13/12/17

FT : Η Τουρκία του Ερντογάν δεν πείθει τους επενδυτές

Η υποτονική άνοδος του τουρκικού νομίσματος μετά τα στοιχεία για ανάπτυξη 11,1% φανερώνει τις ανησυχίες των επενδυτών. Η ανοδική πορεία του εξωτερικού χρέους, ο υψηλός πληθωρισμός και η συγκέντρωση εξουσιών από τον Ερντογάν.



Η τουρκική λίρα συνέχισε την άνοδο έναντι στο δολάριο τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 11,1% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters (που ανέμενε ανάπτυξη 10%) και του Bloomberg (8,5%).
Ωστόσο, η λίρα δεν πραγματοποίησε άλμα. Η άνοδος του 1% το πρωί της Δευτέρας έφερε το ράλι έναντι του δολαρίου στο 3,6% από τα χαμηλά της 28ης Νοεμβρίου. Αλλά παραμένει 10% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου σε σχέση με το πρόσφατο υψηλό του Σεπτεμβρίου και έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας της από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Τα νέα για ανάπτυξη 11,1% είναι καλά μόνο μέχρις ένα σημείο. Ακόμα και αν η οικονομική της Τουρκίας επιδεικνύει αναπάντεχη αντοχή μπροστά στις προκλήσεις, όπως το έθεσε στους FT η Χατίς Καραχάν, οικονομικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν, για μια σειρά από λόγους.

Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

  1. Δηλαδη οι επενδυτες δεν πειθονται με αναπτυξη 11,1%.
    Μαλλον η υποαναπτυξη της χωρας μας ειναι πιο θετικη γι'αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αποθέωση της εμπάθειας

    Δηλαδή ρε λεβέντες αν δεν υπήρχε ο Ερντογκάν, που δεν εμπιστεύονται οι αγορές, θα έφθανε η ανάπτυξη στο 30%;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.