21/12/17

Αεροπορία Στρατού: Η πρόταση του DP για τα OH-58D Kiowa Warrior

Η εξέλιξη της υπόθεσης με την οριστική έγκριση από την πλευρά του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται, με περισσότερο ή λιγότερο εύλογους προβληματισμούς (σ.σ. υποκειμενικές είναι όλες οι απόψεις, άρα και οι δικές μας), φέρνει στο προσκήνιο τον τρόπο της επιχειρησιακής τους αξιοποίησης.

Κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε την παρέμβαση που είχαμε κάνει στις 10 Φεβρουαρίου, όταν είχαμε επιχειρήσει να αξιολογήσουμε επιχειρησιακά και να προτείνουμε την κατά τη γνώμη μας βέλτιστη αξιοποίησή τους, με τελικό πάντα στόχο την ενίσχυση της ελληνικής αποτροπής και -ω μη γένοιτο- της άμυνας της χώρας απέναντι στις αναθεωρητικές ορέξεις του «κακού γείτονα».

Ο λόγος είναι, ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι απόψεις αυτές απασχόλησαν τις αρμόδιες διευθύνσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και όσα θα διαβάσετε πρέπει να είναι πολύ κοντά σε όσα έχουν αποφασιστεί αναφορικά με την επιχειρησιακή αξιοποίηση των ελικοπτέρων. Ας το δούμε:

Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται ένα πρόγραμμα προμήθειας του Ελληνικού Στρατού το οποίο θα αναβαθμίσει σημαντικά όχι μόνο τις δυνατότητες ελιγμού και προβολής ισχύος του Κλάδου αλλά και συνολικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
Επισημαίνεται, ότι τα ελικόπτερα που προέρχονται από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, παραχωρούνται δωρεάν στον Ελληνικό Στρατό και το προαναφερθέν κόστος αφορά τα ανταλλακτικά, τον περιφερειακό εξοπλισμό και τις λοιπές υπηρεσίες για την υλοποίηση του προγράμματος.
Το 2014 ο Στρατός των ΗΠΑ για λόγους συμπίεσης του λειτουργικού κόστους αποφάσισε τη συνολική απόσυρση του στόλου των εξοπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior και την αντικατάσταση τους από συνδυασμό επιθετικών ελικόπτερων AH-64 Apache και μη επανδρωμένων αεροχημάτων (βλ. ανάρτηση με τίτλο «Αντικατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa από Apache»).

Η ένταξη των OH-58D Kiowa σε υπηρεσία με την Αεροπορία Στρατού θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Όπλου αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα στο θέατρο του Αιγαίου, καθώς όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση:

>το μικρό μέγεθος (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή του στο έδαφος (ακόμη και εντός αγροτικών εγκαταστάσεων – υποστέγων),
>η δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού (πολυβόλα, κάλαθοι ρουκετών, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) το καθιστά ισχυρή πλατφόρμα πυρός και,
>η ύπαρξη του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτοντας υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη επιτρέπει επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα,
>το καθιστούν ελκυστικό για προκεχωρημένη ανάπτυξη σε περιοχές ενδιαφέροντος (για παράδειγμα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) όπου ενταγμένα σε συγκροτήματα υψηλού χρόνου ετοιμότητας θα ενεργούν ως τοπικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να επεμβαίνουν, ημέρα και νύκτα, σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλη ισχύ πυρός όπου και όταν απαιτηθεί καταβάλλοντας συντριπτικό πλήγμα στην εχθρική δύναμη.

Επεκτείνοντας τον παραπάνω συλλογισμό, θα αναφέρουμε ότι οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς του ΓΕΣ ίσως θα έπρεπε να εξετάσουν την κεντρική διαχείριση του στόλου των OH-58D Kiowa. Δηλαδή την ένταξη όλων των ελικοπτέρων σε ένα συγκρότημα το οποίο εκτός της εκπαίδευσης, συντήρησης και υποστήριξης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναπτύσσει σε προκεχωρημένες θέσεις ανάπτυξης στο Αιγαίο επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμα ελικόπτερα και πληρώματα όπου θα παραμένουν για διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.
Καθώς ο αριθμός των προς προμήθεια ελικοπτέρων είναι επαρκής η κατανομή τους σε τρεις κύκλους (επιχειρησιακής ανάπτυξης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας για επιχειρησιακή ανάπτυξη και συντήρηση), θα αποδώσει περί τα 20 έως 24 ελικόπτερα ανά κύκλο.
Δηλαδή πέντε έως έξι διμοιρίες (τέσσερα ελικόπτερα ανά διμοιρία) ανά κύκλο, οι οποίες αναπτυγμένες σε προκεχωρημένες θέσεις και στο πλαίσιο συγκροτημάτων υψηλού χρόνου ετοιμότητας, θα είναι ικανές λόγω ταχείας αντίδρασης και ισχύος πυρός να αντιμετωπίσουν και εξαλείψουν κάθε εχθρική ενέργεια μόλις αυτή εκδηλωθεί.

Πηγή

3 σχόλια:

  1. Κυρίες και Κύριοι ΟΠΟΙΟΣ έχει πάρει μέρος σε επιχείρηση έστω και σε χαμηλής έντασης περιβάλλοντος όπως του Κοσσόβου,και λάβει υπ΄όψιν τις οικονομικές συνθήκες της χώρας ,τις εκπληκτικές ηλεκτρονικές ικανότητες του Ε/Π ,τις δυνατότητες διασύνδεσής του βάση των συστημάτων του και του πολύ καλού και ριψοκίνδυνου χειριστή που απαιτεί το οπλικό αυτό σύστημα είναι αυτό που θα μπορέσει να αλλάξει ακόμα και την ροή του αγώνα στα νησιά.Το παραπάνω άρθρο τοποθετεί την αγορά αυτη στο σωστό της μέγεθος.Το να συνεργείς μαζι του είναι μετάβαση σε άλλη εποχή για εμάς όσο παλιό και να είναι το μηχάνημα γιαυτούς που το δίνουν.Είναι η Πεμπουσία της Αμεσης - ΕΑΥ- επέμβασης - με τρομερή ισχύ πυρός και LIVE εικόνας απο το πεδίο της μάχης στο Στρατό που την έχει απόλυτη ανάγκη.Είναι ένας καταδρομέας της αεροπορίας στρατού.Κατ΄εμέ μένει μόνο η σωστή τακτική χρησιμοποίησή του αφού προφανώς έχουν επιλυθεί όλα τα υπόλοιπα μικρα ή μεγάλα προβλήματα που θα ανακύψουν όπως είναι φυσικό. Κ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι και επιπλέον εάν υπήρχαν αυτά την νύχτα των Ιμίων (σε Σάμο, Κώ) δεν θα στέλναμε το ΑΒ212 με τον προβολέα να ψάχνει τους Τουρκομογγολους και βεβαίως δεν θα χάναμε άδικα τα Παλληκάρια.

      Διαγραφή
  2. Μην ξεχνατε τις κατευθυνομενες ρουκετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.