίζει το Κρεμλίνο.
Ένα βανάκι της αστυνομίας σταμάτησε σε κεντρικό δρόμο και τον συνέλαβε μπροστά σε εκατοντάδες άτoμα που διαδήλωναν και προσπάθησαν να τον ελευθερώσουν από την αστυνομία.

"Διαγράφουμε τα χρέη μας στις τράπεζες χαλαρά και εντός Ευρώ""Διαγράφουμε τα χρέη μας στις τράπεζες χαλαρά και εντός Ευρώ" Καζάκης στον Λιάτσο 21/03/2016

Δίπλα-δίπλα με Τσακαλώτο, Κατρούγκαλο και Βαρουφάκη ήταν και ο Καζάκης. Στις «λαϊκές επιτροπές των αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος. Έστηνε τραπέζια με τους υπόλοιπους 3 και μιλούσε για ώρες από μικρόφωνα. Εξέφραζε λόγους που εξέθρεψαν το τέρας του λαϊκισμού που μας κυβερνά. Ο Καζάκης, κατά δήλωσή του, είναι οικονομολόγος και πολιτικός.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα είναι απολαυστικός. Μας λέει ότι «χαλαρά» μπορούμε να διαγράψουμε τα χρέη μας στις τράπεζες και μάλιστα εντός ευρώ. Το επιχείρημά του; Αφού λέει πουλήσαμε τα κόκκινα δάνεια σε hedge funds του εξωτερικού στο 10% της αξίας τους, γιατί να μην το κάναμε αυτό για τους Έλληνες πολίτες.
Το τέρας του λαϊκισμού και της δημαγωγίας είναι ακόμη δίπλα μας. Αυτά τα μυαλά τα έχουν δυστυχώς αρκετοί συμπολίτες μας.
Αν και δεν θα έπρεπε να απαντήσω, γιατί είναι προφανής η ανοησία που λέει, ας το εξηγήσω όσο πιο σύντομα μπορώ τους ακριβείς λόγους που κάτι τέτοιο είναι βλακώδες και ψευδές:

Οι βανδαλισμοί των ακυρωτικών μηχανών σε μετρό και λεωφορεία, υπόθεση των εταιρειών φύλαξης και όχι... επαναστατική γυμναστική!!!

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Τα τρένα της... μεγάλης απάτης - Αποκάλυψη για τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξηςΤα τρένα της... μεγάλης απάτης - Αποκάλυψη για τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης

Της Μαρίας Μόσχου
Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για τη φύλαξη σταθμών και αμαξοστασίων του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου έχει ξοδέψει η ΣΤΑΣΥ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ παρά την εξωπραγματική δαπάνη για μία ελλειμματική ΔΕΚΟ οι περισσότεροι σταθμοί είναι «έρμαιο» βανδαλιστών!
Οι συμβάσεις υπογράφονται ακόμα και με εταιρείες «φαντάσματα» χωρίς προσωπικό! Και ενώ το «πάρτι» με τις απευθείας αναθέσεις καλά κρατεί, την ίδια στιγμή ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης δείχνει ως υπαίτιους των βανδαλισμών τις εταιρείες φύλαξης με αφορμή τη «διακοπή» των συμβάσεων με τις εταιρείας του Ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ).

Γ. Μουζάλας: Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην άφιξη άλλων προσφύγων έστειλε ο υπουργός   Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκαθαρίζοντας ότι θα ήταν λάθος να επιβαρυνθεί η Ελλάδα κι άλλο με την επιστροφή στην εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου και λέει χαρακτηριστικά ότι κάνει έκκληση στη νοημοσύνη της Ευρώπης.

Αλήθειες και (ταξικοί) μύθοι για το 1821

Σε εκδήλωση της εφημερίδας «Εστία» και της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας «φωτίστηκαν» πτυχές της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Ρεπορτάζ: Στάθης Βασιλόπουλος
Φωτό: Δημήτρης Γκολφομήτσος
Το έπος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 «φώτισαν» Από πάνω προς τα κάτω: Ελευθέριος Σκιαδάς, Τηλέμαχος Μαράτος,  Ανδρέας Ζαΐμηςοι ομιλητές που συμμετείχαν στη λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσαν, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας και η εφημερίδα «Εστία», στην κατάμεστη αίθουσα του μεγάρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας, στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας.

Μήπως όντως αλλάζει κάτι στη γεωστρατηγική της ευρύτερης περιοχής μας;

Μάρκος Τρούλης
Επί αιώνες, η διεθνής πολιτική έχει σημαδευτεί από τα στρατηγικά παρεπόμενα της λεγόμενης ευρασιατικής περιμέτρου. Προ ολίγων ημερών, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Παναγιώτης Ήφαιστος δημοσίευσε ένα εξαιρετικό κείμενο περί του ενδεχομένου να αλλάζει κάτι στα όσα γνωρίζουμε περί σημασίας του «αναχωματικού δακτυλίου» του Νίκολας Σπάικμαν.

Στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα πριν το ΝΑΤΟ

Άγκυρα και μετά Βρυξέλλες

Την Τουρκία επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον την επόμενη εβδομάδα πριν παραστεί στις εργασίες της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Η επίσκεψη στην Άγκυρα έρχεται καθώς ο καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ συνασπισμός ενισχύει τη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους γύρω από τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.
Οι αραβοκουρδικός συνασπισμός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, έχει ήδη φθάσει στις πύλες του φράγματος της Τάμπκα στη νότια πλευρά του Ευφράτη. 

Φυσικό Αέριο και Κυπριακή Δημοκρατία: Σενάρια και εκτιμήσεις

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες κολοσσούς που συμμετείχαν στο Γ’ γύρο  αδειοδότησης  και με την έγκριση του Υπουργικού Συμβούλιο για τις τελικές υπογραφές, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο πρόγραμμα γεωτρήσεων και τις πιθανές επιλογές αξιοποίησης.
Η παρουσία και μόνο ενεργειακών κολοσσών όπως οι εταιρείες EXXON-MOBIL,  TOTAL, ENI μαζί με την Qatar petroleum μας προϊδεάζει καταρχήν στο να συμπεράνουμε πως  υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, ίσως και πετρελαίου στα αλιπεδία (θαλάσσια οικόπεδα/τεμάχια) της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ντε Μιστούρα: Σώστε την υπό κατάρρευση εκεχειρία στη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα κάλεσε χθες την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να περισώσουν την υπό κατάρρευση εκεχειρία στην Συρία, η διαφύλαξη της οποίας είναι απαραίτητη για να συνεχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την λήξη του εμφυλίου πολέμου στην χώρα, όπως τόνισε.
Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σύμμαχες της, εκείνες της Ρωσίας, του Ιράν καθώς και σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες από γειτονικές χώρες επιχειρούν για να σταματήσουν την μεγαλύτερη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εδώ και μήνες οι αντάρτες στην πρωτεύουσα Δαμασκό και στην επαρχία Χάμα.

Βουλγαρικές εκλογές με φόντο την ένταση με την Τουρκία

Εν μέσω πρωτοφανούς έντασης στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας που προκαλεί η εμπλοκή της Τουρκίας στις βουλγάρικες εκλογές, εκατομμύρια Βούλγαροι πολίτες προσέρχονται σήμερα στην κάλπη για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο. 
Η αντιπαράθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγιπ Ερντογαν και Ρουμε Ραντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες εμπόδισαν την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.

Τα πέντε σενάρια διαχείρισης του φυσικού αερίου της Κύπρου

Tις πιθανές επιλογές αξιοποίησης του προγράμματος γεωτρήσεων παρουσιάζει η εφημερίδα Σημερινή σύμφωνα με την οποία βάση των ανακαλύψεων  το μοναδικό κοίτασμα Αφροδίτη δεν έχει καταστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμο για τρεις βασικούς λόγους. 
Όπως αναφέρεται οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η δυναμική του κοιτάσματος ούτε έχει ξεκαθαριστεί πλήρως εάν μέρος της Αφροδίτης βρίσκεται στην ισραηλινή ΑΟΖ, ούτως ώστε να συντρέχουν λόγοι ή μη συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ και κυρίως,

Αθλιότητες του Άιντα και των Άγγλων - Θέλουν να διαλύσουν την Ε.Ε. μέσω Κύπρου και "Τεσσάρων ελευθεριών"

Τέσσερις ελευθερίες: Επιστρατεύουν ρήτρα του Κυπριακού Συντάγματος

Ρήτρα του κυπριακού Συντάγματος επικαλούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, το Λονδίνο και κύκλοι των Βρυξελλών, προκειμένου να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες. Όλες οι πληροφορίες και για τα νομικά όπλα που επιστρατεύει, ως απάντηση, η Λευκωσία.
Παύλος Ξανθούλης
Η ρήτρα του «μάλλον ευνοοούμενου κράτους» (most favored nation) αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τη συνταγή, μέσω της οποίας επιχειρείται η ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, για τις τέσσερις ελευθερίες.
Πρόκειται για μια ρήτρα που είχε περιληφθεί και στο κυπριακό Σύνταγμα, στο άρθρο 170 παράγραφος 1, προβλέποντας προνομιακό καθεστώς για την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, στην Κύπρο.